Zeytunun faydaları

Zeytunun faydalarıZeytun 5-11 metr hündürlüyə qədər qalxa bilən həmişəyaşıl zeytun ağacının meyvəsidir. Zeytunun çox da enli olmayan gövdəsi, nazik budaqları, uzun və dar yarpaqları olur. Zeytun yarpaqları boza çalan yaşı rəngdə, uzunluğu 2-4, eni isə 1-2 santimetr ölçüdə, şiş uclu və yumşaq olur. Zeytunun bir-çeçə növü var. Onun yarpaqlarının rəngi növündən asılı olaraq dəyişir. Növündən asılı olaraq zeytun yarpaqları yaşıl, boz-yaşıl,qara, və tünd-bənövşəyi olur. Zeytunun meyvələri ağac çiçəklədikdən 4-5 ay sonra formalaşır. Ağac aprel ayından çiçəklənməyə başlayır və mayın sonuna qədər çiçəklənmə davam edə bilir. Zeytun ağacı 20 il bar vermək qabiliyyətinə malikdir. Zeytun ağaclarının əksəriyyəti növbələşmə ilə bar verir. Yəni ağacların çoxu bir ildən bir bar verir. Hətta iki ildən bir bar verən zeytun ağacları da var. Zeytun meyvəsindən qədim zamanlardan zeytun yağı alınır. Bu ağac yabanı halda bitmir. Zeytunun vətəni Aralıq dənizi ölkələri hesab edilir. Bu ağacın iki min il əvvəllər də yetişməsi barədə əlyazmalarda qeydlərə rast gəlinib. Azərbaycanda da qədim zamanlarda zeytunun yetişdirilməsi ilə məşğul olunub. Ən çox da Abşeron bölgəsində zeytun ağacının yetişdilməsi planlı surətdə həyata keçirilir. Nardaranda 180-200 ildir ki, zeytun yetişdirilir.
Zeytundan istifadə edərkən onun süni surətdə yaradılmış zeytun olmadığını anlamaq lazımdır. Belə zeytun süni kimyəvi rənglərlə boyanır və onun tərkibində E 579 kimyəvi qatqı var. Bu zeytunun rəngi zil qara və parlaq olur ki, bu da təbii rəng deyil.
Zeytunun tərkibi
Zeytunun tərkibində yüksək keyfiyyətli yağlar var. Bu bitki yağının qida və enerji dəyəri çox yüksəkdir. Zeytunun tərkibi 6% zülallar, 9% liflər, 23% su, pektin maddəsi, 56% yağlar, şəkər, karotin, B, C vitaminləri, kalium, kalsium, qlikozidlərlə zəngindir. Zeytunun tərkibində olan maddələr hüceyrə membranının möhkəmlənməsinə və onun selikli qişasının sağlamlaşmasına səbəb olur.
Zeytunun faydaları
Zeytun mədənin, mədəaltı vəzin, qaraciyər və ürək-damar sisteminin yaxşılaşmasına səbəb olur. O yaraların sağalmasını sürətləndirir, orqanizmin toksinlərdən və şlaklardan təmizlənməsinə səbəb olur. Zeytun yemək yaşlı adamların sümük toxumasını möhkəmləndirir və qaraciyər fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Dietoloqlar hər zaman qara zeytun yeməyi məsləhət bilmir. Bunun səbəbi isə qara zeytunun tərkibində duzların miqdarının yaşıl zeytuna nisbətən daha az olmasıdır. Onların fikrinə görə pəhriz saxlayanların çoxlu qara zeytun yeməsi mədə yaralarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Ayda ən azı 20 zeytun yemək diş daşlarının, öd kisəsi, sidik kisəsi və böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinin qaşısını alır. Zeytun yağı içmək böyrəklərdəki qumların və duzların tökülməsinə səbəb olur. Zeytun yağı ən keyfiyyətli yağ hesab edilir. Yağın tərkibində olan süzülməmiş yağ turşuları ( stearin, olein, palmitin) qanda xolesterinin miqdarının aşağı düşməsinə, orqanizmin qocalmasının qarşısını alınmasına səbəb olur. Zeytun və zeytun yağı Aralıq dənizi bölgələrinin ən vacib qidalarındandır. Zeytun yağının tərkibində olan antioksidantlar xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. O dəri və bağırsaq xərçənginin inkişafını ləngidir, öd kisəsinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliyi aradan qaldırır, mədənin selikli qişasını bərpa edir. Konservləşdirilmiş zeytun yağı da təbii yollarla əldə edilmiş zeytun yağı qədər orqanizm üçün çox faydalıdır. Zeytun yağını dəri yanıqlarına, kəsiklərə, sıyrıqlara və ağcaqanad dişləyən nahiyələrə sürtdükdə yaraların sağalması sürtətlənir. Zeytun yağını yumurta sarısı ilə qarışdırıb üzə sürtdükdə dərinin tonusu artır, dəri hüceyrələri təzələnir. Zeytun yağı ilə hazırlanmış şampunlar da saçların sağlamlığının artmasına səbəb olur. Zeytun yarpaqlarından dəmlənmiş çay arterial təzyiqi aşağı salır.
Zeytunun zərərləri
Zeytunun praktikada heç bir zərərinə rast gəlinməyib.
Bəzi hallarda ondan istifadə etmək narahatçılıqlara səbəb olur. Bu isə ən çox özünü xolisistit xəstəliyi zamanı zeytun yağı içdikdə göstərir. Bu zaman ödün ifrazı sürətlənir. Piylənmədən əziyyət çəkənlər zeytundan istifadə edərkən onun miqdarına nəzarət etmələrində fayda var. Qara zeytun yeyərkən diqqətli olmaq lazımdır. Onun texniki işlənməsi zamanı istifadə edilən maddələr orqanizm üçün zərərli ola bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1981   Tarix: 03 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu toxum bədəni zərərli maddədən təmizləyir

