Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblərUF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir.
Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələr buraxa bilər. Bəs beynin qoxunu iyrənc hesab etməsinə səbəb nədir?
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, Florida Universitetinin Tibb Kollecinin alimləri bu mexanizmin necə işlədiyini öyrəniblər. Tədqiqatın nəticələri Molecular Psychiatry jurnalında dərc olunub.
Qoxu hissi bütün hisslərin ən emosionalıdır. Qoxular dərhal canlı xatirələrə və həzzdən iyrəncliyə qədər güclü reaksiyalara səbəb ola bilər. Bununla belə, bu günə qədər hansı sinir dövrələrinin qoxuların qəbulunu beynin emosional mərkəzləri ilə əlaqələndirdiyi aydın deyildi.
Professor Dan Wesson və tədqiqatçı Sarah Sniffenin rəhbərlik etdiyi bir qrup elm adamı, beynin emosiya ilə əlaqəli bölgəsi olan amigdaladakı iki növ hüceyrənin qoxulara emosional reaksiyalar yaratmaqdan məsul olduğunu kəşf etdi.
"Qoxu alma sistemi insanlara bənzəyən siçanlar üzərində aparılan araşdırma, eyni hüceyrələrin beynin digər hissələri ilə qarşılıqlı əlaqəsindən asılı olaraq ya müsbət, ya da iyrənc qoxu yarada biləcəyini müəyyən edib. Bu, eyni qoxunun fərqli insanlarda əks reaksiyalara səbəb ola biləcəyini izah edir", - Wesson dedi.
Bu mexanizmləri başa düşmək TSSB, narahatlıq və ya autizm kimi qoxulara qarşı həssaslığı olan insanlara kömək edə bilər. Gələcəkdə alimlər xəstəxananın qoxusu xəstəni panikaya salması kimi həddindən artıq reaksiyaları düzəltmək üçün üsullar hazırlamağa ümid edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 778   Tarix: 29 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

3 kq jelibon yedi, reanimasiyaya düşdü

Üç kiloqram marmelad yeyən kişi xəstəxanaya yatırılıb. xəbər verir ki, Böyük Britaniyada yaşayan Natan Riminqton üç gün ərzində təxminən üç kiloqram marmelad ayıcıq ( "Jelibom" ) yedikdən sonra təcili tibbi yardım

.

Şəkər xəstəliyinin yeni növü aşkarlandı

Şəkər xəstəliyinin yeni növü aşkarlanıb. xəbər verir ki, Exeter Universiteti Tibb Məktəbi və Brüssel Azad Universitetinin alimləri indiyə qədər məlum olmayan diabet növü aşkarlayıblar. Nəticələr "Journal of Clinica

.

Ata olmaq istəyənlərin nəzərinə! - Bu vərdişlərdən uzaq durun

"Telefonların cibdə, noutbukların isə diz üstündə uzun müddət saxlanması, avtomobillərdə oturacaq isidicilərinin istifadəsi, saunaya tez-tez getmək və daimi stress hormon balansını pozur, sperma istehsalını zəiflədir"

.

Ağartı məhsulu yeyə bilməyənlər oxusun

Laktoza qarşı dözümsüzlük bir çox insanın qarşılaşdığı, lakin hələ də az tanınan həzm problemidir. Bu pozğunluq laktoza adlanan süd şəkərini həzm edə bilməməsinə aiddir. xəbər verir ki, bir çoxları süd tərkibli qidalar yedikd

.

Gizli təhlükə: Bu simptom bağırsaq xərçənginin əsas xəbərçisidir

Koloproktoloq Sondra Kavalukas nəcisdə qan olmasının bağırsaq xərçəngi riskini kəskin şəkildə artırdığını bildirib. Onun sözlərinə görə, bu simptom xərçəng ehtimalını 8,5 dəfə yüksəldir. xəbər verir ki, həkim bu barədə "Dail

.

Ürək və immunitet üçün möcüzəvi tərəvəz: Çuğundur yeməyin 7 səbəbi

Payız-qış sezonunun ən çox sevilən tərəvəzlərindən biri olan çuğundur həm ləzzəti, həm də sağlamlıq üçün faydaları ilə fərqlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu kök tərəvəzin orqanizmi möhkəmləndirməkdə və müxtəlif xəstəlikləri

.

Bal və kişimş möcüzəsi: Quru öskürəyi kəsir, qıcıqlanmanı aradan qaldırır

Mövsüm dəyişiklikləri ilə birlikdə soyuqdəymə, qrip və xüsusilə quru öskürək gündəlik həyat keyfiyyətini ciddi şəkildə aşağı sala bilər. Xüsusilə gecələr yuxunu pozan və gündüz danışmağı belə çətinləşdirən quru öskürəkdə

.

Çay sevənlər üçün sevindirici xəbər

Çin və ABŞ alimlərinin birgə apardığı beynəlxalq tədqiqatın nəticələrinə görə, müntəzəm çay içmək qaraciyər xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. xəbər verir ki, araşdırmada 2 mindən çox qaraciyər xərçəngi xəstəs

.

İnək südündən 10 dəfə daha faydalı: Sümükləri möhkəmləndirir

Balaca görünüşünə baxmayaraq, zəngin qida tərkibi ilə küncüt təbiətin ən dəyərli nemətlərindən biri hesab olunur. Həm mətbəxdə, həm də qədim müalicə üsullarında geniş istifadə olunan küncüt, sağlamlıq üçün təbii güc mənbəyidir

turlar.az

donlar 2025 geyim və ayaqqabılar qadın geyimi mahuddan tikilen kishi ust geyimi abşeron tortu donlar yay ucun aybasi qani ile cadu kosmetika həsən bəy zərdabi xanim az pehriz faydalı maskalar hakiwda