sebet.az onlayn maqazin

"Yoruldum", "Gücüm çatmır" deyirsinizsə, mütləq oxuyun

"Yoruldum", "Gücüm çatmır" deyirsinizsə, mütləq oxuyunCase Western Reserve Universitetinin (ABŞ) alimləri bədənimizdə hər hansı bir xəsarət və qazanılmış xəstəliklərə qarşı "zədələrin bərpası" prosesini aktivləşdirmək üçün bir çıxış yolu tapıblar.
Məlum olub ki, bu yol qlikoliz - qlükozanın enerjiyə çevrilməsi prosesi ilə sıx bağlıdır.
Xəsarət aldığımız zaman bədən enerji istehsalı üçün lazım olan qlükoza istifadəsini "dayandırır" və bu qlükozanı zədələnmiş toxumaların bərpası üçün istifadə edir. Bədən bu zaman bir növ "B planını" qoşur. Qlükozanın parçalanması zamanı qeyri-adi molekullar formalaşır. Bu molekullar
mitoxondriyaya yox, birbaşa bərpa prosesinə yönləndirilir.
Orqanizmimiz bir həkim qədər özünü müayinə və müalicə edə bilər. Bu zaman orqanizmimiz bir növ müalicə üçün qeyri-ixtiyari "təmirə bağlanır". Baş vemiş zədələnmə və ya xəstəlik zamanı bədənimiz mümkün qədər tez normal rejimə qayıtmağa çalışır. Bu proses təbii seçmə qanunundan qaynaqlanır. Çünki uzaq keçmişdə əcdadlarımız daimi olaraq ovçuluq və düşmənlərdən qaçmaq məcburiyyətində idilər. Buna görə də onlar bütün enerjilərini bərpaya
xərcləyə bilməzdilər. Nəticədə onların orqanizmi özünü bərpa işlərini minimuma endirir və enerjinin bir hissəsini hərəkət üçün ayırırdı.
Artıq müasir dövrdə insan orqanizmi fiziki istirahətə möhtacdır. Eyni zamanda orqanizmimiz daxildə xəstəliklərlə, viruslarla və zədələrlə də mübarizə aparmalıdır. Bunun üçün biz daha çox qlükoza qəbul etməliyik. Bəs qlükozanı necə qəbul edək ki artıq şəkər yüklənməsinin qarşısı alınsın? Nələrə "XEYR" deməliyik?
Birincisi saxaroza və maltoza - saf şəkər, boş kalorilər, heç bir faydası olmayan
karbohidratlardan. Bu növ karbohidratlar əsasən ağ dənəvər şəkər tozunda və qənddə olur. Yeri gəlmişkən tərəvəz və meyvələrdə də bu növ şəkərə rast gəlinir. Xüsusilə çuğundurda, yerkökündə, şaftalıda, yemişdə və armudda. Ən təhlükəli şəkər həddi isə kekslərdə, dondurmalarda, tortlarda və şirin bulkalarda olur.
Bəs hansı qidalara "HƏ" deməliyik? Orqanizm üçün vacib olan qlükozaya. Onsuz (qlükozasız) nə böyüklərin, nə də uşaqların orqanizmi yaşaya bilməz. Bu maddə hüceyrələrimiz üçün yanacaq funksiyasını daşıyır. "Yoruldum", "gücüm çatmır" kimi ifadələr uşaqların və ya elə öz bədənimizdə qlükoza səviyyəsinin azaldığını göstərir.
Qlükozanı hardan əldə edək?
Qlükoza ən çox giləmeyvələrdə, meyvə və tərəvəzdə olur. Üzümdə, gilasda, albalıda və moruqda əsasən çox olur. Əgər meyvə və tərəvəz qəbul etmirsinizsə o zaman ən azından qlükoza tərkibli içkilərdən istifadə etmək tövsiyə olunur. /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 576   Tarix: 01 iyun 2020
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

İnsanların qaraciyərə ziyan vurmadan içə biləcəyi spirtli içkinin həcmi açıqlanıb

İnsanların qaraciyərə ziyan vurmadan içə biləcəyi spirtli içkinin həcmi açıqlanıb.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bu göstəricilər kişi və qadınlar üçün eyni deyil. Mütəxəssislər hesablayıb ki, kişilər bir ay ərzində qaraciyər

Çox yeməyə rəğmən arıq qalmağın sirri tapıldı

Avstriya, Kanada və Estoniyadan olan alimlər qrupu bəzi insanların çox yeməsinə baxmayaraq, artıq çəkili olmamasının sirrini tapıb. Bunun səbəbi xüsusi genin mövcudluğu imiş. -a istinadən bildirir ki, araşdırmaçıların b

Bu məhsullar nikotin asılılığını azaltmağa kömək edir

Nikotin asılılığını azaltmaq prosesini yüngülləşdirən qida məhsullarının adları açıqlanıb. Trend-ə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, sitrus bitkiləri siqaret çəkmək istəyini aradan qaldıra bilər. Qreypfrut

Pandemiya dövründə gənclər arasında bu xəstəlik artıb- Covid-19-un ən ölümcül əlaməti

COVİD-19-un gənclər üçün ölümcül simptomu məlum olub. e- -a istinadən bildirir ki, ABŞ-ın Corc Meyson Universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmaya görə, 40 yaşdan aşağı xəstələr üçün koronavirusun ən qorxulu, ölümcü

Koronavirusa qarşı vaksinlər insanlar üzərində yoxlanır

"Koronavirusa qarşı vaksinlə bağlı 100-dən çox iş görülür. 8 vaksin insanlar üzərində yoxlanılmağa başlayıb". e- -a istinadən bildirir ki, bunu Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Azərbaycan nümayəndəliyinin rəhbər

Omega-3 yağ turşuları hansı xəstəlikdən qoruyur

Omega-3 yağ turşuları ürək xəstəliyi riskini azaldır. Amerika Ürək Cəmiyyəti, həftədə ən az iki dəfə balıq yeməyi, bunun mümkün olmadığı hallarda isə omega-3 ehtiva edən vitaminlər istifadə etməyi təklif edir. Bunun səbəb

Qripi əngəlləyən qidalar

Balıq. Balıq immuniteti və ürək xəstəlikləri üçün istehlak edilməsi lazım olan qidaların ən başında iştirak edir. Balıq omeqa 3 yağ turşuları baxımından zəngindir. Balıq yemək tənəffüs yolu iltihabını azaltmağa da köməkç

Xolesterol səviyyəsini azaltmaq üçün 4 qida

Yağlı balıq: yağlı balıq xüsusilə, tərkibində olan yüksək nisbətdə Omega-3 sayəsində xolesterola təsir göstərir. Omega-3 triqliseridi əhəmiyyətli nisbətdə azaldır. Yetkin insanların həftədə 2 dəfə istehlak etməsi zəruridir

Kofe hansı xəstəliyə səbəb ola bilər?

Kofenin bir çox faydalarının olduğu məlumdur. Eyni zamanda çox istifadə olunduqda bir sıra fəsadlarının yarandığı barədə də daim xəbərdarlıqlar olunur. e- -a istinadən bildirir ki, bu dəfə Cənubi Avstraliya Universitetini




sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az yay kolleksiyasi kosmetika mehsullari toy makiyaji sekilleri müalicəvi bitkilər dəri xəstəlikləri cennet almasindan murebbe bilincik resepti kosmetika mərsiyə qizlarin nece acilmasi