Həkim payızda bədəni detoks üçün təmizləməyin yollarını açıqlayıb. xəbər verir ki, payız mövsümündə orqanizmin yaydan sonra bərpası üçün qidalanmaya balqabaq tumları ( toxum ) və balqabaq yağı əlavə edilməlidir. Bu barəd

.

İnfarktın yeni səbəbi tapıldı

Ən çox görülən ürək-damar xəstəliklərindən biri olan miokard infarktı yoluxucu mənşəli ola bilər. Bu tibbdə yeni araşdırma və açıqlamadır. xəbər verir ki, Finlandiya və Böyük Britaniyadan olan tədqiqatçılar bu gözlənilmə

.

Şəkər xəstəliyi ilə bağlı sensasiyalı KƏŞF

Aralıq dənizi pəhrizinin kalori məhdudiyyəti, müntəzəm fiziki aktivlik və peşəkar dəstəklə birləşdirilməsi II tip şəkərli diabetin inkişaf ehtimalını 31% azaldır. -ın məlumatına görə, bu barədə "Science Daily" elm

.

Bu pendir növləri KÖKƏLDİR

Pendir səhər yeməyinin ayrılmaz parçasıdır.  . Bəs görəsən, hər gün pendir yemək orqanizmə necə təsir göstərə bilər?. Bu barədə xarici mediaya istinadən xəbər verir. Zülal baxımından zəngindir. Pendir bütün vacib amin turşuların

.

Ürək üçün ən faydalı qida açıqlandı - Damarları açır

Ürək və damar sağlamlığı üçün ən qiymətli məhsul açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiya Piroqov Universitetinin dosenti Elvira Xaçirova " "ya açıqlamasında bildirib ki, ürək-damar sistemi üçün ən faydalı məhsullar balı

.

Almanı bu vaxt yesəniz, faydadan çox zərəri olacaq

Mütəxəssislər bildirirlər ki, hər bir qidanın orqanizmə təsiri onun yeyilmə vaxtından asılıdır. Sağlam qida hesab edilən almanın da düzgün zamanda yeyilməsi vacibdir. xəbər verir ki, səhərlər və günorta saatlarında alma bədəndək

.

Bu qidalar kişilər üçündür

Bəzi qidalar var ki, onlar sırf kişi orqanizminə müsbət təsir edir. həmin qidaları təqdim edir:. Yoqurt - Tərkibində B12 vitamini var. O, kişilərdə immuniteti artırır. Manqo - Kalorisi azdır. Amma kişilərdə infarkt riskin

.

Bu diet "köklük geni"ni "söndürür"

Medi­ter­ran diyeti piylənmə və diabet riskini azaldır. -ın məlumatına görə genetik mütəxəssis İrina Kolesnikova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib ki, Medi­ter­ran diyeti bəzi genləri "söndürərək" piylənm

.

Bu yeməyi soyuducuda 5 gün saxlamaq olar - Açıqlama

Şorbanı soyuducuda 3-5 gün təhlükəsiz saxlamaq olar. xəbər verir ki, bunu biyoloq Asiyat Abdullayeva "gazeta"ya bildirib. Onun dediyinə görə şorbanın saxlanma müddəti tərkibindən və soyuducuda saxlama şəraitində

turlar.az

hamiləlik reseptler kosmetik vasiteler cins 2025 gözəl saçlar dil haqqinda atalar sozu tanışlıq saytları intim kosmetika novruz bayrami hakisda brusell bakteriyası uşaq nece olur sanama meseller