Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblərUF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir.
Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələr buraxa bilər. Bəs beynin qoxunu iyrənc hesab etməsinə səbəb nədir?
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, Florida Universitetinin Tibb Kollecinin alimləri bu mexanizmin necə işlədiyini öyrəniblər. Tədqiqatın nəticələri Molecular Psychiatry jurnalında dərc olunub.
Qoxu hissi bütün hisslərin ən emosionalıdır. Qoxular dərhal canlı xatirələrə və həzzdən iyrəncliyə qədər güclü reaksiyalara səbəb ola bilər. Bununla belə, bu günə qədər hansı sinir dövrələrinin qoxuların qəbulunu beynin emosional mərkəzləri ilə əlaqələndirdiyi aydın deyildi.
Professor Dan Wesson və tədqiqatçı Sarah Sniffenin rəhbərlik etdiyi bir qrup elm adamı, beynin emosiya ilə əlaqəli bölgəsi olan amigdaladakı iki növ hüceyrənin qoxulara emosional reaksiyalar yaratmaqdan məsul olduğunu kəşf etdi.
"Qoxu alma sistemi insanlara bənzəyən siçanlar üzərində aparılan araşdırma, eyni hüceyrələrin beynin digər hissələri ilə qarşılıqlı əlaqəsindən asılı olaraq ya müsbət, ya da iyrənc qoxu yarada biləcəyini müəyyən edib. Bu, eyni qoxunun fərqli insanlarda əks reaksiyalara səbəb ola biləcəyini izah edir", - Wesson dedi.
Bu mexanizmləri başa düşmək TSSB, narahatlıq və ya autizm kimi qoxulara qarşı həssaslığı olan insanlara kömək edə bilər. Gələcəkdə alimlər xəstəxananın qoxusu xəstəni panikaya salması kimi həddindən artıq reaksiyaları düzəltmək üçün üsullar hazırlamağa ümid edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 699   Tarix: 29 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kondisioner sərinlik yoxsa təhlükə mənbəyi? – Həkimdən vacib xəbərdarlıq

Yayın istisində kondisionerlər sərinlik bəxş etsə də, onların düzgün istifadə olunmaması sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. xəbər verir ki,  bu barədə rusiyalı həkim Olqa Ulankina açıqlama bildirib. Həkim qeyd edib ki

.

Nəfəs ala bilmirdi - Ürəyindən görün nə çıxarıldı - FOTO

Türkiyənin Kahramanmaraş şəhərində inanılmaz tibbi hadisə baş verib. xəbər verir ki, nəfəs darlığı şikayətləri ilə xəstəxanaya müraciət edən Əziz Karabörk adlı xəstənin ürəyindən cərrahiyyə əməliyyatı zamanı 250 qram ağırlığınd

.

Bağça yaşlı uşaqlar neçə dil bilməlidir?

Bağça dönəmindən başlayaraq, ali təhsilə qədər hər kəs rus, ingilis və türk dillərində təhsil ala bilər. Əksər valideynlər isə uşaqlarını kiçik yaşlarından xarici dildə olan qruplara, xüsusi bağçalara qoyulmasına can ata

.

Üzdə səpgilər – demodeks gənələri

Üzdə gənə təhlükəli xəstəlik sayılır. Onun elmi adı demodeksdir. Patologiya mikroskopik ölçülü gənə tərəfindən törədilir. Xəstəlik erkən mərhələdə aşkarlandıqda müalicə daha asan başa gəlir. Üzdə gənə nədir?. Demodeks tü

.

Hamiləlikdə ayaq niyə şişir?

Hamiləlik dövründə qadınların əksəriyyətində ayaq və topuq nahiyəsində şişkinlik müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu hal əsasən fizioloji dəyişikliklərlə əlaqələndirilir və təhlükəli hesab olunmur. Həkimlər bildirir ki, hamiləli

.

Gündə 1 stəkan iç - Min bir dərdin dərmanı

Şalqam suyu, xüsusilə Türk və Azərbaycan mətbəxində çox sevilən, tərkibi zəngin və faydalı bir içkidir. Acılı və ya acısız növləri ilə süfrələrə rəng qatan bu içki, təbii probiotik hesab olunur və bir çox orqan sistemin

.

Bu pendirdə yumurtadan dəfələrlə çox protein var

Dietoloqlar tərkibi ilə heyrətləndirən pendirin adını açıqlayıblar - onun tərkibində adi yumurtalardan bir neçə dəfə çox protein var. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu məhsul artıq "protein bombası"

.

Sağlam bildiyimiz qidalar qanı qatılaşdırır - Nə yeyək?

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyyat və hətta bəz

.

Şəkəri salan ucuz vasitə

Diabetin kəskin ağırlaşması qan şəkərinin təhlükəli dərəcədə artmasına səbəb olan insulin yetməzliyindən yaranır. Lakin bununla mübarizə aparmaq üçün təbii vasitələr çoxdur.  xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov şəkər xəstələr

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gözəllik məhsulları sade makiyaj sekilleri kosmetika mehsullari kısa saç hörükləri balın faydaları uzdeki qara noqteler qadın parfumeriya novruz hakista qaynana baliq burcu əfsanələr saglam qidalanma