Acı bibərin faydası, yoxsa zərəri daha çoxdur?

Acı bibərin faydası, yoxsa zərəri daha çoxdur?Təxminən bir əsr əvvəl elm adamları acı bibərin sağlamlıq üçün olduqca faydalı olduğunu kəşf etdilər.
Milli.Az ölkə.az-a istinadən məlumat verir ki, acı bibəri yemək immunitet sistemini gücləndirir, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, xərçəng riskini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır. Lakin onun həddindən artıq istehlakı mədə narahatlığına, ishal və ya qəbizliyə səbəb ola bilər. Həmçinin, bəzi insanlar acı bibər yedikdən sonra allergik reaksiyalar yaşaya bilər. Buna görə də bibər istehlakında ölçülü davranmaq vacibdir.Bizim.Media acı bibərin sağlamlıq üçün faydalarını və zərələrini araşdırıb:
1. Acı bibər ürəyinizi sağlam saxlaya bilər.
Mütəmadi acı bibər yeyən insanlarda ürək xəstəliyi riskini artıran "pis" xolesterin adlanan LDL səviyyəsi daha aşağı olur. Son araşdırmalar göstərir ki, qida rasionuna acı bibər daxil edən insanların infarkt və insultdan ölmə riski digərlərinə nisbətdə 13 faiz daha azdır.
2. Artıq çəkidən qurtulmağa kömək edir.
Acılı qidalar arıqlamağa kömək edir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Tərkibindəki kapsaisin maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edə bilər ki, bu da həm istirahətdə, həm də məşq zamanı daha çox kalori yandırmağa kömək edə bilər.
3. Ağrıkəsici funksiyası var.
Acı bibərdən losyon kimi də istifadə etmək olar. Əl və ayaqlara tətbiq edilən zaman bu nayihədəki ağrıların azalmasına ciddi təsir göstərir. Doğrudur, bu zaman ilk növbədə yanma hissi yaranacaq. Lakin bir neçə dəqiqədən sonra ağrılarınızın sakitləşdiyini hiss edəcəksiniz. Bundan əlavə, acılı qidalar bağırsaqlarınızı sakitləşdirə və sağlam saxlaya bilər.
4. İmmunitet sistemini gücləndirir. 
Acı bibərin tərkibində C vitamini və beta-karoten kimi antioksidan vitaminlər var. Bu vitaminlər immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi infeksiyalardan qoruyur.
5. Qan şəkərini tənzimləyir. 
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, acı bibər qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyə bilir. Buna görə diabet xəstələri üçün faydalı ola bilər.
6. Sinusları açır. 
Acı bibər sinusların açılmasına kömək edir və tərkibindəki kapsaisin sayəsində burun tıxanmasını aradan qaldırır. 
7. Həzm sisteminin sağlamlığını qoruyur.
Acı bibərdə həzm sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün faydalı olan lif və antioksidanlar var. O, həmçinin mədə turşusu istehsalını artıraraq həzmi yaxşılaşdıra bilər.
Acı bibər yeməyin faydaları ilə yanaşı bəzi zərərləri də var:
- Mədə xəstəlikləri olan şəxslər acı bibər yedikdə, tez-tez mədə yanması, həzmsizlik, mədə ağrısı və kramplarla qarşılaşırlar.
- Acı bibəri bağırsaqlarda evakuasiyanı sürətləndirərək ishala səbəb ola bilər.
- Bəzi insanlar acı bibər yedikdən sonra dəridə qızartı, qaşınma və qıcıqlanma ilə qarşılaşa bilər.
- Acı bibər yeyən insanlar ağızda və boğazda yanma, qaşınma və qıcıqlanma hiss edə bilərlər.
- Bibərinin tərkibindəki kapsaisin ürək sağlamlığına zərər verə bilər və çox miqdarda istehlak edildikdə ürək döyüntülərini sürətləndirə bilər.
- Acı bibər yemək qan təzyiqinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər və təzyiq problemindən əziyyət çəkən insanlar üçün təhlükəli ola bilər.
- Acı bibəri yeyən bəzi insanlarda allergik reaksiyalar ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 971   Tarix: 31 iyul 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu meyvədə gizli spirt var: 5-ni yesəniz elə bil ki, kiçik qab pivə içmisiniz

Banan gündəlik həyatda tez-tez istifadə etdiyimiz sağlam bir meyvə olsa da, tərkibində spirt olmağı ilə təəccübləndirib. -a istinadən xəbər verir ki, qidada spirtin olmasının müxtəlif səbəbləri var. Bunlardan biri təbii fermentasiy

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

Günəbaxan yağının faydaları

Günəbaxan yağı, tərkibində olan E vitamini, omeqa yağ turşuları və müxtəlif antioksidantlar sayəsində sağlamlıq üçün bir çox faydalar təklif edir. Bitki mənşəli olması və qidalara xüsusi dad əlavə etməsi ilə geniş istifad

.

"1 qaşığı şəfa mənbəyidir, bütün xəstəlikləri yox edir

Sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb. Hər kəsin evində olan və adətə

.

ÜST: "Səs-küy insan sağlamlığı üçün gizli təhlükədir

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, 85 dB (desibel)-dən yuxarı səkkiz saatlıq fon səs-küyü ürək-damar və həzm sistemlərinin patologiyalarını təhrik edə, həmçinin beyin və eşitmə orqanlar

.

Dişlərinizi fırçalayanda bu əlamətlərə fikir verin - xərçəngdən xəbər verə bilər

Dişlərinizi fırçalamaq gündəlik prosedurdur, lakin bu prosesdə siz ciddi sağlamlıq problemini və hətta xərçəngə tutulma riskini göstərən qorxulu bir əlamət görə bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, dişlərinizi fırçalayarkə

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Özünüzə bu çayı dəmləyin

İtburnu çayı güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və orqanizmin immun sistemini gücləndirir. . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, itburnu çayı xüsusilə soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklərin müalicəsində istifad

.

Uşaq telefondan nə qədər istifadə etməlidir?

Əgər siz sonradan övladınızı qadcetlərdən necə ayırmaq barədə suala cavab axtarmaq istəmirsinizsə, dərhal onların istifadəsi üçün vaxt məhdudiyyətləri təyin edin. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uşağın telefon qarşısınd

turlar.az

sonxeber.az toy gecesi makiyaj instagram kosmetoloq kakos yagi aciq cinsi elaqe dərslər atalar sözləri veten haqqinda həsən bəy zərdabi şəkərbura novruz bayramina aid hakistalar vətən haqqında atalar sözləri aslan