25-44 yaş aralığında olanlar üçün təhlükə : Gecə yatarkən

25-44 yaş aralığında olanlar üçün təhlükə : Gecə yatarkən25-44 yaş arasında infarkt nisbəti koronavirusla birlikdə 30 faiz artıb.
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə Prof.Dr.Mustafa Bilge Ərdoğan deyib.
O, xəstələrin böyük əksəriyyətinin infarkt başlamazdan əvvəl kritik siqnallar aldığını bildirib.
Bununla belə, Prof. Dr. Ərdoğan xüsusilə diabet xəstələri və yaşlılarda infarktın xəbərdarlıq edilmədən baş verə biləcəyi barədə də xəbərdarlıq edib.
Bəs bədənimiz infarktdan əvvəl bizi necə xəbərdar edir?
Ürək böhranı keçirən xəstələrin əhəmiyyətli bir hissəsində əvvəlki bəzi simptomlar və ya risk əlamətləri ola bilər; Bununla belə, bunların hər zaman aydın və ya aşkar olması lazım olmadığını qeyd edən Prof. Dr. Ərdoğan "Xəstələrin yüzdə 50-70ində bəzi xəbərdarlıq əlamətləri infarktdan günlər və ya həftələr əvvəl müşahidə oluna bilər. Bu əlamətlər adətən döş qəfəsində ağrı, nəfəs darlığı, ürək döyüntüsü və halsızlıq olur. Ancaq xəstələrin təxminən 25-30 faizində heç bir ilkin əlamət olmadan infarkt baş verə bilər. Lakin bu, xüsusilə diabet xəstələri və yaşlı xəstələrdə tez-tez rast gəlinir. tipində, xəstənin xəbəri belə olmaya bilər ki, hücum EKQ və ya digər görüntüləmə zamanı təsadüfən aşkarlana bilər" .
İnfarkt əlamətlərinə diqqət çəkən Prof.Dr.Ərdoğan "Gecələr bizi oyandıran sinə ağrısı və ya təzyiq hissi, nəfəs darlığı, məşq qabiliyyətinin azalması, kürək, qol, çənəyə yayılan ağrılar, həddindən artıq yorğunluq və sinə narahatlığı adətən "gəlirəm" deyirlər. Ancaq ailədə şəkər xəstəliyi, hipertansiyon, hipertenziya, hipertansiyon kimi risklər varsa ilkin simptomlar olmasa da risk yüksəkdir. Bizim araşdırmalarımız da göstərir ki, məsələn, ürəkbulanma, yorğunluq və bel ağrısı kimi narahatlıqlarla qarşılaşa bilərik" .
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1170   Tarix: 02 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Miqren tutması zamanı nə etməli? - Həmin gün üçün vacib tövsiyələr

Miqren tutması bir çox insanın gündəlik fəaliyyətini ciddi şəkildə məhdudlaşdırır. Mütəxəssislər bildirir ki, miqren başlayan gün düzgün davranış ağrının şiddətini azaltmağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərin

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır

Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini yüksəltdiyini göstərib. xəbər verir ki, 12 il müddətində 328 mindən çox insanın sağlamlı

turlar.az

yay geyimləri 2025 makiyaj etmek qaydalari gözəllik məhsulları qaymaqlı krem xiyar tursusunun hazirlanmasi qaydasi quru yeməklər döşləri necə böyütmək olar kosmetika pizza faydalı maskalar layla hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz kondom