Alimlər ultrabənövşəyi şüaların COVID-19-u 99.9 faiz deaktiv etdiyini açıqlayıblar

Alimlər ultrabənövşəyi şüaların COVID-19-u 99.9 faiz deaktiv etdiyini açıqlayıblarİtaliyanın Milan Universitetinin professoru Mario Kleriçi günəş şüalarının COVID-19 virusunu 99.9 faiz deaktiv etməsi barədə açıqlama verib. Onun bu açıqlamasına İtaliya Astrofizika İnstitutunun tədqiqatçıları da dəstəkləyib.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, alimlərin apardıqları araşdırmalarda günəş altında və açıq havada olmaq koronavirusla mübarizədə effektiv vasitələrdən biridir. Alimlər Milan Universitetinin fiziopatologiya və cərrahi transplantasiya şöbələrində birgə fəaliyyət zamanı məhz günəşin yaydığı ultrabənovşəyi şüaların insan orqanizmində koronavirusla ilə mübarizəsini tədqiq ediblər.
İlk olaraq bu qənaətə məhz Milan Universitetinin baş immunoloqu Mario Kleriçi gəlib. O, tədqiqatlarında bu məsələni geniş izah edib və vurğulayıb ki, özü də bundan təəccüblənib.
Aparılan tədqiqatlarda COVID-19 virusu yoluxdurulmuş su zərrəciklərinin (bu zərrəciklər xəstə insanların tüpürcəyindən götürülüb) C tipli ultrabənövşəyi lampa altında saxlanması zamanı onların 99.9 faiz zərərsizləşdirdiyi müşahidə olunub. Təbii ki, belə üsulla insanı müalicə etmək hələlik mümkün deyil, lakin məhz bu lampalarla bağlı məkanları və hovuzları dezinfeksiya etmək olar.
Bəs onda Hindistan və Banqladeş kimi isti və günəşi bol olan ölkələrdə niyə bu virus yayılmaqdadır sualına, Mario Kleriçi belə izah verib ki, orada mütəmadi yağan yağışlar günəş şüalarını bloklayır və bununla da dezinfeksiyaya mane olur.
Koronavirus epidemiyasının ikinci dalğası olacaqmı sualına isə alim belə cavab verib: "Bəli, lakin o daha zəif formada təzahür edəcək. Çünki aktiv yay günləri, dəniz və bol təmiz havadan sonra koronavirus daha az təsir edəcək. Belə ki, bütün viruslar insan orqanizminə adaptasiya olunmaq xüsusiyyətinə malikdirlər. Mənim bu fikrimlə dünyada bir çox virusoloq və epidemioloq alimlər da razılaşıblar".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1148   Tarix: 06 avqust 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

Azərbaycanlıların ən sevimli içkisi qaynar qəbul ediləndə xərçəng yaradırmış

Dünyada ən çox içilən içkilərdən biri olan çay səhv formada qəbul edildikdə bağırsaq və qaraciyər sağlamlığına ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, Harvard təhsilli qastroenteroloq Dr Saurabh Sethi milyonlarla insanı

.

Az yatanların beyni zəifləyir

Günlük həyatın yorucu ritmi, texnologiyanın həddindən artıq istifadəsi və davamlı stress yuxu nizamını pozaraq zehni sağlamlığa təsir edir. xəbər verir ki, bunu türkiyəli mütəxəssis Dr Elif Arslan söyləyib. O bildirib ki

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır

Son zamanlar evlərdə və avtomobillərdə tez tez istifadə edilən ətir çubuqları sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu onkoloq Fərid Museyibov deyib. O bildirib ki, bu tip məhsulların bir çoxunun tərkibind

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranır

Son illər adını çox eşitdiyimiz mikrobiota anlayışı bədənimizdə, xüsusilə bağırsaqlarda yaşayan trilyonlarla mikroorqanizmi bildirir. xəbər verir ki, sözügedən mikroorqanizmlər həzm prosesindən immun sisteminə, hormon tarazlığında

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

turlar.az

geyim şəkilləri hamilelikde qidalanma hamiləlik pirojnalar ureyin isemik xestelikleri gözəllik findiq qabiginin faydalari kosmetika vətən haqqında atalar sözləri novruza aid hakışda muellim seiri meseller novruz bayramina aid