Alkoqolsuz pivənin zərərləri və ondan qorunmağın YOLLARI

Alkoqolsuz pivənin zərərləri və ondan qorunmağın YOLLARIKornell Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, alkoqolsuz pivə patogen bakteriyaların mənbəyi ola bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, araşdırma "Journal of Food Protection" jurnalında dərc olunub.
Biotexnoloqlar "Escherichia coli", "Salmonella enterica" və "Listeria monocytigenes" bakteriyasının 5 ştamını alkoqolsuz və az alkoqollu pivəyə əlavə ediblər. Sonra 63 gün ərzində onların böyüməsinə nəzarətdə saxlayıblar.
Az alkoqollu pivə patogenin inkişafının qarşısını alıb, alkoqolsuz pivə isə onu təşviq edib. "Escherichia coli" və "salmonella" aşağı alkoqollu, həmçinin alkoqolsuz pivələrdə sınaqdan keçirilmiş bütün temperaturlarda, turşuluqlarda eləcə də güclərdə sağ qalıb. "Listeria" daha az dayanıqlı olduğunu sübut edib: bir neçə gündən sonra populyasiyanın sayı aşkarlanma həddinin altına düşüb.
Ümumiyyətlə, spirtin tərkibi və saxlama temperaturu bakteriyaların böyüməsini təyin edən ən vacib amillərdir. Təxminən 4°C temperatur bütün bakteriyaların azalmasına kömək edərək, alkoqolsuz və az alkoqollu pivələrin soyuducuda saxlanmasının vacibliyini vurğulayır. Alimlərin fikrincə, pasterizasiya, steril filtrasiya və konservantların əlavə edilməsi də zəhərlənmə riskini azalda bilər.
Adi spirtli pivə mikrob patogenlərinə qarşı immun hesab olunur. Tədqiqatlar göstərib ki, etanolun 3,5-5% (həcm/həc) konsentrasiyası ən çox yayılmış bakteriyaların böyüməsinin effektiv şəkildə qarşısını ala bilər. Etanolun, pasterizasiyanın, şərabın qaynadılmasının, filtrasiyanın və soyuducunun təsirinin birləşməsi səbəbindən pivə qida zəhərlənməsi halları nadir hallarda olur. Bəzi bakteriya ştammlarının hətta güclü pivədə də sağ qaldığı göstərilsə də, bu, adətən, düzgün olmayan saxlama temperaturu ilə bağlıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 915   Tarix: 27 oktyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qara istiotun bilmədiyimiz FAYDALARI

Biz qara istiotu mətbəxdə adi bir ədviyyat, duzun daimi yoldaşı kimi qəbul etməyə öyrəşmişik. Amma bilirdinizmi ki, bu sadə ədviyyatın əhəmiyyətli müalicəvi potensialı da var?.  xəbər verir ki, qara istiot sağlam həyat tərz

.

Moruqla arıqlaya bilərsiniz

Tərkibindəki bir çox vitamin sayəsində immuniteti gücləndirən moruq eyni zamanda artıq çəkidən əziyyət çəkən insanların da ən yaxşı köməkçisidir. xəbər verir ki, 3 gün boyunca edəcəyiniz pəhrizlə 2-4 kiloqramadək çəki itir

.

Azərbaycanda 1 yaşadək uşaqlar ən çox bu səbəblərdən ölür

Azərbaycanda bir yaşadək uşaqlar arasında ölüm halları azalıb. -ın Dövlət Statistika Komitəsindən əldə etdiyi məlumata görə, 2024-cü ildə 1420 körpə həyatını itirib. Belə ki, 2023-cü ildə bu rəqəm 2039 olub. Ötən il körpələ

.

Kimlərə yumurta yemək olmaz?

Yumurta çox faydalı qida olsa da, bəzi insanlar üçün sağlamlıq baxımından riskli ola bilər. Aşağıdakı hallarda yumurta yemək məsləhət görülmür və ya ciddi nəzarətlə qəbul edilməlidir:. Yumurta allergiyası olanlar. Ən ço

.

Qəhvəni bu məhsulla birlikdə için – aclıq yadınızdan çıxacaq

Qəhvə ilə qoz-fındıq yalnız dadlı deyil, həm də faydalı bir birləşmədir. Bu tandem beynin fəaliyyətini dəstəkləyir, stres səviyyəsini azaldır və sizi bütün gün üçün enerji ilə təmin edir. bununla bağlı məlumatları sizə təqdi

.

Ürək-damar xəstəlikləri üçün gözlənilməz risk faktoru açıqlandı

Doktor Sateş Qanatranın rəhbərlik etdiyi amerikalı tədqiqatçılar dəniz suyunda mikroplastiklərin konsentrasiyası ilə 2-ci tip diabet, koronar ürək xəstəliyi və insult kimi xroniki xəstəliklərin yayılması arasında mümkün əlaqən

.

100 il yaşaya bilmək üçün yuxu rejimimiz necə olmalıdır?

100 il yaşamaq istəyən bir insan üçün yuxu rejimi, uzunömürlülüyü təmin edən əsas amillərdən biridir. Alimlərin araşdırmalarına və "mavi zonalar"da (dünyada uzunömürlülüyün yüksək olduğu bölgələr) aparılan müşahidələr

.

Həkim Ruslan İsayev: "Bir doza spirt ömürü beş dəqiqə qısalda bilər"

Alkoqolun bir standart dozası (təxminən 10 qram saf etanol) ömrü təxminən 5 dəqiqə qısalda bilər. xəbər verir ki, bu barədə psixiatr və narkoloq Ruslan İsayev -ya bildirib. "Bu gün artan əminliklə deyə bilərik ki, spirti

.

Mikroplastiklər içkilərdə gizli təhlükə? Şüşə qablar üstünlükdür, amma

Fransa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin apardığı araşdırmaya görə, şüşə qablar ilə müqayisədə, plastik və ya dəmir qablarda saxlanılan su, soda, pivə və şərab kimi içkilərdə mikroplastik hissəciklərin səviyyəsi xeyli yüksəkdir

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri aksessuarlar sade makiyaj sekilleri evde manikur nece edilir gənc ana bayatilar vetene aid hamiləliyə hazırlıq bürclər cantalar xərçəng bürcü mekteb sanama