Albalının bilmədiyimiz faydaları

Albalının bilmədiyimiz faydalarıYayın ən çox istifadə olunan meyvələrindən biri də albalıdır. Xoş, turşməzə dadı ilə yadda qalan albalıdan daha çox mürəbbə, kompot hazırlanır. Albalı mürəbbəsi soyuqdəymənin, qripin təbii dərmanlarından sayılır. Amma albalının faydaları həddən artıq çoxdur. Türkiyədən olan qidalanma və diet mütəxəssisi Elif Gizem albalının bilinməyən faydalarını açıqlayıb.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, COVID-19 pandemiyası dövründə sağlamlığımızı qorumaq, immuniteti gücləndirmək üçün yeməli olduğumuz məhsullardan biri də antioksidantlarla zəngin olan albalıdır. Albalı kalium, lif, C vitamini, melatoninlə zəngin bir meyvədir. 100 qram, 20 ədər orta boy albalı 1 porsiya meyvəni əvəz edir, cəmi 60 kaloriisi var. Albalı turş bir meyvə olduğundan, boş mədəyə yedikdə yanmaya səbəb ola bilər. Bu səbəbdən yeməkdən sonra qəbul etmək daha yaxşıdır.
Şəkərli diabeti olanlar gündəlik qidalarına 20 albalı əlavə etdikdə çox böyük faydasını görəcəklər. Albalı mədəaltı vəzinin insulin istehsalını artıraraq qanda şəkərin azalmasına kömək edə bilər. Albalı sayəsində qanda  şəkəri normal səviyyədə saxlamaq daha asan olur və diabetin mənfi təsiri aradan qalxır.
Yuxunu tənzimləyir.  Yatmaq vaxtı gəldikdə beyinə siqnal göndərən bir hormon olan melatoninin səviyyəsi yaşla azalmağa başlayır. Buna görə də, yaşlandıqca yuxusuzluq riski artır. Covid-19 pandemiyası ilə əlaqədar yaşadığımız stres yuxusuzluğu da artırır. Tədqiqatlara görə, albalı melatonin hormonu ifraz edir və albalı yeməklə yuxunu tənzimləmək mümkündür. Yuxusuzluq problemi olanlar yatmazdan 2 saat əvvəl 20 ədəd albalı yeyə bilərlər.
İmmun sistemi üçün çox vacibdir. Mükəmməl bir immun sisitemi üçün yetərincə antioksidant qəbulu çöx önəmlidir. Albalının tərkibində aparıcı antioksidant maddələrdən biri olan C vitamini çoxdur. 200 qram albalı (2 porsiya meyvə) gündəlik C vitamini ehtiyacımızın 40 faizini ödəyə bilər.
Ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir. Yaşlanmaqla bağlı orqanlarımızın oksigen istifadə etmək qabiliyyəti azalır. Bu, damar sağlamlığımızın pisləşməsinə səbəb olur. Polifenollarla ən zəngin meyvələrindən biri olan albalı, ürək-damar xəstəlikləri kimi yaşa bağlı sağlamlıq problemlərinin başlamasını gecikdirməyə və ya inkişafını ləngitməyə təsir edir.
Yaddaşı gücləndirir. Gündəlik 1 stəkan albalı suyunun müntəzəm qəbulu tərkibindəki antosiyaninlər sayəsində yüngül və orta dərəcədə yaddaşsızlığı olan yaşlılarda düşünmə, hiss etmə, öyrənmə, xatırlama, qərar qəbul etmə və problem həlli kimi yaddaş və zehni prosesləri gücləndirə bilir. Unutqanlığın həm profilaktikasında, həm də müalicəsində təsirli olmaq üçün günorta yeməyində evdə hazırlanan bir stəkan şəkərsiz albalı suyu içməyi vərdiş halına gətirmək faydalıdır.
Xərçəng düşməni sayılır. Araşdırmalara görə, alablıya gözəl, parlaq qırmızı rəng verən antosianin xərçəngə səbəb olan hüceyrələrin böyüməsini yavaşladır, xərçəng hüceyrələrinin daha sürətli ölməsinə səbəb olur. Albalı, tərkibində yüksək melatonin olması səbəbindən bədəndə estrogen hormonunu tənzimləyərək döş xərçəngi riskini azaltmağa kömək edə bilir. Amma bununla yanaşı "albalı xərçəngdən qoruyur", deyə bilmək üçün daha çox araşdırmanın aparılmasına ehtiyac var.
Oynaqlarda yaranan ağrıları aradan qaldırır. Məsələn, oynaqlarda ağrı, şişkinliklə müşahidə olunan podaqra xəstəliyi zamanı faydalı sayılır. Podoqra xəstəliyi orqanizmdə sidik turşusunun yüksəlməsi ilə xarakterizə olunur. Albalının tərkibində olan antioksidantlar bədəndə sidik turşusu səviyyəsini aşağı salmaqla iltihabı azaltmağa kömək edir və ağrıları aradan qalıdırır. Gündə 1 ovuc albalı yemək və ya gündə 1 stəkan albalı suyu içmək ağrıları aradan qaldırmağa kömək edə bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1130   Tarix: 22 avqust 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alma qabıqlarını belə istifadə edin: Faydaları bitmir - FOTO

