Yerkökü göz sağlamlığının yeganə qəhrəmanı deyil

Yerkökü göz sağlamlığının yeganə qəhrəmanı deyilGöz sağlamlığını qorumaq üçün müxtəlif tərəvəzlərdən istifadə etmək faydalıdır. Yerkökü bu sahədə ən məşhur olsa da, tək deyil. Balanslaşdırılmış pəhriz göz sağlamlığını dəstəkləmək üçün əhəmiyyətlidir.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, ispanaq lutein və zeaksantinlə zəngindir. Bu maddələr gözləri zərərli UV şüalarından və mavi işığın təsirindən qoruyur, həmçinin makula degenerasiyası və katarakt riskini azaldır. İspanağı bişmiş halda və ya yeməklərə əlavə edərək istifadə edə bilərsiniz.
Şirin kartof, yəni batat, beta-karotinlə zəngindir. Bu, A vitamininə çevrilərək buynuz qişanın sağlamlığını qoruyur və gecə görmə qabiliyyətini artırır. Şirin kartofu buxarda bişirərək və ya qəlyanaltı kimi istehlak edə bilərsiniz.
Brokkoli C vitamini və antioksidantlarla zəngin tərəvəzdir. Retinanın sağlamlığını qoruyur və oksidləşdirici stresin təsirlərini azaldır. Buxarda hazırlanmış brokkolini digər tərəvəzlərlə birgə istifadə etmək faydalıdır.
Yerkökü beta-karotinin zəngin mənbəyidir. Bu maddə A vitamininə çevrilərək göz infeksiyası riskini azaldır və gözləri nəmləndirir. Yerkökünü çiy və ya bişmiş halda salatlara əlavə edə bilərsiniz.
Yaşıl bibər, xüsusilə rəngarəng bolqar bibəri, C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin gözlərin qan damarlarını qoruyur və katarakt riskini azaldır. Bolqar bibərini salatlarda və ya qəlyanaltı kimi istifadə edə bilərsiniz.
Pomidor likopenlə zəngindir. Bu maddə torlu qişanı qoruyur və yaşla bağlı makulyar degenerasiya riskini azaldır. Pomidoru təzə və ya bişmiş halda yeməklərə əlavə edə bilərsiniz.
Göz sağlamlığınızı qorumaq üçün bu tərəvəzləri rasionunuza daxil edin və onları sağlam yağlarla birləşdirərək faydalı maddələrin daha yaxşı udulmasını təmin edin.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 865   Tarix: 06 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

turlar.az

toy makiyajlari adlarin menasi qis geyimləri 2025 vətən bayatıları çimərlik dəbi ziyafət dəbi geyimler 2025 kosmetika uzeyir hacibeyli sac modelleri novruza aid hakisdalar olumu cinsi əlaqə