sebet.az onlayn maqazin

Balıq və balıq məhsulları insan orqanizmində hansı fəsadlar törədir?

Balıq və balıq məhsulları insan orqanizmində hansı fəsadlar törədir?Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Analitik Ekspertiza Mərkəzinin Milli Referens Laboratoriyasının Bioloji müayinələr bölməsinin parazitoloqu Rəna Əkbərova "Balıq və balıq məhsullarının insan orqanizmində törətdiyi fəsadlar" mövzusunda məqalə hazırlayıb.
AQTA-dan Publika.az-a verilən məlumata görə, məqalədə deyilir:
"Balıq və balıq məhsulları yüksək qida dəyərliliyinə görə digər ət növlərindən fərqlənir. Balıq ətinin tərkibində zülallar, yüngül həzm olunan yağlar, B qrup vitaminləri, az miqdarda C vitamini və faydalı bir çox mineral maddələr (fosfor, kalsium, kalium, dəmir, yod, sink və s.) mövcuddur. Balıq yağı A və D vitaminləri, Omeqa-3 və Omeqa-6 ilə olduqca zəngindir. Xüsusilə də orqanizmin A vitamini ilə təmin olunmasında təbii mənbədir. Qeyd edək ki, okean balıqlarından əldə edilmiş yağlar daha yüksək bioloji dəyərə malikdir. Balıq kürüsü də faydalı qida məhsulu hesab olunur. Tərkibindəki vitamin və mineralların immun sistemin güclənməsində rolu böyükdür.
Belə bir fikir var ki, qış mövsümündə balıqla qidalanmaq daha faydalıdır. Əslində mütəxəssislərin fikrincə, balığın hansı mövsümdə istehlakının fərqi yoxdur. Əsas odur ki, saxlanma şəraitinə düzgün əməl edilsin. Xatırladaq ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı bütün mövsümlərdə həftədə 3 dəfə balıq yeyilməsini tövsiyə edir.
Balıq alarkən diqqətli olmaq lazımdır. Sanitariya-gigiyenik tələblərə cavab verməyən şəraitdə balıq və balıq məhsullarının satışı insan orqanizmi üçün ciddi fəsadlar yarada bilər. Növündən asılı olmayaraq balıq, həmçinin balıq konservləri alarkən saxlanma şəraitinə və temperaturuna diqqət yetirilməlidir. Konservləşdirilmiş məhsulun metal qabında əzik, batıq, pas, həmçinin alt və ya üst qapaqda şişmə (bombaj) müşahidə olunursa, istehlakı tövsiyə edilmir. Qablaşdırılmış balıq məhsulu alarkən onların istehsal və son istifadə tarixini, eyni zamanda etiketin üzərində istehsalçının adı və ünvanı, əmtəə nişanı, qida dəyəri, saxlanma müddəti və s. məlumatları diqqətlə nəzərdən keçirmək lazımdır.
Saxlanma temperaturuna və gigiyenik tələblərə riayət edilmədikdə balıq və balıq məhsulları yoluxucu mikroorqanizmlərin və zəhərlənmələrin mənbəyi ola bilər. Həmçinin balıq bir çox parazit törədicilərinin daşıyıcısıdır. Çiy və ya kifayət qədər emal edilməmiş balıq və balıq məhsullarını istifadə etdikdə orqanizm parazit qurdların sürfələri ilə yoluxur. Qeyd edək ki, balıq ətində müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola biləcək 20 parazit növü (yastı, lentvari və yumru qurdlar) vardır. Bu parazitlər həm insan üçün təhlükəlidir, həm də balığın fiziki-kimyəvi xassələrini dəyişir. Bunların arasında yastı qurdlar orqanizm üçün daha ciddi təhlükə mənbəyi sayılır. Yastı qurdlar qaraciyər və öd yollarında parazitlik edir. Lentvari qurdlar isə bağırsaqda inkişaf edir. Ürəkbulanması, başgicəllənməsi, zəiflik və qanazlığı kimi hallara səbəb olur.
Balığın səbəb ola biləcəyi təhlükələrdən qorunmaq üçün emalı zamanı müəyyən texnoloji qaydalara ciddi əməl olunmalıdır. Belə ki, balıqdan yemək hazırlayarkən dad və faydalı keyfiyyətlərini qorumaq üçün düzgün bişirilməsi şərtdir. Balıq 20 dəqiqə qaynadılmalı və ya qızardılmalıdır. Unutmayın ki, çiy və ya kifayət qədər bişməmiş balıq əti ilə parazitlərin səbəb ola biləcəyi bir çox xəstəliklər yaranır. Parazitlər aşağı temperaturda da yaşama qabiliyyətinə malik olduğundan dondurulmuş balıqdan belə yoluxma baş verə bilər. Parazitlərlə yoluxmuş balığı yalnız qaynatdıqdan sonra və ya müvafiq baytarlıq-sanitariya ekspertizasının rəyi olduğu təqdirdə pişik, it və ya zooparkdakı vəhşi heyvanlara qida məhsulu kimi vermək olar. Duza qoyularkən də texniki tələblərə əməl olunması vacibdir.
Xüsusilə qeyd etmək lazımdır ki, balıq təmizləndikdən sonra istifadə olunan alətlər (taxta, bıçaq və s.) və əllər sabunlu su ilə təmiz yuyulmalıdır. Balıq və digər ərzaq məhsullarında istifadə olunan taxta və alətlər müxtəlif olmalıdır.
Parazitar xəstəliklər balıq əmtəə təsərrüfatına ciddi zərər vurur. Belə ki, xəstəlik törədicilərinə yoluxan balıqlar inkişafdan qalır, ətinin keyfiyyəti aşağı düşür, həmçinin bəzi hallarda kütləvi qırılır. Bu baxımdan Azərbaycanın müxtəlif bölgələrində yaradılmış balıqçılıq təsərrüfatlarında parazitoloji vəziyyəti müəyyən etmək, xəstəliklərin törənmə səbəblərini bilmək və vaxtında səmərəli mübarizə tədbirlərini həyata keçirmək olduqca vacibdir. Əhalinin keyfiyyətli və təhlükəsiz balıq və balıq məhsulları ilə təmin edilməsi məqsədilə həyata keçirilən tədbirlər çərçivəsində Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun tabeliyində fəaliyyət göstərən müvafiq laboratoriyada bütün balıq növlərinə məxsus təhlükəsizlik göstəricilərinin təyini üzrə aparılan müayinələri də xüsusi qeyd etmək olar. Belə ki, laborator sınaq müayinələri nəticəsində məhsulun istifadəyə tam uyğunluğu və qida məhsullarının təhlükəsizliyi baxımından yararlılığını müəyyən etmək mümkündür".

