Brokolini bu şəkildə yemək xərçəngin dərmanıdır
Meyvə və tərəvəzlərin, xüsusilə bəzi qidaların istehlakı çağımızın ən əhəmiyyətli və tez-tez rast gəlinən xəstəliklərindən biri olan xərçəngə qarşı yüksək qoruyucu təsir göstərə bilər.
Kanserogenez, xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsi sürətlə inkişaf edən bir proses deyil. Bədənə uyğun olmayan qüsurlu hüceyrələr müəyyən müddət ərzində bölünmə, çoxalma kimi mərhələlərdən keçərək şişə çevrilirlər. Bu proses açıq şəkildə göstərir ki, xərçəng əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilərik.
Diyetoloq Didem Yıldız Küçük qidalanmanın xərçəngdən qoruyan və sağaldıcı təsirinin uzun illərdir bilindiyini deyir. O, "Araşdırmalar sübut etdi ki, antikanserogen qidalardan məhrum olan bir pəhriz mədə-bağırsaq, döş və prostat xərçəngi kimi bir çox xərçəng növü riskini artırır".
"Xərçəngdən qorunmada ən təsirli tərəvəzlər çarmıxlılar qrupudur. Xərçəng qrupuna aid tərəvəzlər brokoli, gül kələm, kələm, brussel kələmi, turp, şalgam, xardal və göyərtidir. Bu tərəvəzlərin tərkibindəki "Sulforafan" maddəsi ilk dəfə xərçəngdən qoruyucu birləşmə kimi Con Hopkins Universitetində müəyyən edilmişdir. Həm xərçəngin əmələ gəlməsində rol oynayan fermentləri təsirsiz hala gətirmək, həm də xərçəng hüceyrələrinin daha da bölünmələrini maneə törətməklə onların yayılmasının qarşısını almaq, xüsusilə son 20 ildə canlı və cansız mühitlərdə aparılan təcrübələrlə daha da artmaqdadır. //E-saglam.az
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR
Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq
Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri
Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?