Basmati düyüsünün faydaları

Basmati düyüsünün faydalarıBasmati düyüsü xüsusi qoxuya və dada malik olan düyüdür. Basmati düyüsünə bu qoxunu verən onun tərkibində olan 2-asetil, 1-pirrolin birləşməsidir. Bu maddə tropik bölgələrdə bitən Pandana ağacının yarpaqlarının qoxusudur. Bu qoxudan digər düyülərin dadlandırılması üçün ədviyyat vasitəsi kimi istifadə edilir.
Basmati düyüsü Pakistan və Hindistan asarsında olan Pencəbi ərazisində bitir. Basmati düyüsü uzun, rəngi sarıya meyilli, ətirli və dadlı olur. Basmati düyüsünün müxtəlif növləri var. Amerikada onun bir çox növləri yetişdirilir, amma, o düyülər Hindistan və Pakistan ərazisində yetişən basmati düyüsü qədər dadlı və ətirli olmur. Basmati düyüsünün yetişdirilməsi ilə Çin, Hindistan, Avrasiya və Amerika məşğul olur. Basmatidən həlim da hazırlanır. Bu zaman basmati düyüsü qanayan suya atmaq(1/2 nisbətində düyü və su götürülür), 5-7 dəqiqə qaynadılır, 20-30 dəqiqə ağzı qapalı halda soyudulur.
Salat üçün basmati düyüsünü günəbaxan yağı əlavə edilmiş suda (1 stəkan düyü 2 lıitr su)15-20 dəqiqə qaynatmaq, sonra süzərək üstündən soyuq su ötürmək və duzlamaq lazımdır.
Qarnir məqsədilə yağı qızdırb quru düyü və duz əlavə edərək qızılı rəng alana qədər qovurmaq, sonra isə üzərinə ½ miqdarında qaynar su əlavə eləmək lazımdır. Qaynar su əlavə edildiyi zaman qazanın qapağını örtmək və zəif odda suyu çəkilnədək bişirmək lazımdır.
Azərbaycanda basmati düyüsündən dadlı plovlar hazırlanır.
100 qram basmati düyüsü 322 kaloriyə malikdir. Həddindən çox qəbul edildiyi zaman basmati düyüsü piylənməyə səbəb ola bilir.
Basmati düyüsünün faydalı xüsusiyyətləri
Basmati düyüsünün tərkibində nişasta, qida lifləri, fol turşusu, amin turşuları, dəmir, fosfor, kalium, tiamin, riboflavin, niasin, az miqdarda natrium var. Düyü mədəni qoruyur, mədə sekresiyasının axmasını sürətləndirir, dieta məqsədilə istifadə edilir. Onun tərkibində xolesterin yoxdur və orqanizm tərəfindən asan sorulur. Artıq çəkiddən azad olmaq istəyənlərə cilalanmamış düyüdən istifadə edilir. Basmati düyüsünün ən yaxşı xüsusiyyətlərindən biri onun qlikemik indeksinin aşağı olmasıdır. Düyü orqanizmə enerji verir, orqanizmdən gec xaric olunur, insanda toxluq hissi yaradır.
Tərkibində olan amin turşularınına görə basmati düyüsü qidalandırıcı xüsusiyyətə malikdir və o düyülərin siyahısında dadına görə birinci yerdə durur.
Basmati düyüsünün zərərli xüsusiyyətləri
Basmati düyüsünü zərərli xüsusiyyətləri yoxdur. O bütün növ qidalarla qəbul edilə bilir. Onun çoxlu miqdarda qəbul edilməsi artıq çəkinin meydana gəlməsinə səbəb olur, nadir hallarda qəbizlik və kolit əmələ gətirir. Bunun səbəbi isə tərkibində amilazanın olmasıdır. 3 yaşına qədər uşaqlara həftədə 2 dəfədən çox düyü yedirmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1279   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Depressiya və narahatlıq üçün yeni müalicə üsulu tapılıb

ABŞ-ın Florida Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qeyri-invaziv beyin stimulyasiyası yaşlı insanlarda depressiya və narahatlıq əlamətlərini yaxşılaşdırır.   -a istinadən xəbər verir ki, elmi işin nəticələri "Brai

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar. " "a istinadən  xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübu

.

İnsanlar arasında maral zombi xəstəliyi yayıla bilər

Amerikalı elm adamları insanlarda xroniki arıqlama xəstəliyinin (CWD) şübhəli iki halının müəyyən edildiyini bildirdilər. Bu prion xəstəliyi maralların beyninə və sinir sisteminə təsir edərək, onları zombiyə bənzər canlılar

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Arıqlamağa əngəl olan səbəblər

Əgər kalorilərin məhdudlaşdırılması və idman arıqlamağa kömək etmirsə, endokrinoloqa müraciət etməlisiniz. .   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı məşhur qastroenteroloq Rüstəm Sadıqov danışıb. Həkim bildiri

.

Damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir - Möhtəşəm RESEPT

Damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir. xəbər verir ki, bu dəfə təqdim edəcəyi resept beyinə qan dövranını yaxşılaşdırır. Eyni zamanda damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir

.

Niyə hər gün darçın istehlak edilməlidir?

Darçının tərkibində sümük toxumasının saxlanmasında mühüm rol oynayan kalium, kalsium, vitamin A və K kimi faydalı elementlər var. Darçın təkcə əhvalınızı yüksəltmir, həm də sağlamlığınıza faydalı təsir göstərir.   -a istinadən xəbə

.

İki həftədə bir dəfə pəhrizi pozmaq olar - Zərərsizdir

Sağlam qalmaq üçün yağlı, şirin və çox duzlu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Ancaq iki həftədə bir dəfə zərərli yemək sağlamlığa o qədər də böyük zərər verməz. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinolo

.

Bədənimizdəki şişlər nədən xəbər verir?

Bədənin müxtəlif yerlərində vaxtaşırı şişkinlik insanların tez-tez yaşadığı və əsasən müvəqqəti xarakter daşıyan bir vəziyyətdir. Ancaq bəzən bu şişkinliklər tez-tez baş verirsə və keçmirsə, bu, diqqət tələb edən problemdə

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari toy makiyajlari sade makiyaj sekilleri kişi dünyası xina qoymaq qaydasi varikosel arıqlamaq kosmetika rus dilini oyrenek 2ci ders vetene aid atalar sozu bayatılarımızda vətən həsrəti terezi oğlan evine aid hakisda