Bədnəzərdən qoruyan dağdağanın - Sağlamlıq faydaları

Bədnəzərdən qoruyan dağdağanın - Sağlamlıq faydalarıXalq arasında dağdağanı bədnəzərdən qoruyan bitki kimi tanıyırlar. Lakin dağdağanın bizim bilmədiyimiz bir çox faydalı xüsusiyyətləri vardır. Meyvəsi, yarpaqları, toxumları tibbdə istifadə edilir.
Milli.Az sağlamolun.az-a istinadən dağdağanın faydalarını təqdimedir:
Bitki E və B qrupu vitaminlərlə zəngindir. Tərkibində kalsium, natrium, maqnezium, fosfor, sink, manqan və.s minerallar vardır.
Yaraların sağalmasına, böyrək qumlarının tökülməsinə köməklik edir, sidikqovucudur.
Ağızdan axan suları kəsir, iştah artırır.
Dalaq üçün faydalıdır, ayaq tərləməsini azaldır.
Dağdağan ağrıkəsici təsirə malikdir. Mədədəki ağrıları sakitləşdirir. Bitkinin toxumları əzilib, süzmə çiçək balı ilə qarışdırılır, alınan məcun hər gün sabah ac qarnına bir çay qaşığı qəbul edilir. Bu qarışım tezliklə mədə ağrılarını zəiflədir və yox edir.
Öskürək və bronxitin müalicəsində də toxumları balla qatılaraq yeyilir.
Həmçinin bitkinin yarpaqları suda qaynadılıb bala qatılaraq qəbul edildikdə yaxşı təsir göstərir. Dağdağanın yarpaq və meyvə qarışımından ishal və dezinteriyanın müalicəsində istifadə edilir.
Dağdağanın iştahaçıcı təsiri böyükdür. Bunun üçün hər gün bir çay qaşığı toxumu əzib süzmə bal ilə birlikdə qarıştıraraq ac qarnına gündə bir dəfə yeyilməsi məsləhətdir.
Çəkisi az olan insanlar dağdağanın yarpaqlarını qərənfil və darçınla suda bir qədər qaynadaraq yeməkdən sonra çay şəklində qəbulu etdikdə qısa bir zamanda çəki alırlar.
Yapraqlarını saf su ilə 15-20 qaynadıb, alınan suyu saça masaj etdikdə saç rəngini olduqca tündləşdirir. Bu üsuldan əsasən saç boyası istifadə etməyən, təbii rəng almaq istəyən qadınlar istifadə edə bilər.  
Dağdağanın toxumlarını və saqqızını əzərək məcun halına gələnə qədər qarışdırılaraq yaraların müalicəsində istifadə edirlər. Bu məlhəmi yara olan hissəyə gündə 3-4 dəfə sürtdükdə yara tez bir zamanda qapanır və izi qalmır.
"Çinin tibbi bilikləri" kitabına görə dağdağan ağır menstrual və uşaqlıq qanaxmalarının müalicəsində işlədilir.
Amerika əhalisi boğaz ağrısının, dəri-zöhrəvi xəstəliklərinin müalicəsində dağdağan ağacının qabığından istifadə edirlər.
Misirli elm adamları dağdağan yarpaqlarının tərkibində antioksidant və sitotoksik maddələr olduğunu müəyyən etmişlər. Həmçinin dağdağan yarpaqların yaşlanmaya qarşı və xərçəng xəstəliyinin qarşısını almaq xüsusiyyəti olduğunu göstərmişlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 843   Tarix: 09 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

turlar.az

makiyaj instagram kosmetoloq sac duzumleri tutmalar səyahət körpə gəzintidə qadın saytı kosmetika hekaye janri zehmet ve zinet hakışta arxadan olmag yumurta