Sağlamlıq     Baxılıb: 757   Tarix: 08 avqust 2020
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Çox düyü yeyənlərə üzücü xəbər: ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIR

Çox düyü yemək ürək-damar xəstəliklərindən ölmək riskini artırır. "RİA Novosti"yə istinadən xəbər verir ki, müvafiq araşdırma "Science of Total Environment" jurnalında dərc olunub. Mançester və Salfor

ŞOK ARAŞDIRMA: Şərab koronavirusun gedişinə təsir edir

Elm adamları qırmızı və ağ şərabın tərkibindəki antioksidanın bədəndəki ACE2 fermentinin miqdarını artırdığını və bununda öz növbəsində koronavirus infeksiyasının gedişatını yüngülləşdirdiyini təsbit edib. xəbər verir ki

Kimlər qovun yeməməlidir?

Qovun həzm sistemi üçün ağır məhsuldur, buna görə istifadəsinə düzgün yanaşmaq lazımdır. Onu başqa yeməkdən dərhal sonra və acqarına yeməməlisiniz. Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, bu barədə Rospotrebnadzor məluma

Şaftalı və ərik bu xəstəliklərə DƏRMAN İMİŞ

Şaftalı və əriyin kimlər üçün təhlükəli olduğu açıqlanıb. xəbər verir ki, həkim-diyetoloq İnna Kononenko adıçəkilən meyvələrin kaloriliyi hər 100 qram üçün 45 kalori təşkil etdiyini deyib. O söyləyib ki, ona görə də şaftal

Dəri xərçəngi nədən yaranır? - Uşaqlıqda bu detallara diqqət etməsəniz...

Dəri xərçənginin yaranma riski uşaqlıqda aldığımız günəş yanıqları ilə birbaşa bağlıdır. xəbər verir ki, bu barədə məşhur həkim və teleaparıcı Yevgeni Komarovski yutub kanalında danışıb. "Dəriyə zərər verə bilən günə

6 ayda 212 kq arıqladı - 22 yaşlı gəncin iradəsi hamını heyran qoydu

Türkiyənin Zonquldak şəhərində yaşayan Akın Türkoğlu adlı gənc iradəsi ilə hər kəsi təəccübləndirib. xəbər verir ki, 22 yaşlı gənc 6 ay ərzində 212 kq arıqlayıb. Onun arıqlama hekayəsi isə sevdiyi qızdan ayrıldıqdan sonr

Koronavirus xəstələrinin sürətlə sağlamasına nə kömək edir?

Türkiyəli loğman Turanşah Tümer yüksək dozalı C vitamininin Covid-19 xəstələrinin daha sürətli sağalmasına kömək etdiyini söyləyib. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, həkim C vitaminin yeni növ koronavirus müalicəsind

İsrailli professordan PEYVƏND XƏBƏRDARLIĞI

COVİD-19 peyvəndinin istehsalı üçün tələsməmək şərtdir. xəbər verir ki, bu sözləri israilli professor Yakob Berkun deyib. İsraildəki Hadassah Tibb Mərkəzinin şöbə müdiri COVİD-19 peyvəndini kütləcvi tətbiq etməzdən əvvə

Yoluxmanı 1 həftəyə 97% azaltmaq olar - EFFEKTİV ÜSULLAR

Koronavirusa yoluxmanı 5 mərhələli planla 97% azaltmaq mümkündür. xəbər verir ki, bu sözləri Hacettepe Universiteti Tibb Fakültəsi Uşaq Yoluxucu Xəstəlikləri Şöbəsinin müdiri Mehmet Ceyhan qeyd edib. Onun sözlərinə görə


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az geymler 2020 sade makiyaj sekilleri makiyaj instagram seks hekayələri 2020 cadudan qorunma orucluqda cinsi əlaqə kampotlarin hazirlanmasi kosmetika novruza aid haxışta idman neye gore sağlamliğin rehni hesab edilir