Yerkökü göz sağlamlığının yeganə qəhrəmanı deyil

Yerkökü göz sağlamlığının yeganə qəhrəmanı deyilGöz sağlamlığını qorumaq üçün müxtəlif tərəvəzlərdən istifadə etmək faydalıdır. Yerkökü bu sahədə ən məşhur olsa da, tək deyil. Balanslaşdırılmış pəhriz göz sağlamlığını dəstəkləmək üçün əhəmiyyətlidir.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, ispanaq lutein və zeaksantinlə zəngindir. Bu maddələr gözləri zərərli UV şüalarından və mavi işığın təsirindən qoruyur, həmçinin makula degenerasiyası və katarakt riskini azaldır. İspanağı bişmiş halda və ya yeməklərə əlavə edərək istifadə edə bilərsiniz.
Şirin kartof, yəni batat, beta-karotinlə zəngindir. Bu, A vitamininə çevrilərək buynuz qişanın sağlamlığını qoruyur və gecə görmə qabiliyyətini artırır. Şirin kartofu buxarda bişirərək və ya qəlyanaltı kimi istehlak edə bilərsiniz.
Brokkoli C vitamini və antioksidantlarla zəngin tərəvəzdir. Retinanın sağlamlığını qoruyur və oksidləşdirici stresin təsirlərini azaldır. Buxarda hazırlanmış brokkolini digər tərəvəzlərlə birgə istifadə etmək faydalıdır.
Yerkökü beta-karotinin zəngin mənbəyidir. Bu maddə A vitamininə çevrilərək göz infeksiyası riskini azaldır və gözləri nəmləndirir. Yerkökünü çiy və ya bişmiş halda salatlara əlavə edə bilərsiniz.
Yaşıl bibər, xüsusilə rəngarəng bolqar bibəri, C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin gözlərin qan damarlarını qoruyur və katarakt riskini azaldır. Bolqar bibərini salatlarda və ya qəlyanaltı kimi istifadə edə bilərsiniz.
Pomidor likopenlə zəngindir. Bu maddə torlu qişanı qoruyur və yaşla bağlı makulyar degenerasiya riskini azaldır. Pomidoru təzə və ya bişmiş halda yeməklərə əlavə edə bilərsiniz.
Göz sağlamlığınızı qorumaq üçün bu tərəvəzləri rasionunuza daxil edin və onları sağlam yağlarla birləşdirərək faydalı maddələrin daha yaxşı udulmasını təmin edin.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 859   Tarix: 06 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Ofis işçilərinin ən böyük "dərdi" - Həkimdən çarə

Hər bir ofis işçisi ən azı bir dəfə bel ağrısı ilə üzləşib. Bəziləri isə bu problemi daim yaşayır. xəbər verir ki, neyroxirurq Stanislav Timonin açıqlamasında ofis işçilərində bel ağrılarının dörd əsas səbəbini açıqlayıb

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Adi görünən gündəlik vərdiş təhlükənin xəbərçisi ola bilər

Nevroloq ayağı masa altında tərpətmək vərdişinin səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, əksər hallarda bu tamamilə normal və hətta faydalıdır. Lakin bəzən sağlamlıqla bağlı müəyyə

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

geyim şəkilləri qis geyimləri 2025 toy gecesi saç tökülməsi dırnaqlara qulluq kabab reseptləri həzm orqanları kosmetika gozellik brusell bakteriyası vetene aid atalar sozleri sevgi şebnem tovuzlu