Az adamın bildiyi xurmanın əsas təhlükəsi

Az adamın bildiyi xurmanın əsas təhlükəsiXurma faydalı xüsusiyyətləri ilə məşhurdur, çünki A, C, E vitaminləri, antioksidantlar, kalium və maqneziumla zəngindir.
Milli.Az-ın xarci mediaya istinadən məlumatına görə, xurma məşhur və qidalı bir meyvədir ki, yanlış istifadə və ya həddindən artıq yeyildikdə sağlamlığa zərər verə bilər.
Heç bir təsəvvürünüz olmayan xurmanın təhlükəsi nədir?
Xurma üçün əsas təhlükə tanninlərin yüksək tərkibidir. Bu komponentlər, həddindən artıq istehlak edildikdə, aşağıdakı problemlərə səbəb ola bilər:
1. Bezoarların  (bezeoar - qida, bitki lifləri, saç və ya həzm olunmayan maddələrin mədə-bağırsaq traktında topaqlar əmələ gətirdiyi bir vəziyyətdir - red.) əmələ gəlməsi - Xurma çox miqdarda və ya acqarına yeyildikdə mədədə sıx qida formasiyaları əmələ gələ bilər.
2. Qəbizlik - Lif, orta dərəcədə faydalı olsa da, artıqlığı normal bağırsaq hərəkətliliyinə mane ola bilər və qəbizliyə səbəb ola bilər.
3. Qastrit və xoraların pisləşməsi - Yüksək turşuluq və büzücü təsiri mədə mukozasını qıcıqlandırır, mədə-bağırsaq xəstəliklərinin əlamətlərini kəskinləşdirir.
Kim diqqətli olmalıdır?
Bu insan qrupları xurma yeyəndə xüsusilə diqqətli olmalıdırlar:
• Xroniki mədə-bağırsaq xəstəlikləri (qastrit, mədə xorası, irritabl bağırsaq sindromu) olan insanlar.
• Uşaqlar və yaşlılar - Onların həzm sistemi taninlərə və liflərə qarşı daha həssasdır.
• Qəbizliyə və ya bağırsaq xəstəliklərinə meyilli şəxslər.
• Mədə-bağırsaq traktından əməliyyat olunanlar.
Riskləri necə minimuma endirmək olar?
Mənfi nəticələrin ehtimalını azaltmaq üçün bu sadə tövsiyələrə əməl edin:
1. Acqarına xurma yeməyin. Əsas yeməkdən sonra onu rasiona daxil etmək daha yaxşıdır.
2. Sayını gündə 1-2 meyvə ilə məhdudlaşdırın.
3. Yetişmiş meyvələri seçin. Yetişməmiş xurma daha çox tanen ehtiva edir.
4. Həzmi pozmamaq üçün süd məhsulları ilə birləşdirməyin.
Xurmanın faydalı xüsusiyyətləri
Düzgün yanaşma ilə, xurma zəngin tərkibinə görə orqanizmə əhəmiyyətli faydalar gətirir:
• Vitamin C - immun sistemini gücləndirir.
• Antioksidantlar - hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir.
• Kalium və maqnezium - ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
• Lif - orta dozada mədə-bağırsaq traktının normallaşmasına kömək edir.
Araşdırma və tövsiyələr
Xurmanın orta istehlakı orqanizmə faydalı təsir göstərir, lakin fərdi xüsusiyyətləri nəzərə almaq vacibdir. Həssas həzm sistemi olan insanlara bu meyvəni qida rasionuna daxil etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.
Nəticə
Xurma ləzzətli və qidalı bir meyvədir, lakin az miqdarda və diqqətli istehlak əsas olaraq qalır. Sadə tövsiyələrə əməl etməklə, mümkün problemlərdən qaça və sağlamlıq üçün maksimum fayda əldə edə bilərsiniz./lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 900   Tarix: 22 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

.

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

.

Zehni necə idarə etmək olur? - Psixoloji sağlamlığınız üçün 7 təklif

Zehnin idarə edilməsi, həyatın ən vacib və eyni zamanda ən çətin bacarıqlarından biridir. Günümüzün sürətli həyat tərzi, stress və davamlı narahatlıq, beynimizi daim işlədir və nəticədə biz də özümüzü yorğun və həddində

.

Başınız ağrıyırsa, çay için

Çay xüsusilə də qara çay, baş ağrısını kəsə bilən bəzi xüsusiyyətlərə malikdir. xəbər verir ki, bu, əsasən çayın tərkibindəki kofein və antioksidantlar sayəsində olur. Kofein, qan damarlarını daraltmağa kömək edərək baş ağrısın

.

Məşhur pəhrizlər qaraciyərə necə təsir edir – həkimlərin xəbərdarlığı

Bir çox insan pəhrizə keçmək istədikdə yalnız artıq çəkidən qurtulmağı deyil, həm də qaraciyəri "dincəltməyi" və bərpa etməyi ümid edir. Lakin hər bir pəhriz orqanizmin detoksikasiyası və qaraciyər funksiyalarını

.

Təbiətdə vaxt keçirən uşaqlar daha dözümlü olurlar

Torpaqla tanış olan, yəni təbiətlə daha çox vaxt keçirən, palçıqla çirklənən, torpaqda oynayan uşaqlar həm fiziki, həm də psixoloji cəhətdən daha möhkəm olurlar. -a istinadən xəbər verir ki, bunun bir neçə əsas səbəbi var:

.

Acqarına şəkərli çayın TƏHLÜKƏSİ

Şəkərli çay və ya kompotu acqarına qəbul etmək qan şəkərinin səviyyəsində kəskin artıma səbəb ola bilər ki, bu da orqanizmə mənfi təsir göstərir. Mütəxəssislər ilk yeməkdən əvvəl bir stəkan su içməyi tövsiyə edirlər ki, b

.

Yataqda telefona baxanların NƏZƏRİNƏ

Norveçdə 45 mindən çox universitet tələbəsi ilə aparılan kütləvi araşdırma yuxu pozğunluğunun birbaşa ekran vaxtı ilə əlaqəli olduğunu ortaya qoyub. . xəbər verir ki, texnologiya həyatımızın əvəzsiz bir hissəsinə çevrils

.

Spirtli içkilər bu ölümcül xəstəliklərin SƏBƏBİDİR

Alkoqol sağlamlığa əhəmiyyətli dərəcədə zərər vuraraq, xərçəng xəstəliyinin bir sıra növlərinin inkişafı riskini artırır.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bunu nüfuzlu bioloq-onkoloq, Tibb elmləri professoru Pranoti Mandreka

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri gözəllik məhsulları geymler 2025 burcler 2025 şalvar modelləri ev dizaynlari qonaq otagi köynək modelləri vətənə aid atalar sözləri mikayıl abdullayev yutube dolca vətən haqqında bayatı