Ağartı məhsulları yeyə bilmirsiniz?

Ağartı məhsulları yeyə bilmirsiniz?Laktoza qarşı dözümsüzlük bir çox insanın qarşılaşdığı, lakin hələ də az tanınan həzm problemidir. Bu pozğunluq laktoza adlanan süd şəkərini həzm edə bilməməsinə aiddir.
Milli.Az axsam.az-a istinadən xəbər verir ki, bir çoxları süd tərkibli qidalar yedikdə diareyadan əziyyət çəkir.
Bu da, tibbdə laktoza dözümsüzlüyü adlanır. Beləliklə, laktoza qarşı dözümsüzlük nədir və onunla necə mübarizə aparmaq olar?
Laktoza qarşı dözümsüzlük bədənin laktozanı həzm edə bilməməsidir. Həzm sistemində laktaza fermentinin qeyri-kafi və ya olmaması səbəbindən baş verir. Bu, laktozanın bağırsaqlarda parçalana və həzm oluna bilməməsinə səbəb olur. Nəticədə laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar süd və süd məhsulları istehlak etdikdə həzm problemi yaşayırlar.
Laktoza qarşı dözümsüzlüyün simptomları insandan insana dəyişə bilər, lakin ən çox görülən simptomlar bunlar ola bilər:
Qarın ağrısı və qaz
İshal və ya qəbizlik
Bulantı və qusma
Şişkinlik və qarın ağrısı
Anoreksiya
Yorğunluq
Laktoza dözümsüzlüyü olanlar üçün süd yerinə badam südü, soya südü və ya laktozsuz süd kimi alternativlərə üstünlük verilə bilər. Tərkibində probiyotik olan qidalar bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyə bilər. Qatıq və kefir kimi probiotiklərlə zəngin qidaların istehlakı faydalı ola bilər.
Bəzi insanlar laktoza həzmini dəstəkləmək üçün laktaza əlavələrindən istifadə edə bilərlər. Bununla belə, bu məsələ ilə bağlı həkimə müraciət etmək vacibdir.
Laktoza qarşı dözümsüzlük düzgün qidalanma və həyat tərzi dəyişiklikləri ilə idarə edilə bilən bir vəziyyətdir. Ancaq simptomlar şiddətlidirsə və ya davam edərsə, bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 903   Tarix: 16 iyun 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

Dişləri gündə 3 dəfə fırçalamaq lazım deyilmiş - Həkimdən xəbərdarlıq

Dişləri həddindən artıq tez tez və çox güc tətbiq edərək fırçalamaq ağız sağlamlığında ciddi problemlərə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt və parodontoloq Viktoriya Çeredniçenko deyib. "Artı

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Burun əməliyyatından sonra ağıl itə bilər? - Psixiatr danışdı

Ötən günlərdə gənc qızın burun əməliyyatından sonra depressiyaya qapıldığı, hallüsinasiyalar gördüyü, evdən çıxmadığı və sonda da eyvandan yıxılaraq ölməsi ilə bağlı xəbərlər yayıldı. Bundan öncə başqa qadında da əməliyyatda

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

turlar.az

yay kolleksiyasi donlar 2025 sac duzumleri qızartma reseptləri goyemin faydalari sepkilere qarsi hamilə qala bilmək kosmetika şəhid sağlamlıq balıq haxisdalar qz eviyçun hakışta