Acı bibərin faydası, yoxsa zərəri daha çoxdur?

Acı bibərin faydası, yoxsa zərəri daha çoxdur?Təxminən bir əsr əvvəl elm adamları acı bibərin sağlamlıq üçün olduqca faydalı olduğunu kəşf etdilər.
Milli.Az ölkə.az-a istinadən məlumat verir ki, acı bibəri yemək immunitet sistemini gücləndirir, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, xərçəng riskini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır. Lakin onun həddindən artıq istehlakı mədə narahatlığına, ishal və ya qəbizliyə səbəb ola bilər. Həmçinin, bəzi insanlar acı bibər yedikdən sonra allergik reaksiyalar yaşaya bilər. Buna görə də bibər istehlakında ölçülü davranmaq vacibdir.Bizim.Media acı bibərin sağlamlıq üçün faydalarını və zərələrini araşdırıb:
1. Acı bibər ürəyinizi sağlam saxlaya bilər.
Mütəmadi acı bibər yeyən insanlarda ürək xəstəliyi riskini artıran "pis" xolesterin adlanan LDL səviyyəsi daha aşağı olur. Son araşdırmalar göstərir ki, qida rasionuna acı bibər daxil edən insanların infarkt və insultdan ölmə riski digərlərinə nisbətdə 13 faiz daha azdır.
2. Artıq çəkidən qurtulmağa kömək edir.
Acılı qidalar arıqlamağa kömək edir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Tərkibindəki kapsaisin maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edə bilər ki, bu da həm istirahətdə, həm də məşq zamanı daha çox kalori yandırmağa kömək edə bilər.
3. Ağrıkəsici funksiyası var.
Acı bibərdən losyon kimi də istifadə etmək olar. Əl və ayaqlara tətbiq edilən zaman bu nayihədəki ağrıların azalmasına ciddi təsir göstərir. Doğrudur, bu zaman ilk növbədə yanma hissi yaranacaq. Lakin bir neçə dəqiqədən sonra ağrılarınızın sakitləşdiyini hiss edəcəksiniz. Bundan əlavə, acılı qidalar bağırsaqlarınızı sakitləşdirə və sağlam saxlaya bilər.
4. İmmunitet sistemini gücləndirir. 
Acı bibərin tərkibində C vitamini və beta-karoten kimi antioksidan vitaminlər var. Bu vitaminlər immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi infeksiyalardan qoruyur.
5. Qan şəkərini tənzimləyir. 
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, acı bibər qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyə bilir. Buna görə diabet xəstələri üçün faydalı ola bilər.
6. Sinusları açır. 
Acı bibər sinusların açılmasına kömək edir və tərkibindəki kapsaisin sayəsində burun tıxanmasını aradan qaldırır. 
7. Həzm sisteminin sağlamlığını qoruyur.
Acı bibərdə həzm sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün faydalı olan lif və antioksidanlar var. O, həmçinin mədə turşusu istehsalını artıraraq həzmi yaxşılaşdıra bilər.
Acı bibər yeməyin faydaları ilə yanaşı bəzi zərərləri də var:
- Mədə xəstəlikləri olan şəxslər acı bibər yedikdə, tez-tez mədə yanması, həzmsizlik, mədə ağrısı və kramplarla qarşılaşırlar.
- Acı bibəri bağırsaqlarda evakuasiyanı sürətləndirərək ishala səbəb ola bilər.
- Bəzi insanlar acı bibər yedikdən sonra dəridə qızartı, qaşınma və qıcıqlanma ilə qarşılaşa bilər.
- Acı bibər yeyən insanlar ağızda və boğazda yanma, qaşınma və qıcıqlanma hiss edə bilərlər.
- Bibərinin tərkibindəki kapsaisin ürək sağlamlığına zərər verə bilər və çox miqdarda istehlak edildikdə ürək döyüntülərini sürətləndirə bilər.
- Acı bibər yemək qan təzyiqinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər və təzyiq problemindən əziyyət çəkən insanlar üçün təhlükəli ola bilər.
- Acı bibəri yeyən bəzi insanlarda allergik reaksiyalar ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1114   Tarix: 31 iyul 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik

Beynin sağlamlığını təhlükəyə atan 8 qida açıqlanıb. xəbər verir ki, aşağıdakı qidaların çoxluğu beynin sürətini zəiflədir. Uzunmüddətli spirt istifadəsi qərarvermə və impulsları idarə edən beyin bölgələrinə zərər verə bilər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!

Yuxuda nar görmək qadın üçün ziyarət və mücevherata, kişi üçün də övlada, dövlət məmurları üçün terfie, zabitlər üçün əmrlərinin keçməsinə, kəndli üçün oktyabr bərəkətinə, tacir üçün çox quru, xalq üçün yaxşı bir idarəy

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Səhərlər qaranlıq otaqda oyanmaq təhlükəlidir? - Yeni araşdırma

Səhərlər qaranlıq otaqda oyanmağın təhlükəli nəticəsi üzə çıxıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər səhərlər tamamilə qaranlıq mühitdə oyanmağın insan sağlamlığı üçün gözlənilməz risklər yaratdığını bildirirlər. Araşdırmalar

.

Ziyansız kimi görünüb, zəhər saçan içkilər açıqlandı

ABŞ-li kardioloq Dmitri Yaranov illərlə tibbdə çalışdıqdan sonra bir daha heç vaxt dietik qazlı içkilərə toxunmayacağını açıqlayıb. xəbər verir ki, həkim "sıfır şəkər" ifadəsini qablaşdırma üzərindəki "ən böyü

turlar.az

qadın geyimi kosmetoloq yemek reseptleri toyuqlar haqqinda spermanin qadina faydasi qohum evlilik psixoloji məsləhətlər kosmetika zəhmət sanamalar dolca englishdilində qulaq səməd vurğun