Yumurtanı belə yeməyin

Yumurtanı belə yeməyinYumurta orqanizm üçün lazım olan ən güclü protein mənbələrindən biridir. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, sağlam və güclü bədən üçün hər gün yumurta yemək lazımdır. Ancaq yumurta yeyərkən hər kəsin tez-tez etdiyi bir səhv var ki, bu da sağlamlığı məhv edir. Bu cür yumurta istehlakı sözün əsl mənasında orqanizmi zəhərləyir.  
Yumurta ən güclü protein mənbələrindən biridir. Mütəxəssislər sağlam orqanizm üçün hər səhər 1 yumurta yeməyi tövsiyə edir. Ancaq yumurta yeyərkən hər kəsin tez-tez etdiyi bir səhv var. Bu fərq edilməyən və diqqətdən kənarda qalan səhv yumurtanın sözün əsl mənasında zəhərə çevrilməsinə səbəb olur. 
Mütəxəssislər bildirirlər ki, yumurta zəngin qidalı olduğu üçün hər gün yeyilməlidir. 
Yumurta alarkən və yeyərkən mütləq nəzərə alınmalı olan bəzi amillər var. Gözdən qaçan və diqqətdən kənarda qalan vərdişlər yumurtaları zəngin bir protein mənbəyinə deyil, zəhərə çevirir. 
Yumurtanın zəhərə çevrilməməsi üçün təfərrüatları öyrənə bilərsiniz. İlk olaraq yumurtanı karton qutusundan çıxarmayın...
Yumurta ən faydalı qidalardan biri kimi seçilir. Yumurtanın faydaları saysız-hesabsızdır. Yumurtaları diqqətlə saxlamaq lazımdır ki, onların qida dəyəri aşağı düşməsin. Əksər insanlar yumurta alarkən, saxlayarkən və yeyərkən nələrə diqqət etməli olduqlarını bilmirlər. Yumurta alarkən, istifadə müddətini yoxlamağı unutmayın. Çatlamış yumurtaları dərhal atın.
Yumurtaları yumayın
Yumurta qabığının çirkli olduğunu düşünənlər yumurtaları yuyub soyuducuya qoyurlar. Bu böyük səhvə yol verməyin. Yumurtanı yumaq onu daha zərərli edir.
Heç vaxt yumurtaları kartondan çıxarmayın
Yumurta aldıqdan sonra onu evə gətirən kimi karton qutudan çıxarmayın! Kartonlar yalnız yumurtanın qırılmasının qarşısını almaq üçün deyil. Onun başqa bir həyati əhəmiyyəti də var. Yumurtanı karton qutusu ilə birlikdə soyuducuya qoyun.
Soyuducuda olan qida qoxularının məsamələrdən yumurtaya keçməsinin qarşısını alır. Bundan əlavə, bişməmiş yumurta qabıqlarında müxtəlif  bakteriyalar var. Yumurtaları karton qutularından çıxarsaq, onlar bu bakteriyaları soyuducuda təmasda olduqları müxtəlif qidalara ötürə bilərlər.
Yumurtaların təzə olduğunu necə bilək?
Beləliklə, yumurtanın təzə və ya köhnə olduğunu necə müəyyən etmək olar? Bunun üçün kiçik bir test edə bilərsiniz. Yumurtanı su ilə dolu böyük bir stəkana atın. Yumurta suya batırılıb üfüqi vəziyyətdə qalırsa, təzədir, yarı üfüqi qalırsa, 8-10 günlükdür, suyun səthinə çıxırsa, bayatdır. Bayat yumurtalar sağlamlığınızı ciddi şəkildə təhdid edə bilər və xəstəxanaya yerləşdirilə bilərsiniz.
Həm də yumurtanı qırdığınız zaman onun təzə olub-olmadığını anlaya bilərsiniz. Təzə yumurta qırılanda sarısı dağılmır, qabarıq qalır, rəngi açıq sarı olur və yumurtanın ağı sarıdan asanlıqla ayrılmır. Bayat yumurta qırılanda sarısı yastılaşır və ya dağılır, ağın axıcılığı azalır və suya bənzəyir.
Yumurtanın orqanizmə faydaları
Protein mənbəyi: Yumurta yüksək keyfiyyətli protein ehtiva edir. Bu zülallar orqanizmin əzələ quruluşunu qorumaq və təmir etmək üçün lazım olan əsas amin turşularını ehtiva edir.
Göz sağlamlığını dəstəkləyir: Yumurtada olan lutein və zeaksantin kimi antioksidantlar göz sağlamlığını qorumağa kömək edir və yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azalda bilər.
Beyin sağlamlığı: Yumurtalarda beyin sağlamlığı üçün vacib olan kolin adlı qida maddəsi var. Kolin hüceyrə membranlarının strukturunda yerləşir və neyrotransmitterlərin fəaliyyətinə kömək edir.
Ürək sağlamlığı: Yumurtanın pis xolesterin (LDL) üzərində müsbət təsirləri olduğu və yaxşı xolesterin (HDL) səviyyələrini artırdığı sübut edilib.
Sümük sağlamlığı: Yumurta, D vitamini və kalsium kimi sümük sağlamlığı üçün vacib olan qidaları ehtiva edir. Bu qidalar sümükləri sağlam saxlamağa və osteoporoz riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Saç və dəri sağlamlığı: Yumurtada olan zülal və kükürd saç və dəri sağlamlığını dəstəkləyir. Bu qidalar saçın və dərinin sağlam olmasına kömək edir.
Yumurtanın qida dəyəri və sağlamlığa təsiri insandan insana və istehlak miqdarından asılı olaraq dəyişə bilər. Balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi istehlak edildikdə, yumurta müxtəlif sağlamlıq faydaları təmin edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 969   Tarix: 06 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

turlar.az

toy makiyajlari adlarin menasi qis geyimləri 2025 vətən bayatıları çimərlik dəbi ziyafət dəbi geyimler 2025 kosmetika uzeyir hacibeyli sac modelleri novruza aid hakisdalar olumu cinsi əlaqə