Adi armud

Adi armudDünyada armudun 11 növü mövcuddur. Onlardan adi armud növü daha çox yayılmışdır.
Adi armud hündürlüyü 3 metrə çatan ağac bitkisidir. Dəyirmi və ya armudvari formalı, yaşıl, sarı və qırmızımtıl rəngli meyvələri vardır. May-iyun aylarında çiçəkləyir, iyul- oktyabr aylarında meyvəsi yetişir.
Qida məhsulu və müalicə məqsədləri üçün armudun yetişmiş meyvələrindən istifadə olunur. Meyvələrinin təkibində 10%əqədər şəkərlər, 0,3%-ə qədər alma, limon, quzuqulağı və digər üzvi turşular, E, PP, C və B qrup vitaminləri, karotin, pektin maddələri, 2,6%-əqədər sellüloza, mineral elementlər və s. aşkar edilmişdir.
Armudun meyvəsi antiseptik, sidikqovucu, büzücü, iltihab əleyhinə, orqanizmə möhkəmləndirici təsir göstərmək və orqanizmdən xolesterini xaric etmək qabiliyyətinə malikdir.
Armudun təzə meyvəsi , şirəsi və bişirməsi aterosklerozda, xroniki pielonefritdə, sistitdə, öddaşı xəstəliyində, xroniki qastritdə, kolitdə, enteritdə, hipo və avitaminozlarda, öskürəkdə, qızdırmada, ishalda, keçirilmiş ağır xəstəliklərdən sonrakı sağalma dövründə faydalıdır.
Bu meyvə orqanizmdən zəhərli maddələri neytrallaşdırır, insanın əhval-ruhiyyəsini yaxşılaşdırır.
Armudun şirəsini almaq məqsədilə meyvələri yuyub təmizlənir, 2 və ya 4 hissəyə bölünür, toxumlardan və zədələnmiş hissələrdən təmizlənir, şirəçəkən maşından keçirilir. Alınan şirəni 4 qat tənzifdən süzür, emallı qaba yerləşdirib qaynayana qədər qızdırır, qaynar halda steril bankalara doldurub,  hermetik bağlayırlar. Alınan şirə şox şirim olduqda ona 20% turş almanın şirəsini qatırlar.
Armudun şirəsi gündə 3 dəfə, hərdəfə1/2 stəkan qəbul edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1553   Tarix: 12 mart 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Gecə oyanmaların səbəbi açıqlandı - Problem əlamətidir?

Gecə yuxu zamanı qısa və ani oyanmalar həmişə yuxusuzluq əlaməti sayılmır. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətində çalışan terapevt David Gurley Daily Mail nəşrinə müsahibəsində bildirib. Həkimi

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari yay geyimləri 2025 reseptler ud hindi faydalari veremum dirnaqlar ucun maska gözəllik kosmetika baldiz haxışda orqazm uşaq şeirləri bedii edebiyyat