Arqan yağının faydaları

Arqan yağının faydalarıArqan yağı unikal xüsusiyyətlərə malik olan arqan ağacının meyvəsinin çəyirdəyindən alınır. Bu ağac ən çox Cənub-Qərbi Mərakeşdə və Şimal-Qərbi Afrikada bitir. Bu ağac tropik bölgədə bitir və 15 metr hündürlüyə qədər qalxa bilən həmişəyaşıl ağacdır.
Arqan meyvəsinin içərisində 2-3 badam çəyirdəyinə bənzəyən çəyirdək olur. Arqan yağı həmin çəyirdəklərin sıxılması sayəsində əldə edilir. Arqan çəyirdəyindən alınan yağ ən qiymətli bitki yağlarındandır. Arqan yağının tərkibindəki qiymətli maddələrin miqdarı çox böyükdür. Onun alınması üçün çoxlu miqdarda arqan çəyirdəyi lazım olur. Bu çəyirdək çox quru olur və az miqdarda yağ almaq üçün çoxlu miqdar çəyirdək sıxmaq lazım gəlir. Bu isə çox zaman və əziyyət tələb edir. 1-2 litr arqan yağı almaq üçün 100kq  arqan meyvəsindən istifadə etmək lazım gəlir ki, bu da 12-13 ağacın meyvəsidir. Bu qədər meyvədən isə 3 kq arqan çəyirdəyi əldə olunur. Mərakeşdə arqan yağı üç üsulla əldə olunur: soyuq, qovrulmamış çəyirdəklərdən və qovrulmuş çəyirdəkllərdən alınan arqan yağı. Arqan yağından müalicəvi və kolmetoloji məqsədlərlə istifadə edilir.
Arqan yağı tünd qoz yağını xatırlatdığına görə ondan salatların və qidaların dadlandırılması məqsədilə istifadə edilir. Bu yağ tünd sarı və sarının qırmızıya çaları rəngində olur. Bu yağdan əsrlərdir ki, Mərakeş və Afrika ölkələrinin mətbəxində istifadə edilir. Arqan yağından ətlərin və balıqların qızardılması zamanı istifadə edilir. Onu limon şirəsi ilə qarışdırıb salatların üzərinə əlavə etdikdə salatlar daha da dadlı olur. Arqan yağı qapalı şəkildə sərin və qaranlıq yerdə saxlanılmalıdır. 100 qram arqan yağında 100 qram yağlılıq və 828 kKalori var.
Faydalı tərkibi
Müalicə məqsədilə soyuq üsulla əldə edilmiş arqan yağından istifadə etmək məsləhət görülür. Onun rəngi digər vasitələrlə əldə edilmiş arqan yağının rəngindən daha açıq olur. Arqan yağının tərkibində çoxlu miqdarda E vitamini var. Bu zeytun yağının tərkibindəkindən 3 dəfə çoxdur. Arqan yağının tərkibi karotinoidlərlə, oleinlə(40-60%), linolen(28-36% yağı ilə və yağ turşuları ilə zəngindir. Tərkibində olan stearin(6-8%), palmit(13-16%), fol turşusu, polifenol, triterlen spirti, fitosterol, skvalen onun güclü antioksidant olmasının göstəricisidir.
Arqan yağının müalicəvi və faydalı xüsusiyyətləri
Müalicə məqsədilə qovrulmamış arqan çəyirdəklərindən alınan yağdan istifadə edilir. Buna səbəb isə çiy arqan çəyirdəklərindən yağ əldə edən zaman arqan yağının tərkibində olan vitamin və mineral maddələrin öz tərkibini dəyişməməsidir. Arqan yağı ürək xəstəliklərinin əmələgəlmə riskini aradan qaldırır və xəstəlik əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Ondan istifadə eləmək arterial təzyiqin aşağı düşməsinə, ürək ritmlərinin normallaşmasına, qanda xolesterinin miqdarının aşağı düşməsinə, ürək və damarlarda olan iltihabi proseslərin aradan qalxmasına səbəb olur. Ürəyin işemik xəstəlikləri, atereskleroz, hipertoniya, tromboflebit, tromboz xəstəliklərinin profilaktikası üçün arqan yağı qəbul etməkdə fayda var.
Arqan yağı göbələk və bakteriyalar səbəbindən meydana gələn xəstəliklərin sağalmasını sürətləndirir, orqanizmə bakteriasid təsir göstərir. O immunitetin yüksəlməsinə səbəb olur, onkoloji xəstəliklərin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Arqan yağı içmək görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kseroftalmin, blefarit, blefarokonyuktvit, toyuq korluğu, katarakt, qlaukoma, diabetik retinopatiya, makulodistgrofiya zamanı arqan yağından istifadə etməkdə fayda var. O görmə aparatının fəaliyyətinin yaxşılaşmasına, sidik və cinsiyyət sistemi orqanlarının fəaliyyətinin yaxşılaşmasına səbəb olur. Tərkibində olan E vitamini və karatinoidlər spermatozoidlərin sürətini artırır, yumurtalıqların fəaliyyətinin yüksəlməsinə səbəb olur, sonsuzluğun aradan qalxmasına yardım edir. Arqan yağı orqanizmdə cinsi hormonların sintezini normallaşdırır.  Arqan yağı qanda qlükozanın və insulinin miqdarını nəzarət altında saxlayır.
Davamlı olaraq arqan yağı qəbul etmək qanın mikrosirkulyasiyasını yaxşılaşdırır, travmatik zədələnmələrin və dəri xəstəliklərinin sağalmasını sürətləndirir. Siyriq, yanıq və çapıq izlərindən xilas olmaq üçün arqan yağından istifadə etdikdə çapıq toxuma qısa bir zamanda aradan qalxır.
Kosmetologiyada istifadəsi
Kosmetologiyada arqan yağından dərinin, dırnaqların və saçların qidalanması, məhkəmlənməsi üçün istifadə edilir. Ondan makiyajın silinməsi, əl və üz dərisinin elastikləşməsi üçün istifadə edilir. Arqan yağından hazırlanan şampunlar, balzanmlar, pomadalar, günəş əleyhinə kremlər, sabunlar, vanna və duş gelləri ən çox satılan kosmetik vasitələrdəndir. Arqan yağı ilə hazırlanmış kosmetik dəri vasitələri dərinin baryer xüsusiyyətini, elastikliyini, möhkəmliyini artırır, xırda qırışların aradan qalxmasına səbəb olur. Arqan yağı dəridəki iltihabi proseslərin aradan qalxmasına səbəb olur.
Arqan yağının zərərli xüsusiyyərləri
Arqan yağı orqanizm üçün zərərsiz olan yağlardandır. Onun zərərləri barədə heç yerdə qeydlərə rast gəlinməyib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1761   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Budun forması sağlamlıq problemlərini göstərirmiş

