Yumurtanın əsas faydalı xüsusiyyətləri
San Dieqo Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, həftədə iki-dörd yumurta yemək qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrients" jurnalında dərc olunub.
Bildirilib ki, bu məhsul həm də potensial olaraq bilişsel qabiliyyətləri yaxşılaşdırır.
Elmi qrup 890 kişi və qadının sağlamlığı və qidalanma vəziyyəti ilə bağlı məlumatları təhlil etdikdən sonra bu qənaətə gəlib. Məlumatlar 1988-ci ildə başlayan uzunmüddətli sağlamlıq araşdırmasının bir hissəsi kimi əldə edilib.
Tədqiqat həmçinin orta yaşlı və yaşlı insanlarda yumurta istehlakı ilə koqnitiv funksiya arasındakı əlaqəni də araşdırıb. 531 qadın iştirakçı arasında ən çox yumurta yeyənlər qısa və uzunmüddətli yaddaşda ən az azalma göstərib. Pəhrizində bu məhsulun yüksək miqdarı olan kişilər arasında bu birləşmə tapılmayıb.
Bununla belə, on il sonra başqa bir kohortdan alınan məlumatların əlavə təhlili fərqli nəticələr göstərib. Alimlər müəyyən ediblər ki, daha çox yumurta yeyən kişilər koqnitiv testlərdə qadınlardan daha yaxşı nəticə göstərirlər.
Alimlər qeyd ediblər ki, yumurta zülallar, amin turşuları və xolesterol ilə zəngindir və bu, sağlam neyronların saxlanmasına kömək edə bilər. Bundan əlavə, yumurtanın tərkibində koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdıran karotenoidlər və B4 vitamini (kolin) var. O, toxumaların qurulmasında və bir sıra zəruri maddələrin, o cümlədən beyin və sinir liflərinin sintezində mühüm rol oynayır.
Milli.Az