Antibiotik qəbul edərkən bu qidaları yemək olmaz

Antibiotik qəbul edərkən bu qidaları yemək olmazAntibiotik qəbul edərkən bəzi qidalardan imtina etmək tövsiyə olunub.
Milli.Az xəbər verir ki, "qazeta.ru"ya açıqlama verən pediatr Aygül İsrafilova bildirib ki, antibiotiklər orqanizmin bakterial infeksiyalara qarşı mübarizəsinə kömək edir, lakin yanlış qidalanma onların təsirini azalda bilər.
Onun sözlərinə görə antibiotik qəbul edərkən süd məhsullarından, alkoqollu içkilərdən, turş meyvə və şirələrdən, çox şəkərli və lifli qidalardan uzaq durmaq lazımdır.
Həkim izah edib ki, süd, yoqurt və pendirdəki kalsium bəzi antibiotiklərlə birləşərək onların qana sorulmasını azaldır və nəticədə təsirini zəiflədir. Alkoqol isə ürəkbulanma, qusma, başgicəllənmə, yuxululuq kimi əks təsirləri gücləndirir və qaraciyərə əlavə yük salaraq orqanizmin müqavimətini azaldır.
İsrafilova əlavə edib ki, qreyfrut, portağal, limon kimi turş meyvələr və onların şirəsi bəzi antibiotiklərin parçalanmasını ləngidir, bu da dərmanın qanda həddindən artıq yığılmasına və yan təsirlərin artmasına səbəb ola bilər. Şəkəri çox olan banan, üzüm, xurma, qaysı kimi meyvə və quru meyvələr bağırsaqda zərərli bakteriya və göbələklərin artmasına şərait yaradır və antibiotiklərin yaratdığı disbalansı gücləndirir. Çox lifli qidalar isə antibiotiklərin orqanizmdən tez xaric olmasına gətirib çıxararaq onların effektini azaldır.
Mütəxəssis xəstələrə həmişə həkimin təyin etdiyi qaydalara riayət etməyi, dərmanların təlimatını diqqətlə oxumağı və hansı qidalardan uzaq durmaq lazım olduğunu həkim və ya əczaçı ilə dəqiqləşdirməyi tövsiyə edib. O, həmçinin antibiotik qəbulundan sonra bağırsaq mikroflorasını bərpa etmək üçün pro- və prebiotiklərdən istifadəni məsləhət görüb.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 729   Tarix: 20 avqust 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt niyə "cavanlaşıb"? - İlkin tibbi yardım qaydaları

Ənənəvi olaraq yaşlı nəslin problemi kimi tanınan ürək-damar xəstəlikləri artıq 20-40 yaş arası insanları da təhdid etməyə başlayıb. Həyat tərzinin dəyişməsi, stressin artması, qeyri-sağlam qidalanma, fiziki aktivliyin azalmas

.

Sabah hava meteohəssas insanlar üçün necə olacaq? - PROQNOZ

Oktyabrın 3-də gözlənilən tibbi-meteoroloji proqnoz açıqlanıb. Milli Hidrometeorologiya Xidmətindən -a verilən məlumata görə, Abşeron yarımadasında meteoroloji amillərin mülayim tərəddüdü gözlənilir ki, bu da meteohəssa

.

Ürək və immunitet üçün möcüzəvi tərəvəz: Çuğundur yeməyin 7 səbəbi

Payız-qış sezonunun ən çox sevilən tərəvəzlərindən biri olan çuğundur həm ləzzəti, həm də sağlamlıq üçün faydaları ilə fərqlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu kök tərəvəzin orqanizmi möhkəmləndirməkdə və müxtəlif xəstəlikləri

.

20 yaşdan sonra bunu mütləq edin - Xərçəngin 6 ilkin əlaməti

Ölkəmizdə hər 8 qadından biri həyatının müəyyən mərhələsində döş xərçəngi ilə üzləşir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, erkən diaqnoz xəstəliyin tam müalicəsinə imkan yaradır. Bunun üçün qadınların 20 yaşından etibarən ayd

.

10 il daha uzun yaşamağın ən asan yolu

Gənclikdə qidalanma rasionunun dəyişdirilməsi ömrü 10 ildən çox uzada bilər. Araşdırmalar göstərib ki, yaşlı insanlarda da rasionun dəyişdirilməsi effekt verir, lakin təsiri bir qədər zəif olur, amma yenə də hiss ediləcə

.

Qan şəkərini tarazlayan təbii qidalar - Şəkərə qarşı təsirli üsul

Diabet bu gün milyonlarla insanı təsir edən xroniki xəstəlikdir. Qan şəkərinin balanslı saxlanması sağlamlıq üçün vacibdir. xəbər verir ki, bəzi qidalar qan şəkərini stabilləşdirərək insulin müqavimətini azaldır və metabolizm

.

Limon və sirkədən 10 dəfə daha təsirli çıxdı - İltihabı azaldır, təzyiqi tənzimləyir

Limon və sirkə çox vaxt təbii şəfa vasitəsi kimi istifadə olunur. Amma son araşdırmalar göstərib ki, sarımsaq həm iltihabla mübarizədə, həm də qan təzyiqini tənzimləməkdə bu iki məhsulu kölgədə qoyur. Üstəlik bu təsiri, sadəc

.

Uşaqlar arasında göyöskürək yayılıb

Dünyada uşaqlar arasında göyöskürək hallarında artım müşahidə olunur və bu artım pandemiya öncəsi səviyyəni də keçib. xəbər verir ki, amerikalı pediatrlar aparılan araşdırmalar əsasında xəbərdarlıq ediblər ki, bu infeksiy

.

Faydalı bilib yeyirdik, ən zərərli çərəz imiş

Qoz-fındıq sağlam qidalanmanın ayrılmaz hissəsi kimi tez-tez tövsiyə olunur. Tərkibindəki maqnezium, kalium, E vitamini və sağlam yağlar sayəsində ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir, enerji verir və uzun müddət toxluq hiss

turlar.az

yaz geyimleri 2025 gozel gorunmek hamiləlik əqrəb bürcü infeksiya xren yarpagi kesmikli blincik kosmetika tapmacalar qız bürcü həsən bəy zərdabi pomidor hakistalar