Bud əzələsinin forması yaşlanma, fiziki passivlik, xroniki xəstəliklər və hətta ikinci tip diabet barədə məlumat verə bilər. xəbər verir ki, bu qənaətə alimlər gəlib. Budun formasının dərin metabolik dəyişiklikləri əks etdirdiyin

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

"Qazlı su içən qızlarda "bığ" çıxır" - Həkim

Həkim qızlarda və qadınlarda üz tüklərinin əsas səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Olqa Bratçikova bildirib ki, qızlarda üz tüklərinin çıxmasının əsas səbəbi düzgün olmayan qidalanma və hərəkətsiz həyat tərz

.

Ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi bu imiş

Ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasında ən mühüm amillərdən biri düzgün qidalanmamaqdır. Gündəlik istehlak edilən bir çox məhsul bədəndə pis xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damarların tıxanmasına səbəb ola bilər. xəbə

.

Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida

Yüksək xolesterol bu gün geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Vaxtında müdaxilə edilmədikdə infarkt, insult və ateroskleroz riskini artıran bu vəziyyət daha çox həyat tərzi və gündəlik qidalanma il

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari toy makiyajlari kosmetoloq cennet almasi murebbe bürc xəbərləri yay donları 2025 ud hindi faydalari kosmetika tərəzi mekteb google seksler rus dilini oyrenek 2ci ders