Azərbaycanda hər il bu yeməkdən adam ölür - Necə seçə bilərik?

Azərbaycanda hər il bu yeməkdən adam ölür - Necə seçə bilərik?Xəbər verdiyimiz kimi,Bu gün Azərbaycanda iki qadın göbələkdən zəhərlənərək ölüb. 1977-ci il təvəllüdlü İlahə Bayramova rəfiqəsi Günel Abdullayeva ilə birlikdə Xaçmaz rayonuna gəlib və Seyidli kəndində meşədə göbələk yedikdən sonra halı pisləşib. Onlar müalicəsinin davam etdirilməsi üçün Bakıya göndərilən zaman İlahə Bayramova yolda ölüb. Dgər qadın xəstəxanaya çatdırılsa da, onun həyatını xilas etmək mümkün olmayıb.
Göbələkdən zəhərlənmə niyə baş verir?
Göbələklərdən zəhərlənmənin səbəbi bəzi növlərinin zəhərli maddələr, xüsusilə mikotoksinlər və alkaloidlər ehtiva etməsidir. Bu maddələr bədənə daxil olduqda sinir sisteminə, mədə-bağırsağa və qaraciyərə zərər verə bilir. Zəhərli göbələklərdən bəziləri çox təhlükəli olub, ölümə qədər apara bilən ağır zəhərlənmələrə səbəb olur. İnsanlar adətən onları yeməli göbələklərlə qarışdıraraq səhvən yeyirlər və bu da ölümcül nəticələrə gətirib çıxarır.
Xüsusilə, "Amanita phalloides" kimi bəzi göbələk növləri çox kiçik dozada belə təhlükəlidir. Həmçinin, müəyyən göbələklər zəhərli təsirini yalnız bişirildikdə itirdiyi üçün onları düzgün hazırlamamaq zəhərlənməyə yol aça bilər. Bu səbəbdən, təbiətdə tapılan göbələkləri yeməzdən əvvəl mütəxəssislərin köməyindən və ya etibarlı mənbələrdən istifadə etmək vacibdir.
Göbələyin zəhərli olduğunu necə bilmək olar?
Göbələklərin zəhərli olub-olmadığını xarici görünüşlərinə əsasən müəyyən etmək çətin və təhlükəlidir, çünki zəhərli və yeməli göbələklər çox vaxt bir-birinə çox bənzəyir.
Yanlış məlumatlara əsaslanıb "təbii üsullarla" göbələyin zəhərli olub-olmadığını yoxlamağa çalışmaq təhlükəlidir və ciddi zəhərlənmə riskini artırır. Əgər göbələk toplama təcrübəniz yoxdursa, tanımadığınız göbələkləri yeməkdən çəkinmək ən təhlükəsiz seçimdir.
Bəzi zəhərli göbələklər xüsusi qoxuya, rəngə və quruluşa malik ola bilər. Məsələn, "Amanita muscaria" növü qırmızı papaqlı və ağ ləkəli olur. Amma sadəcə bu xüsusiyyətlərə əsaslanmaq təhlükəli ola bilər, çünki eyni görünüşə malik yeməli göbələklər də mövcuddur.
Göbələklərin zəhərli olub-olmadığını müəyyən etmək üçün ən etibarlı üsul mütəxəssislərin köməyindən istifadə etməkdir. Göbələk toplama təcrübəsi olmayanlar xüsusilə diqqətli olmalıdır. 
Bəzi kitablar və etibarlı onlayn mənbələrdə zəhərli göbələklərin şəkilləri və təfərrüatlı təsvirləri var. Hər göbələk növü üçün xarakterik əlamətləri diqqətlə öyrənmək və onları düzgün şəkildə müəyyənləşdirmək lazımdır.
Ən dəqiq metod laboratoriyada mikroskop altında göbələyi analiz etməkdir. Zəhərli maddələri müəyyən etmək üçün kimyəvi analizlər də aparılır. Lakin, bu üsul adi insanlar üçün əlçatan olmaya bilər.
Zəhərsiz göbələkdən zəhərlənmə ola bilər?
Bəli, zəhərsiz və ya yeməli göbələklərdən də bəzi hallarda zəhərlənmə mümkündür. Bəzi yeməli göbələklər düzgün bişirilmədikdə və ya kifayət qədər uzun müddət bişirilmədikdə mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Göbələklərin çoxu xam halda həzm olunması çətin olan maddələr ehtiva edir və onları yaxşı bişirmək vacibdir. Göbələklər çox tez xarab ola bilən qidalardır. Xarab olmuş və ya köhnəlmiş göbələklər zəhərli maddələr və bakteriyalar ehtiva edərək zəhərlənmə yarada bilər. Bəzi insanlar müəyyən göbələk növlərinə qarşı həssas olur və onların yeyilməsi allergik reaksiyalara, hətta bəzi hallarda zəhərlənmə kimi qəbul edilə biləcək simptomlara səbəb ola bilər. Göbələklər saxlanma şəraitinə həssasdırlar və düzgün saxlanmadıqda bakteriya və toksinlərin yaranmasına səbəb ola bilər. Bu da onları yeməklə zəhərlənmə riskini artırır. Təbiətdə bəzi yeməli göbələklər torpaqdan ağır metallar və digər zərərli maddələr uda bilər. Ətraf mühitdə olan çirklənmə, xüsusilə sənaye ərazilərində və ya yol kənarlarında toplanan göbələklərdə təhlükə yarada bilər. Bu səbəblərdən, yeməli göbələkləri təzə halda, düzgün bişirərək yemək və onları etibarlı mənbələrdən əldə etmək çox önəmlidir.
Azərbaycanda göbələk zəhərlənmələri nəticəsində ölümlə nəticələnən hadisələr il ərzində ara-sıra baş verir. 2023-cü ilin noyabrında Zaqatala və Qax rayonlarında göbələk zəhərlənmələri qeydə alınıb; bir neçə nəfər xəstəxanaya yerləşdirilib və bəzi hallarda ölüm faktları da baş verib. Qaxda isə iki uşaq bu səbəbdən həyatını itirib.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 586   Tarix: 29 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Əl və ayaqlar buna görə soyuyur

