Acı bibərin bilinməyən möcüzəvi təsiri
Ədviyyatlı yeməklər bir çox insan üçün vazkeçilməzdir. Lakin belə qidaların həddindən artıq istehlakı sağlamlığa zərər verə bilər. Mütəxəssislər ədviyyatlı yeməklərin bilinməyən tərəflərinə diqqət çəkirlər.
Milli.Az xəbər ki, acının bilinməyən tərəfləri bunlardır:
Acı bibərin tərkibindəki əsas maddə kapsaisin adlanır. Acı bibər yedikdə kapsaisin ağız və həzm sistemindəki müəyyən ağrı reseptorlarına bağlanaraq onları aktivləşdirir. Bu aktivləşmə beyinə yanma və temperatur artımı siqnalları göndərir, nəticədə bədən özünü soyutmağa çalışır. Tərləmə, göz yaşarması və burun axması bu təbii reaksiyalardan biridir.
Əsasən bu hisslərə səbəb olsa da, kapsaisin bədənə tamamilə zərərsizdir. Əksinə, bəzi hallarda sağlamlığa faydalar da təqdim edir.
Antioksidan gücü ilə qoruyucu təsir
Kapsaisinin ən mühüm faydalarından biri onun antioksidan xüsusiyyətlərə malik olmasıdır. Antioksidanlar sərbəst radikalların təsirini neytrallaşdıraraq hüceyrə və DNT zədələnməsinin qarşısını alır. Sərbəst radikallar isə həm bədənin öz təbii prosesləri, həm də çirklənmə, siqaret və alkoqol kimi xarici təsirlər nəticəsində yaranır. Orqanizmdə sərbəst radikalların çoxalması xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kapsaisin bu təhlükənin qarşısını almağa kömək edən güclü bir qoruyucu kimi fəaliyyət göstərir.
Fidan
Milli.Az









Şakira və övladlarından yeni - FOTOLAR
Tolik:' Xalq üçün nə etmisən ki, fəxri ad istəyirsən?
Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?
Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb
Orqanizm üçün ən "zərərsiz" spirtli içki
Xalq artisti 'Görüşək'in remiks variantını təqdim edib - AUDİO
Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız
Dünyada ilk dəfə hamilə qadın qarın boşluğu açılmadan əməliyyat olundu
Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir
50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN
Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş
Ülviyyənin öldüyünə hələ də inana bilmirəm' - Xalq artisti
Çinarə ilk konsertini verdi - FOTOLAR
Məşhur aktrisa anası ilə tərəf müqabili olacaq