Alimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Alimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini tapdıAlimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini müəyyən ediblər.
Milli.Az xəbər verir ki, Avstraliyalı tədqiqatçılar mədə-bağırsaq sistemində yerləşən sinir sisteminin bəzi hissələrinin xərçəngin yaranmasına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər.
Araşdırma BMJ Oncology jurnalında dərc olunub.
Oliviya Nyuton-Con adına Onkoloji Tədqiqatlar İnstitutu və La Trobe Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, CGRP adlı neyropeptid və onun RAMP1 reseptoru mədə və yoğun bağırsaqda şişlərin böyüməsini stimullaşdırır.
Tədqiqatın aparıcı müəllifi doktor Pavita Parathan bildirib ki, təkcə şişin içindəki sinir lifləri deyil, həm də şiş hüceyrələrinin özləri CGRP istehsal edir və bu maddə şişin inkişafını gücləndirir. Bu, o deməkdir ki, xərçəng hüceyrələri sinir sisteminin siqnallarından istifadə edərək öz artımını təmin edə bilir.
Alimlər bildiriblər ki, CGRP və RAMP1 qarşısını alan dərmanlar artıq mövcuddur və hazırda miqren müalicəsində istifadə olunur. Bu dərmanlar artıq təsdiqləndiyi və xəstələr tərəfindən yaxşı qəbul edildiyi üçün onları xərçəng müalicəsinə uyğunlaşdırmaq asan olacaq.
Tədqiqat zamanı RAMP1 reseptoru genetik üsullarla hüceyrələrdən çıxarıldıqda, onların böyümə qabiliyyətinin xeyli azaldığı müşahidə edilib.
Layihənin rəhbəri, doktor Liza Milke qeyd edib ki, sinir sisteminin xərçəngin inkişafında rolu çox yeni və ümidverici istiqamətdir. O bildirib ki, növbəti mərhələdə mövcud miqren əleyhinə dərmanlar xərçəngə qarşı da sınaqdan keçiriləcək.
Gələcəkdə alimlər CGRP inhibitorlarını kolorektal xərçəngin müalicə sxemlərinə daxil etməyi planlaşdırırlar.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 319   Tarix: 25 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sadə görünən bu hərəkət bizi sağlam edirmiş - cəmi 5-6 saniyənizi alır

Zürix Federal Texnologiya İnstitutunda aparılan yeni elmi tədqiqat, dərin nəfəs alıb verməyin ağciyərlərin elastikliyini bərpa etməkdə mühüm rol oynadığını ortaya çıxarıb.  xəbər verir ki, dərin nəfəs aldıqdan sonra ağciyərləri

.

Qara zirə yağı: Hər dərdin dərmanı

Qara zirə yağı tərkibindəki timokinon adlı təsirli komponent sayəsində immun sistemini gücləndirir, hüceyrə səviyyəsində müdafiə mexanizmini aktivləşdirir və xüsusilə xərçənglə mübarizədə təbii dəstək kimi ön plana çıxır

.

Bu virus 172 nəfərin həyatına son qoydu - Heyvanlardan yoluxur

Nigeriyada heyvanlardan insanlara keçən xəstəlik olan Lassa qızdırmasından ölənlərin sayı bu il 172 nəfərə çatıb. xəbər verir ki,  paytaxt Abuka da daxil olmaqla, digər 21 ştatda Lassa qızdırması hallarının artmaqda dava

.

Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!

Yuxuda nar görmək qadın üçün ziyarət və mücevherata, kişi üçün də övlada, dövlət məmurları üçün terfie, zabitlər üçün əmrlərinin keçməsinə, kəndli üçün oktyabr bərəkətinə, tacir üçün çox quru, xalq üçün yaxşı bir idarəy

.

Su, yaşıl çay və kefiri unudun - Ən sağlam içki bu imiş

İllərdir ən faydalı içkinin su, yaşıl çay və ya kefir olduğu deyilirdi, lakin yeni elmi araşdırmalar tamam fərqli bir nəticəyə gətirib çıxarıb. Mütəxəssislərin fikrincə, müntəzəm qəbul edildikdə ən sağlam içki. qəhvədir

.

Canan Karatay tövsiyəsi: Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

.

Qəbizliyi aradan qaldırmaq üçün ən yaxşı təbii RESEPT

Qəbizlikdən əziyyət çəkirsinizsə, dərmansız, tamamilə təbii qarışım bu problemi qısa zamanda yüngülləşdirə bilər. təbii qəbizlik əleyhinə resepti sizə təqdim edir:. Tərkibi:. Quru ərik - 5 ədəd. Gavalı (quru) - 5 ədəd. Kəta

.

Nə ət, nə meyvə, nə də tərəvəz: Dünyanın ən sağlam qidası açıqlandı — 100 baldan 97 aldı

Alimlər minlərlə qidanı araşdıraraq ən sağlam məhsulu müəyyən edib. Nəticələr gözlənilməz olub - nə ət, nə balıq, nə də tərəvəz. Hər marketdə tapıla bilən bu məhsul 100 üzərindən 97 bal toplayaraq zirvəyə çıxıb. Sağlam həyatı

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

turlar.az

geyim dəbləri hamilelikde qidalanma toy makiyaji sekilleri 2025 geyimi qadın orqanizmi çanta ayaqqabı tort reseptləri kosmetika rus dili 2ci ders vetene aid atalar sozleri salam novruz bayramina aid hakisdalar bayraq