Antioksidant nədir? Hansı meyvələrdə var?

Antioksidant nədir? Hansı meyvələrdə var?Antioksidantlar bədən hüceyrələrini "sərbəst radikalların" yaratdığı zərərdən qoruyan molekullardır.
Milli.Az xəbər verir ki, "sərbəst radikallar" oksidləşmə prosesi nəticəsində bədəndə yaranan zərərli molekullardır. Bu molekullar hüceyrələrə hücum edərək onların zədələnməsinə, erkən yaşlanmaya və müxtəlif xəstəliklərə, o cümlədən ürək xəstəlikləri, xərçəng və iltihablı xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Antioksidantların əsas funksiyaları:
Sərbəst radikalları zərərsizləşdirmək: Antioksidantlar sərbəst radikalları tutaraq onların hüceyrələrə zərər verməsinin qarşısını alır. Beləliklə, bədənin hüceyrələri oksidləşmə zədələrindən qorunur.
Yaşlanmanı yavaşlatmaq: Sərbəst radikallar hüceyrələrin zədələnməsinə və bədənin yaşlanma prosesinin sürətlənməsinə səbəb ola bilər. Antioksidantlar bu prosesi yavaşlatar və hüceyrələrin sağlam qalmasına kömək edir.
Xəstəliklərin qarşısını almaq: Antioksidantlar ürək xəstəlikləri, xərçəng və digər iltihablı xəstəliklərin inkişaf riskini azalda bilər. Onlar hüceyrə zədələrini azaldaraq bədənin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırırlar.
Məşhur antioksidant növləri:
• C vitamini: İmmuniteti gücləndirir və dəri sağlamlığı üçün faydalıdır.
• E vitamini: Hüceyrə membranlarını qoruyur və yaşlanma əleyhinə təsir göstərir.
• Beta-karotin: A vitamininin bir formasıdır və göz sağlamlığı üçün vacibdir.
• Selen: Mineral antioksidantdır, immun sistemi dəstəkləyir.
• Flavonoidlər və polifenollar: Meyvə və tərəvəzlərdə, çay və şokoladda olan təbii antioksidantlardır.
Antioksidant mənbələri:
• Meyvələr (nar, böyürtkən, yaban mersini, üzüm)
• Tərəvəzlər (ispanaq, brokoli, yerkökü)
• Çay (xüsusilə yaşıl çay)
• Tünd şokolad
• Qoz-fındıq, toxumlar
Antioksidantlar orqanizmin müdafiə sisteminin vacib bir hissəsidir və onları balanslı bir qidalanma ilə bədənə qəbul etmək, sağlamlığı qorumağa kömək edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1024   Tarix: 30 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Davamlı stress xərçəng yaradır - Təsdiqləndi

Uzunmüddətli stress orqanizmin müdafiə sistemini zəiflədir və immun hüceyrələrin xərçəng ocaqlarını tanımaq qabiliyyətini azaldır. xəbər verir ki, bunu Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin onkoloqu Sergey İvanov bildirib. Onu

.

Səhər yeyilən bu yemək başdan ayağa "zəhər"dir

Rusiyalı həkim ən zərərli səhər yeməyini açıqlayıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Maksim Kuznetsov səhər yeməyi üçün ən zərərli variantın hansı olduğunu açıqlayıb. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində bir neçə növ yağ mənbəyini

.

Gündə 5 saat yatmaq kifayət edir? - Alimlər açıqladı

Əgər siz saat 23:00-00:00 arası yatıb səhər 04:00-05:00-da özünüzdən asılı olmadan oyanırsınızsa, bu, sadəcə vərdiş deyil, nadir genetik xüsusiyyətin göstəricisi ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bəzi insanlard

.

"Təzyiqiniz qalxıbsa, oturun, oturmusunuzsa, uzanın"

"Təzyiqin yüksəlməsi halında ilk növbədə, onu artıran amillər aradan qaldırılmalıdır. Xəstəyə maksimum rahatlıq və dinclik təmin etmək lazımdır. Bunun üçün təzə havanın təmin edilməsi çox önəmlidir, çünki çox vaxt pi

.

Bu hissin zəifləməsi qocalığın əsas əlamətidir

Yaşlı insanlarda qoxu hissinin zəifləməsi ürəyin işemik xəstəliyi riskini yüksəldə bilər. xəbər verir ki, bu nəticəyə ABŞ-ın Miçiqan Dövlət Universitetinin alimləri gəlib. Araşdırmanın nəticələri "JAMA Otolaryngology"

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Balkonda paltar qurudursansa iki dəfə düşün

Xüsusilə sıx nəqliyyatın olduğu ərazilərdə balkonda paltar qurutmaq ciddi sağlamlıq riski yaradır. Ekoloqların sözlərinə görə, şəhər mərkəzlərində və maşınların çox hərəkət etdiyi küçələrə baxan balkonlar fərqinə varmada

.

Kişilərdə ən çox rast gəlinən ikinci xərçəng növü hansıdır?

Səhiyyə Nazirliyinin açıqlamasına əsasən, prostat xərçəngi kişilər arasında ağciyər xərçəngindən sonra ən çox müşahidə edilən ikinci onkoloji xəstəlikdir. xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil v

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

turlar.az

toy makiyaji sekilleri geyim və ayaqqabılar gelinlikler yumurta qabiginin xeyri qadın kosmetika soda maskasi faydalı məlumat kosmetika uzeyir hacibeyli haxista gozde olar ariqlamaq tərəzi bürcü