Alkoqolsuz pivənin zərərləri və ondan qorunmağın YOLLARI

Alkoqolsuz pivənin zərərləri və ondan qorunmağın YOLLARIKornell Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, alkoqolsuz pivə patogen bakteriyaların mənbəyi ola bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, araşdırma "Journal of Food Protection" jurnalında dərc olunub.
Biotexnoloqlar "Escherichia coli", "Salmonella enterica" və "Listeria monocytigenes" bakteriyasının 5 ştamını alkoqolsuz və az alkoqollu pivəyə əlavə ediblər. Sonra 63 gün ərzində onların böyüməsinə nəzarətdə saxlayıblar.
Az alkoqollu pivə patogenin inkişafının qarşısını alıb, alkoqolsuz pivə isə onu təşviq edib. "Escherichia coli" və "salmonella" aşağı alkoqollu, həmçinin alkoqolsuz pivələrdə sınaqdan keçirilmiş bütün temperaturlarda, turşuluqlarda eləcə də güclərdə sağ qalıb. "Listeria" daha az dayanıqlı olduğunu sübut edib: bir neçə gündən sonra populyasiyanın sayı aşkarlanma həddinin altına düşüb.
Ümumiyyətlə, spirtin tərkibi və saxlama temperaturu bakteriyaların böyüməsini təyin edən ən vacib amillərdir. Təxminən 4°C temperatur bütün bakteriyaların azalmasına kömək edərək, alkoqolsuz və az alkoqollu pivələrin soyuducuda saxlanmasının vacibliyini vurğulayır. Alimlərin fikrincə, pasterizasiya, steril filtrasiya və konservantların əlavə edilməsi də zəhərlənmə riskini azalda bilər.
Adi spirtli pivə mikrob patogenlərinə qarşı immun hesab olunur. Tədqiqatlar göstərib ki, etanolun 3,5-5% (həcm/həc) konsentrasiyası ən çox yayılmış bakteriyaların böyüməsinin effektiv şəkildə qarşısını ala bilər. Etanolun, pasterizasiyanın, şərabın qaynadılmasının, filtrasiyanın və soyuducunun təsirinin birləşməsi səbəbindən pivə qida zəhərlənməsi halları nadir hallarda olur. Bəzi bakteriya ştammlarının hətta güclü pivədə də sağ qaldığı göstərilsə də, bu, adətən, düzgün olmayan saxlama temperaturu ilə bağlıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 944   Tarix: 27 oktyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər xərçəngin ən ölümcül növlərindən birinə səbəb olan vərdişi açıqlayıb

Mayamidən olan alimlərin apardığı yeni araşdırma müntəzəm spirtli içki qəbulunun mədəaltı vəzi xərçənginin yaranma riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, Britaniyanın "Daily Mail" nəşrində dərc olunan məlumat

.

Dietoloq stressi azaldan 5 təbii içkini açıqladı

Stress və gərginlik həm bədənə, həm də beyinə mənfi təsir göstərir. Lakin bəzi təbii içkilər bu halı yüngülləşdirməyə və orqanizmin sakitləşməsinə kömək edə bilər. Mütəxəssislər qeyd edir ki, bu içkilər sağlamlıq üçün təhlükəsizdi

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

Bu xəstəlik dünyada sadəcə 13 nəfərdə var

Dünyada yalnız 13 nəfərdə rastlanan yeni nevroloji xəstəlik tapılıb. xəbər verir ki, İspaniyanın Bellvitge Universitet Xəstəxanası və Idibell Tədqiqat Mərkəzi alimləri dünyada cəmi 13 nəfərdə müəyyən edilən nadir nevroloj

.

Damarları tıxayır, oksigen çatmır - Xeyli insan bu səbəbdən ölür: Açıqlama

İnfarkt və insult adətən qəfil baş vermir. Bu xəstəliklərin formalaşması illərlə davam edən risk faktorlarının toplanması nəticəsində baş verir. xəbər verir ki, bunu kardioloq, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin Tibb və Profilaktik

.

İstirahət günlərində nəyə görə xəstələnirik?

İşləyən insanların əksəriyyəti azı bir dəfə istirahət gününün ilk saatlarında və ya bütün günü boyunca baş ağrısı, halsızlıq və güclü yorğunluq kimi hisslərlə qarşılaşıb. xəbər verir ki, alimlər bu halın səbəbini araşdırara

.

20 il beyinsiz yaşadı

ABŞ-də beynin böyük hissəsi olmadan doğulan qadın 20 il yaşayıb və həkimlərin proqnozlarını alt-üst edib. xəbər verir ki, "People" nəşrinin məlumatına görə Nebraska ştatının Omaha şəhərindən olan Aleks Simpson 2005-c

.

Davamlı stress xərçəng yaradır - Təsdiqləndi

Uzunmüddətli stress orqanizmin müdafiə sistemini zəiflədir və immun hüceyrələrin xərçəng ocaqlarını tanımaq qabiliyyətini azaldır. xəbər verir ki, bunu Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin onkoloqu Sergey İvanov bildirib. Onu

.

Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyəti təkcə istedad deyil, onların zirvəyə çatmasında çalışqanlıq, səylə çalışma və qətiyyət əsas rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə psixoloq Anjela Dakvort "Mel Robbins" podkastınd

turlar.az

sac duzumleri hamilelikde qidalanma kosmetoloq yay paltarları 2025 kelem tutmasinin hazirlanmasi aybasi ucun derman tortlar kosmetika qız bürcü maskalar şebnem tovuzlu maraqlı novruz bayramına aid hakışda