İnsanların 70 faizi barmaqlarının buz kimi olmasından şikayətlənir. Bunun səbəbi barmaqlara kifayət qədər qan çatmamasıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, bir çoxları bu hala əhəmiyyət vermir, ciddi qəbul etmir. Bunu

.

Dünyanın ən sağlam qidasıdır

Alimlər deyirlər ki, su tərəsi dünyanın ən sağlam məhsuludur. Araşdırmaya görə, bu xüsusi məhsul orqanizm üçün ən çox aktiv və qiymətli minerallar, iz elementləri və vitaminləri ehtiva edir. -a istinadən bildirir ki, tövsiy

.

Özü min bir dərdin dərmanıdır - Qatıqla yeyiləndə isə

Ədviyyatların ən sağlamı kimi tanınan zəncəfil tez-tez ət yeməklərində, şorbalarda və salatlarda istifadə edilir. -a istinadən xəbər verir ki, toz, təzə və ya kök şəklində istehlak edilə bilən zəncəfil, hər üç formada yüksə

.

Hansı tərəvəz dərini cavanlaşdırır, saçları parlaq edir?

Dəriyə və saça qulluq istədiyiniz görünüşə nail olmaqda əsas rol oynayır. Ancaq hamı bilmir ki, sağlam saçların və gənc dərinin sirlərindən biri sadə və sərfəli bir tərəvəzdə gizlənə bilər. -a istinadən bildirir ki, tanınmı

.

Yaşlı insanlara çağırış - bu iki dənli bitkini mütləq yeyin

Kardioloqlar belə qənaətə gəliblər ki, qarabaşaq və darı sıyığı yaşlı insanlarla bərabər ürək-damar xəstəlikləri ilə üzləşənlər üçün zəruri məhsuldur. -a istinadən bildirir ki, bu taxıllar təkcə ürək sağlamlığını dəstəkləmir

.

Heçnədən həzz ala bilməyənlərin xəstəliyi

Bəzi insanlar var ki, həyatda istədiyi çox şeylərə sahib olmalarına baxmayaraq heçnədən həzz ala bilmirlər. Bu, müəyyən mənada xəstəlik hesab oluna bilər. xəbər verir ki, heçnədən həzz ala bilməyən insanlara "anhedoniya"

.

Karbohidratları həyatınızdan çıxarsanız bu xəstəliklərə yoluxacaqsınız - ARAŞDIRMA

Aşağı karbohidratlı pəhrizlər kilo vermək və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq vədləri ilə məşhurdur. Bununla belə, karbohidratların məhdudlaşdırılmasının bədəndə yaratdığı dəyişikliklərlə bağlı bəzi risklər də var. . xarici mətbuat

.

Saçlarınızı daha həcmli edin - Ayda bir dəfə pivə ilə yuyun

Saç baxımı üçün düzgün rutin yaratmaq çətin ola bilər. Burada bir neçə faktor mühüm rol oynadığı üçün hamıya eyni rutin uyğun gəlməyəcək. Əvvəlcə saç tipinizə uyğun bir şampun və sərinləşdirici tapmaqla başlamaq saç rutininiz

.

Yeni kəşf antidepressant qədər təsirli ola bilər

Psixoloji müdaxilələrdən tutmuş antidepressantlara qədər narahatlıq üçün müxtəlif müalicə üsulları bəzi insanlar üçün çox təsirli ola bilər. Mütəxəssislər alkoqoldan uzaq durmaq, müntəzəm idman, normal yuxu və sağlam qidalanm

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları qadın geyimi geyim necə seçməli ayaqqabılar elme aid atalar sozleri gavalinin faydalari sevgi cütlüyü kosmetika yemek reseptleri hakiwda azərbaycan terezi anabaci