Zirincin turş dadı və faydalı çayı

Zirincin turş dadı və faydalı çayıZirinc orqanizmə güclü təsir edən müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Onun tərkibi karbohidratlar, makro və mikro elementlər, K, E vitaminləri, 11 növ alkoloid, limon və alma turşusu, tanin və qətran maddəsi ilə zəngindir. Qədim Misirdə ondan qanı təmizləmək, Çin həkimləri bir çox xəstəliklərin müalicəsi, slavyan təbibləri isə bitkinin kök və qabığından hazırlanan cövhərdən soyuqdəymə və qanaxmalar zamanı istifadə ediblər. Onun meyvə, kök və gövdəsi vasitəsilə yun və dəri məmulatları sarı rəngə boyanırdı.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, zirinc meyvələrinin şirəsi qızdırmasalıcı, mikrob əleyhinə və qankəsici təsir göstərir.
Tikanlı və yarpağını tökən kol bitkisi olan zirincin qırmızı rəngli xırda meyvələrinin turş dadına və faydalı xüsusiyyətlərinə görə bəzən "şimal limonu" da adlandırırlar.
Zirinc göbələk əleyhinə təsirə malikdir və qocalmanı ləngidir. Zirinc kökünün dəmləməsi göz xəstəlikləri zamanı islatma kimi tətbiq edilir. Bundan başqa, zirincin meyvəsi və ondan alınan cövhər mədə-bağırsaq sistemi və ağciyər xəstəlikləri zamanı qəbul edilir.
İkinci dərəcəli şəkərli diabet xəstələrinə hər gün zirinc qəbul etmək məsləhət görülür, çünki onun qanda insulin və şəkərin normalaşdırmaq xüsusiyyəti var. Zirinc qanda xolestrolun miqdarını da azaldır. Həkimlər aktiv həyat tərzi yaşayaraq özünü gün ərzində yorğun və halsız hiss edənlərə zirinc çayı içməyi məsləhət görürlər. Lakin onun qəbulu zamanı diqqətli olmaq lazımdır. Zirinc əzələlərin aktivliyini artırır və ona görə də hamiləlik zamanı zirinc və onun yarpaqlarından hazırlanan dəmləmələri qəbul etmək məsləhət görülmür. Sakitləşdirici preparatlar qəbul edən zaman həmin dəmləmələrdən istifadə etmək olmaz. Bu dərmanın sedativliyinin artmasına səbəb ola bilər və xəstələrdə baş gicəllənmə, ürək bulanma, qıcolma, burun qanamaları müşahidə oluna bilər.
Tibdə zirincin spirtli çıxarışı hepatitlərin, öd daşı xəstəliyinin müalicəsində və uşaqlıq qanaxmasının qarşısını almaq məqsədilə tətbiq olunur. Ev şəraitində həmin cövhəri hazırlamaq çox asandır. Bunun üçün 20 qram zirinc yarpağı 100 qram 70 faizli spirtdə 15 gün müddətində isti və quru yerdə saxlanılır. Alınan tünd-sarı rəngli cövhərin turşməzə dadı olur. Onun qəbulu ən çox fibroma zamanı və abortdan sonra baş verən qanaxmalarda səmərəli vasitə sayılır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1574   Tarix: 15 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Xorultu nədən yaranır?

Sağlam nəfəs almağa maneə törədən burun tutulması bir çox insanın həyat keyfiyyətini pozaraq müxtəlif sağlamlıq problemlərinə yol açır. Həkimlər bu problemin ciddiyə alınmasını və vaxtında müalicə edilməsini tövsiyə edir

.

Üzüm şirəsinin KİŞİLƏR ÜÇÜN əvəzolunmaz faydası

Üzüm şirəsinin müntəzəm qəbulu kişilərdə impotensiya riskini 83% azaldır. -ın e- -a istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə çinli alimlərın apardıqları geniş tədqiqatlardan sonra məlum olub. Bildirilir ki, təcrübədə 60

.

Azərbaycanda meymunçiçəyi aşkarlandı - RƏSMİ

Azərbaycan meymunçiçəyinə yoluxma halı aşkarlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin və TƏBİB-in birgə məlumatında deyilir. "22 yaşlı Azərbaycan vətəndaşı 02-11 yanvar 2025-ci i

.

Hər gün istifadə olunan makiyaj fırçaları - bu xəstəliklərinə səbəb ola bilər

Makiyaj fırçaları və süngərləri düzgün təmizləməmək dermatoloji və oftalmoloji xəstəliklərə səbəb ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, biotexnoloq Mariya Zolotarevanın bildirdiyinə görə, bu alətlərdə toplanan makiya

.

Pomidor şirəsi için, görün nələr olur

Pomidor şirəsi ən faydalı içkilərdən biridir. bildirir ki, bir çox xəstəliklərin profilaktikası məqsədi ilə təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə olunan bu şirə A, C, B qrupu, PP kimi vitaminlər və bir çox əvəzolunmaz minerallarl

.

Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xurma çoxlarının parlaq dadı və zəngin qida tərkibinə görə sevdiyi dadlı və sağlam meyvədir. Tərkibində maqnezium, kalium, A və C vitaminləri var və qış mövsümündə onu bir çox meyvələr arasında sevimli edən xoş şirin dad

.

Çiy kartof yemək faydalıdır?

Çiy kartof yemək mümkündür, lakin bəzi vacib məqamları nəzərə almaq lazımdır. həmin məqamları sizə təqdim edir:. Solanin və Çakoni Toksinləri - Xüsusilə yaşıl və ya cücərmiş kartoflarda olur və zəhərlənməyə səbəb ola bilər

.

Balığı necə təzə saxlayaq? – Qadınların 90 faizinin etdiyi SƏHV

Balığı təzə saxlamağın ən yaxşı yolu soyuducuda saxlamaqdır. Amma balığı sadəcə soyuducuya qoymaq kifayət etmir. bildirir ki, balıqları soyuducuya qoymazdan əvvəl soyuq suda yaxşıca yuyun və kağız dəsmallarla qurudun. Bunda

.

Nə qədər spirtli içki içsək insult olarıq?

Spirtli içki qəbul edən insanlarda insult inkişaf riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Qalueya Universitetinin tədqiqatçıları alkoqolun miqdarının beyin iflici ehtimalına necə təsir etdiyini təhlil ediblər. İnsult beyind

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik makiyaj instagram gelinlikler azerbaycan haqqinda dərslər körpə və ona qulluq toylar vetene aid bayati sanama kökəlmək üçün fitat xerçeng