Alma ən məşhur meyvələrdən biridir. Bəziləri qabığı ilə, bəziləri isə qabıqsız yeməyə üstünlük verir. Almanı qabığı olmadan istehlak etmək istəyənlər, alma ilə şirniyyat hazırlayanlar qabığını adətən soyandan sonra atırlar

.

"Qadının kök və piyli olması faydalıdır" - Professor

Türkiyəli həkim, professor Oytun Erbaş maraqlı açıqlaması ilə diqqət çəkib. -a istinadən bildirir ki, doktor dərialtı piylərin sağlamlığa xidmət etdiyini bildirib. "Dərialtı piylər beyninizi, ürəyinizi sağlam saxlayar

.

Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?

Bayram günlərində hər evdə masalarda məcməyi dolu şirniyyat, qoz-fındıq, müxtəlif çərəzlər qoyuldu. Ailənin bütün üzvləri uşaqdan tutmuş yaşlıya kimi çayla paxlava, şəkərbura, qoğal yeyəcək, tez-tez də ağzına ləbləbi atacaq

.

Kartofun kişilərə faydası - Cinsi aktivlik

Yediyimiz tərəvəzlər bizi tox saxlamaqla yanaşı, bir çox xəstəliklərə də məlhəm olur. axşam.az-a istinadən kartof haqqında bilmədiyiniz yeni məlumatlar təqdim edirik:. 1. Gün işığı və istilik kartofun tərkibində solanin maddəsini

.

Yorğun olanda gözlərimizi ovuşdurmağın SƏBƏBLƏRİ

Alimlər çoxlu araşdırmalar aparıb və gözlərin ovuşdurulmasının bir neçə səbəbini tapıblar. .   -a istinadən bildirir ki, yeni doğulan körpələr gözlərini ovuşdurursa, bu yorğunluğun açıq əlaməti və yuxu vaxtının gəldiyin

.

Yaranın üzərinə bir az tökün, MÖCÜZƏNİ GÖRÜN

Dəri yaraları həyatımızın hər mərhələsində qarşılaşa biləcəyimiz bir problemdir.   -a istinadən bildirir ki, bəzən kiçik kəsiklər, dərin yaralarla qarşılaşa bilərik. Mütəxəssislər dəridə yaralar yaranan kimi həkimə müraciə

.

"Zelyonka" və yod ləkələrindən qurtulmağın sadə yolları

Dəridəki yod və "zelyonka" ləkələrindən xilas olmaq sadə, eləcə də təsirli proses ola bilər. Bu antiseptiklərdən olan ləkələr adətən 24 saat ərzində öz-özünə yox olur. Lakin onları çıxarmaq üçün səbirsizsinizsə

.

Təzyiqiniz bu qədər olduqda dərman İÇMƏYİN – Həkim AÇIQLADI

Həkim Elena Malışeva təzyiqi azaltmaq üçün spirtdən imtina etməyi tövsiyə edib. -a istinadən xəbər verir ki, o bu mövzuda "YouTube" kanalında yer alan videoda danışıb. "Təzyiqiniz 130-dan 140-a, 80-dən 90-

.

Müxtəlif yemək çeşidlərinin verdiyi fəsadlardan necə qorunaq? - AÇIQLAMA

"50 yaşdan yuxarı insanlar balıq yeməlidirlər, çünki bu yaşda bədənin əzələ kütləsini və gücünü saxlamaq üçün daha çox proteinə ehtiyacı var". Bu barədə -a Tibet təbabəti üzrə menecer Günay Seyfullayeva Novruz Bayram

turlar.az

sonxeber.az qis geyimləri 2024 gozel gorunmek makiyaj etmek qaydalari qonag otagi dizayni zaur ve gunay şirniyyat reseptləri daban agrilari kosmetika bayraq qiz evi ucun damla olumu vetene aid bayatilar