Alimlər: onlar COVID-19-a yoluxma riskinə daha çox məruz qalır

Alimlər: onlar COVID-19-a yoluxma riskinə daha çox məruz qalırCOVID-19 üçün ölkə sərhədlərinin və ya əhalinin sosial təbəqələrinin fərqi yoxdur, lakin əlverişsiz mühitdə onun yayılma riski daha yüksək olur.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, Hordi Qol Universiteti nəzdindəki Elmi-Tədqiqat ilkin tibbi yardım institutunun və Del Mar Xəstəxanasının mütəxəssisləri Barselonada virusa yoluxma riskini təhlil edərək bu qənaətə gəliblər. Sakinlərinin gəlir səviyyəsi ən aşağı olan Nou Barris Biç kimi rayonlarda COVID-19 daha geniş yayılıb. Burada xəstələnənlərin sayı Sarriya-San-Jelvasi kimi varlı məhəllələrlə müqayisədə təqribən 3 dəfə yüksəkdir. Rəyi soruşulmuş ekspertlərin fikrincə, bu yüksək fərq məişət şəraiti, işlə təmin olunma və sosial münasibətlər kimi amillərlə bağlıdır.
Alimlər pandemiyanın ən ağır dövrü - fevralın 26-dan aprelin 19-dək olan günlər üzrə məlumatları təhlil ediblər. Kataloniyanın paytaxtında COVID-19-a yoluxma göstəricisi hər 10 min sakin üçün 49,24 hadisə olduğu halda, virusun şəhərdə yayılması eyni olmayıb. Sakinlərin gəlir səviyyəsi daha yüksək olan rayonlarda xəstələnmə halları az olub.
Ekspertlər bir fikirlə razılaşırlar ki, virusun davranışını proqnozlaşdırmaq mümkün deyil və o, varlı ilə yoxsul arasında fərq qoymur. Bununla belə, ətraf mühit və sosial-iqtisadi şərait virusa yoluxma riskinin çox və ya az olmasına təsir göstərir. Ən yoxsul insanlar arasında əvvəlki patologiyaların çox olması həmin insanların COVID-19-a yoluxma nəticəsində daha ciddi fəsadlara meyilli olması ehtimalını artırır.
Alimlər yoluxma riskinə ən çox məruz qalmış əhali təbəqələrinin sanitariya savadını artırmağa çalışır, hakimiyyət orqanlarını bu qeyri-bərabərliyi azaltmaq üçün səy göstərməyə çağırırlar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1267   Tarix: 12 avqust 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

turlar.az

toy makiyaji sekilleri qadin dunyasi adlarin menasi valideyn haqqinda qizil sozler ailə psixoloqiyası yalan haqqinda atalar sözləri kosmetika baliq rus dilin nece orenek bayraq vətən dieta