Zərərsiz hesab etdiyimiz vərdişlər mədə xərçəngi yaradırmış

Zərərsiz hesab etdiyimiz vərdişlər mədə xərçəngi yaradırmışHəddindən artıq çox yemək və ya ayaqüstü istehlak vərdişi mədə xərçənginə səbəb olan zərərsiz faktorlardandır.
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı onkoloq və cərrah Beslan Balkarov xəbərdarlıq edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, mədədə xərçəng hüceyrələrinin digər potensial səbəbi "Helicobacter pylori" bakteriyasıdır. Onkoloq qeyd edib ki, bu patogenə yoluxma ən çox yuyulmamış əllər və ya başqasının qab-qacaqlarından istifadə nəticəsində baş verir.
"Mədədəki bakteriyaların fəaliyyəti nəticəsində ilk növbədə "adi" mədə-bağırsaq xəstəliklərinə, sonra isə mədə xərçənginə səbəb olan iltihabi proseslər inkişaf edir", - Balkarov xəbərdarlıq edib.
Həmçinin, onun sözlərinə görə, pivə, pendir, hisə verilmiş və qurudulmuş qidalarda olan azot və azot turşuları da xəstəliyə səbəb ola bilər.
"Adi tərəvəz və meyvələr belə, tərkibində çoxlu nitrat və nitrit varsa təhlükəlidir. Xüsusi kimyəvi aktivliyə malik olaraq, onlar mədə selikli qişasının hüceyrələrinin bütövlüyünü poza bilirlər, sağlam hüceyrələrin şiş hüceyrələrinə çevrilməsinə səbəb olurlar", - deyə o vurğulayıb.
Qeyd edək ki, tərkibində çoxlu nitrat olan meyvə və tərəvəzlərə, o cümlədən göyərtilərə kahı, ispanaq, çuğundur, şüyüd, kələm, turp, yaşıl soğan, qovun, qarpız və s. aiddir. Təhlükəsiz qidalanma üçün nitratlarının ən çox bitkinin hansı hissəsində cəmləşdiyini bilmək lazımdır. Adətən bu köklər, saplaq, yarpaq damarları və qabıqdı. Göyərtilər üçün - bunlar bitkilərin saplaqları, xiyar, yunan qabağı və balqabaq üçün - meyvənin gövdəyə birləşdiyi yer, çuğundur və kartof üçün - qabığı; qarpız və qovun üçün - qabığın altındakı lət və s. Buna görə də bu məhsulların nəzəri cəhətdən təhlükəli hissələrini kəsmək lazımdır.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 723   Tarix: 20 yanvar 2024
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

İsraildə beyin yeyən amöb panikası: ölən var

İsrailin şimalında bir su parkında üzən iki nəfərdə beyin yeyən amöb aşkar edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, 25 yaşlı bir nəfər beyin yeyən amöbdan dünyasını dəyişib. 10 yaşlı uşaq isə analoji şübhə ilə xəstəxanaya yerləşdirilib

.

Südlə hazırlaya biləcəyiniz 6 şəfalı içki – RESEPT

Qida dəyəri yüksək olan süd insanlar üçün mühüm qida mənbəyidir. Tərkibindəki zülal, kalsium, B vitaminləri ilə sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Südün qida dəyərini və faydasını dəfələrlə artırmaq üçün sadə üsullar var

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür. -a istinadən bildirir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən bunlara diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür.   -a istinadən xəbər verir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Uşaqlar üçün ölümcül oyunlar: Pediatr çimməklə bağlı 10 əsas səhvi açıqladı

"Uşaqlar suda daha çox valideynlərin diqqətsizliyi səbəbindən ölürlər. Buna görə də övladlarla su hövzələrində və ətrafında davranışın bütün əsas qaydalarını mütləq danışmalıdır. Bu, uşağın yaşından asılı olmayaraq edilməlidir"

.

Kartofun bu zərərini heç kim bilmir: Beyin və damar sağlamlığınız təhlükədədir

Süfrələrimizdə tez-tez yer alan kartof üzərində aparılan son araşdırmalar onun indiyə qədər görülməmiş zərərini üzə çıxarıb. Dünyanın bir çox yerində əsas qida növlərindən biri olan kartof yüksək karbohidrat tərkibi ilə tanınır

.

Gündə ən azı bir fincan qəhvə için: Bu xəstəliyin qarşısını alır

Bir qrup alim müəyyən edib ki, aktiv qəhvə istehlakı polikistik yumurtalıq sindromunun inkişaf riskini 69% azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatd

.

Yaşlandıqca sağlamlığımız niyə pisləşir? - Alimlərdən YENİ CAVAB

T-hüceyrə istehsalının azalması yaşlı insanların sağlamlığını zəiflədir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Jinan Universitetinin və Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, yaşlı insanları

turlar.az

sonxeber.az toy makiyajlari hamilelikde qidalanma qadın geyimi hamiləlik hesablama gavalinin faydalari goyemin faydasi saç tökülməsi kosmetika tut ağacı tutdudu veten seirleri vətən haqqında atalar sözləri qiz burcu efsane