40 illik nənə resepti: Sınıq sümükləri birləşdirir
İllər keçdikcə ənənəvi reseptlərin faydaları yenidən kəşf olunur. Xüsusilə böyüklərimizin bizə ötürdüyü sağlamlıq sirləri əvəzedilməzdir.
Onlardan biri də sümük sağlamlığını gücləndirən və sınıqların bərpasını sürətləndirən sarımsaqlı sümük suyu şorbasıdır.
Təbii müalicə üsulu
Bu şorba, ilik və sümükdən qaynadılaraq əldə edilən qidalar sayəsində sümükləri gücləndirir və onların daha tez sağalmasına kömək edir. Sümük bulyonundakı kollagen oynaq sağlamlığını dəstəkləyir və ağrıları azaldır.
Sarımsağın rolu
Sümükləri qaynadarkən əlavə edilən sarımsaq təkcə ləzzət qatmaqla kifayətlənmir, eyni zamanda antioksidant və antibakterial xüsusiyyətləri ilə immunitet sistemini gücləndirir. O, həmçinin orqanizmin kalsiumu daha yaxşı mənimsəməsinə kömək edərək, sümüklərin möhkəmlənməsinə və qırıqların daha tez sağalmasına şərait yaradır.
Bu şorba həmçinin həzm sistemini tənzimləyir, toksinləri xaric edir və bədəni ümumi sağlamlıq baxımından dəstəkləyir. Müntəzəm istehlak edildikdə, osteoporozun qarşısını almağa və oynaq ağrılarını azaltmağa kömək edir.
Sarımsaqlı sümük suyu şorbasının resepti
Lazım olanlar:
- 1 kq sümük (mal əti və ya quzu iliyi sümükləri)
- 2 baş sarımsaq
- 2 xörək qaşığı alma sirkəsi
- 1 çay qaşığı duz (isteğe bağlı)
- 1 çay qaşığı qara bibər
- 1 soğan
- 2 dəfnə yarpağı
- 1 yerkökü (isteğe bağlı)
- 10 stəkan su
- 1 çay qaşığı kəklikotu və ya digər otlar (isteğe bağlı)
Hazırlanma qaydası:
Sümükləri qazana qoyun və üzərinə soyuq su əlavə edin. Qaynadıqda üzərində yaranan köpüyü təmizləyin.
Sarımsağı soyun və bütöv halda qazana əlavə edin. Soğanı yarıya bölüb əlavə edin. Yerkökünü iri parçalara kəsin və qazana qoyun.
Dəfnə yarpağı, duz, istiot və kəklikotu əlavə edin.
Alma sirkəsini əlavə edin. Bu, mineralların və kollagenin sümüklərdən ayrılmasına kömək edir.
Şorbanı qaynadın, sonra ocağı azaldaraq 6-8 saat ərzində aşağı temperaturda bişirin. Əgər su azalarsa, əlavə edə bilərsiniz.
Bişdikdən sonra süzgəcdən keçirin və yalnız bulyonu saxlayın. İstəyə bağlı olaraq əlavə ədviyyatlar qata bilərsiniz.
Müntəzəm olaraq bu şorbanı istehlak etməklə sümüklərinizi gücləndirə və sağlamlığınızı qoruyabilirsiniz.
/E-saglam.az
Milli.Az









Hülya Avşar ekranlara qayıdır
Azadlığa çıxan Rəqsanədən ilk AÇIQLAMA - 'Çox sevincliyəm
Durovu bu görüntüyə görə ələ saldılar - FOTO
"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq
Eurovision' iştirakçıları olan əkiz bacılar evdə ölü tapıldı - FOTO
Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin
Dişləri gündə 3 dəfə fırçalamaq lazım deyilmiş - Həkimdən xəbərdarlıq
Zamiq bu ifaçını 'vicdansız' adlandırdı
Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq
Deniel Redkliff Dominik Maklaflinə məktub yazıb
Azərbaycanlıların ən sevimli içkisi qaynar qəbul ediləndə xərçəng yaradırmış
Rəqsanə ev dustaqlığına buraxıldı
Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama
Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranır