Basmati düyüsünün faydaları

Basmati düyüsünün faydalarıBasmati düyüsü xüsusi qoxuya və dada malik olan düyüdür. Basmati düyüsünə bu qoxunu verən onun tərkibində olan 2-asetil, 1-pirrolin birləşməsidir. Bu maddə tropik bölgələrdə bitən Pandana ağacının yarpaqlarının qoxusudur. Bu qoxudan digər düyülərin dadlandırılması üçün ədviyyat vasitəsi kimi istifadə edilir.
Basmati düyüsü Pakistan və Hindistan asarsında olan Pencəbi ərazisində bitir. Basmati düyüsü uzun, rəngi sarıya meyilli, ətirli və dadlı olur. Basmati düyüsünün müxtəlif növləri var. Amerikada onun bir çox növləri yetişdirilir, amma, o düyülər Hindistan və Pakistan ərazisində yetişən basmati düyüsü qədər dadlı və ətirli olmur. Basmati düyüsünün yetişdirilməsi ilə Çin, Hindistan, Avrasiya və Amerika məşğul olur. Basmatidən həlim da hazırlanır. Bu zaman basmati düyüsü qanayan suya atmaq(1/2 nisbətində düyü və su götürülür), 5-7 dəqiqə qaynadılır, 20-30 dəqiqə ağzı qapalı halda soyudulur.
Salat üçün basmati düyüsünü günəbaxan yağı əlavə edilmiş suda (1 stəkan düyü 2 lıitr su)15-20 dəqiqə qaynatmaq, sonra süzərək üstündən soyuq su ötürmək və duzlamaq lazımdır.
Qarnir məqsədilə yağı qızdırb quru düyü və duz əlavə edərək qızılı rəng alana qədər qovurmaq, sonra isə üzərinə ½ miqdarında qaynar su əlavə eləmək lazımdır. Qaynar su əlavə edildiyi zaman qazanın qapağını örtmək və zəif odda suyu çəkilnədək bişirmək lazımdır.
Azərbaycanda basmati düyüsündən dadlı plovlar hazırlanır.
100 qram basmati düyüsü 322 kaloriyə malikdir. Həddindən çox qəbul edildiyi zaman basmati düyüsü piylənməyə səbəb ola bilir.
Basmati düyüsünün faydalı xüsusiyyətləri
Basmati düyüsünün tərkibində nişasta, qida lifləri, fol turşusu, amin turşuları, dəmir, fosfor, kalium, tiamin, riboflavin, niasin, az miqdarda natrium var. Düyü mədəni qoruyur, mədə sekresiyasının axmasını sürətləndirir, dieta məqsədilə istifadə edilir. Onun tərkibində xolesterin yoxdur və orqanizm tərəfindən asan sorulur. Artıq çəkiddən azad olmaq istəyənlərə cilalanmamış düyüdən istifadə edilir. Basmati düyüsünün ən yaxşı xüsusiyyətlərindən biri onun qlikemik indeksinin aşağı olmasıdır. Düyü orqanizmə enerji verir, orqanizmdən gec xaric olunur, insanda toxluq hissi yaradır.
Tərkibində olan amin turşularınına görə basmati düyüsü qidalandırıcı xüsusiyyətə malikdir və o düyülərin siyahısında dadına görə birinci yerdə durur.
Basmati düyüsünün zərərli xüsusiyyətləri
Basmati düyüsünü zərərli xüsusiyyətləri yoxdur. O bütün növ qidalarla qəbul edilə bilir. Onun çoxlu miqdarda qəbul edilməsi artıq çəkinin meydana gəlməsinə səbəb olur, nadir hallarda qəbizlik və kolit əmələ gətirir. Bunun səbəbi isə tərkibində amilazanın olmasıdır. 3 yaşına qədər uşaqlara həftədə 2 dəfədən çox düyü yedirmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1440   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu ucuz tərəvəzi yesəniz, viaqraya ehtiyacınız olmayacaq - həkim açıqladı

Britaniyalı həkim Maykl Mosli azərbaycanlıların da sevimli tərəvəzlərindən biri çuğundur haqqında danışıb. .  bildirir ki, onun sözlərinə görə, bu kök tərəvəz qan dövranını yaxşılaşdıran təbii xassələri sayəsində viaqray

.

Həkim Ruslan İsayev: "Bir doza spirt ömürü beş dəqiqə qısalda bilər"

Alkoqolun bir standart dozası (təxminən 10 qram saf etanol) ömrü təxminən 5 dəqiqə qısalda bilər. xəbər verir ki, bu barədə psixiatr və narkoloq Ruslan İsayev -ya bildirib. "Bu gün artan əminliklə deyə bilərik ki, spirti

.

Erkən hamiləliyin fəsadı

Hamiləlik və doğum qadın üçün həmişə ölümlə nəticələnə bilər. Əlbəttə ki, burada yaşın da rolu var. Təəssüf ki, ana olanlar arasında yeniyetmələr var. xəbər verir ki, bu barədə Həkim Pərvanə Mustafayeva -a açıqlamasında 15-1

.

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uc

.

Bu meyvə virusun düşmənidir, mədənin isə

Əncir mədə və bağırsaq üçün tapıntı hesab olunur.  istinadən xəbər verir ki, əncirin qabığı həzm sistemindəki faydalı bakteriyalar üçün əla qida mənbəyidir. O, antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və zərərli mikroorqanizmləri

.

Dərinin qocalmasını ləngidən vitamin açıqlandı

Yapon tədqiqatçıları C vitamininin dərinin qocalmasını necə ləngidə biləcəyini kəşf ediblər: o, genetik mexanizmlərə təsir edərək dəri hüceyrələrinin böyüməsi və yenilənməsinə cavabdeh olan genləri aktivləşdirir. . -a istinadə

.

Azərbaycanda 1 yaşadək uşaqlar ən çox bu səbəblərdən ölür

Azərbaycanda bir yaşadək uşaqlar arasında ölüm halları azalıb. -ın Dövlət Statistika Komitəsindən əldə etdiyi məlumata görə, 2024-cü ildə 1420 körpə həyatını itirib. Belə ki, 2023-cü ildə bu rəqəm 2039 olub. Ötən il körpələ

.

Meteohəssas insanlar üçün PROQNOZ

Sabahın tibbi-meteoroloji proqnozu açıqlanıb. Milli Hidrometeorologiya Xidmətindən -a verilən xəbərə görə, iyunun 30-da Abşeron yarımadasında xəzri küləyinin arabir güclənəcəyi gözlənilir ki, bu da əksər meteohəssas insanla

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gelinlikler adlarin menasi gozel gorunmek dərmanlar ciyər qovurması sac duzumleri moda xəbərləri kokelmek narin faydasi hesaplama veten haqqinda bayati gunay