Broyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyin

Broyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyinMəlumdur ki, toyuq əti qiymətli kalium, flüor, kalsium, maqnezium, natrium, yod, dəmir, həmçinin bir çox vitamin, mikro və makroelementlər mənbəyidir. 
Bununla belə dünya alimləri qeyd edirlər ki, quşun bəzi hissələri insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Məsələn, toyuq boynunda zərərli maddələrin və bakteriyaların toplana biləcəyi limfa vəziləri var. Toyuq boynundan müntəzəm istifadə xərçəngə tutulma riskini artıra bilər.
Rusiyadan Azərbaycana gətirilən dondurulmuş toyuqlarda bakteriya aşkarlanıb
Toyuq bağırsaqlarında qida qalıqları və müxtəlif bakteriyalar ola bilər. Toyuğun bu hissəsinin istehlakı qanda yağ səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.
Toyuq ayaqları orqanizmin həzm etməkdə çətinlik çəkdiyi yağlarla zəngindir. Bundan əlavə, onların tərkibində bədənə daxil olduqda insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən hormonlar ola bilər.
Toyuq quyruğu və ya qaz quyruğu da sağlamlığa zərər verə biləcək toksin və bakteriya mənbəyi ola bilər.
həkimlər sağlamlıq risklərini minimuma endirmək üçün toyuq hissələrini seçərkən diqqətli olmağı tövsiyə edir.
Toyuğun ən faydalı hissəsi dərisiz döş ətidir. Bu hissə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyidir və həmçinin toyuğun digər hissələri ilə müqayisədə daha az yağ ehtiva edir. 
Döş ətində də daha az doymuş yağ və xolesterol var.
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Bizim.Media-ya danışan həkim Abbas Bağırov bildirib ki, broyler şəraitində, fabriklərdə yetişdirilən toyuqların qida rasionlarının qorunması və tənzimlənməsi prinsipləri bir çox hallarda pozulur:
"Çəkisinin artırılması üçün proteinli qida məhsulları ilə  yemləndirilən toyuqların yem vahidi bioloji inkişaf müddətinə nəzərən düzgün hesablanmadıqda onların orqanizmində kanserogen və toksiki maddələrin miqdarı artır ki, bunun da istehlakçılara mənfi təsirləri olur. Həm xərçəng xəstəliyinin, həm də digər toxumaların zədələnməsinə zəmin yaranır. 
Broylerdə quşların vaxtından əvvəl çəki alması üçün fərqli qida rasionları tətbiq olunur. Yemləmə üçün istifadə olunan proteinlər həm normadan artıq verildikdə, həmçinin optimal mühitdə saxlanılmadıqda onların təbii kimyəvi quruluşlarının pozulması baş verə bilir.  Bu halda proteinli qidalar kanserogen maddələrə çevrilirlər".
"Toksinləri çox olan quş ətindən istifadə etmək təhlükəlidir"
Abbas Bağırov həmin kanserogen və ya toksiki maddələrin toyuğun bədəninin hansı nahiyəsində toplanmasından asılı olmayaraq, insanlar üçün potensial təhlükə mənbəyinə çevrildiyini qeyd edib:
"Toyuq və  digər quşların yetişdirilmə müddəti optimal olsa, standartalara uyğun şəkildə normativlərə cavab versə, o zaman quş ətinin təhlükəsizliyi haqqında danışmaq olar. Bir sıra fabriklərdə yetişdirilən quşların yemlənməsi texniki- normativ sənədlərə uyğun deyil. O səbəbdən də bir çox risklər yaranır. 
Qeyd etmək lazımdır ki, quşların bel nahiyəsi dərisində, arxa-quyruq hissəsində, qanad büküşlərində doymuş yağlar daha çox toplanır. Toksinləri çox olan quş ətindən istifadə etmək təlükəlidir. Hansı ki dönərxanalarda və "fast food" yeməklər hazırlanan iaşə obyektlərində çox vaxt bu amillər nəzərə alınmır, insanlar bu cür keyfiyyətsiz məhsullarla qidalandığı zaman ciddi zərərlər görürlər. 
Müayinələr göstərir ki, quşlarda toksinlərin az toplandığı nahiyə döş nahiyəsidir. Çünki o nahiyədə bilavasitə qan damarlarının təchizatı zəifdir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1134   Tarix: 12 may 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Bu maddəni qəbul edən kişilərin uşağı olmur

Süni şirinləşdiricilər illərdir "kalorisiz şirinlik" vəd etsə də, görünən odur ki, bu maddələrin bədənə təsiri düşündüyümüzdən qat-qat ağır ola bilər. xəbər verir ki, ABŞ-də çıxan nüfuzlu Environmental Health Perspective

.

Günəş işığı xeyir ya zərərdir?

Oklend Universitetinin alimləri gün işığının immun sisteminin infeksiyalarla mübarizə qabiliyyətini artırdığını müəyyən ediblər. Tədqiqat zamanı şəffaf bədən quruluşuna malik və genetik baxımdan insanla oxşar xüsusiyyətlər

.

Yatmazdan əvvəl çimənlərə alimdən xəbərdarlıq

ABŞ-də aparılan sorğulara görə insanların 42 faizi səhər, 25 faizi isə axşam çimməyə üstünlük verir. Səhər duş qəbul edənlər günə daha ayıq və təravətli başlamaq istədiklərini deyirlər. Axşam çimənlər isə təmiz halda yatağ

.

Bu, baş dərisində qabıqlanmanı və kəpəyi YOX EDİR

Baş dərisinin nəmləndirilməsinin üz dərisinə qulluq qədər vacib olduğunu düşünmüsünüz? Axı saçların sağlamlığı məhz başdakı dərinin vəziyyətindən asılıdır. Əgər buna əhəmiyyət verməsəniz, saç tökülməsi və saç tellərinin qırılmas

.

Dərman qutusunu əvəz edə biləcək MƏHSUL

Təbii təbabət dünyasında əsl bir irəliləyiş baş verib - bəhs edilən məhsul evdəki dərman qutusunu tam və ya qismən əvəz edə bilər.  bu möcüzəvi təbii vasitəni təqdim edir:. Orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul hansıdır?

.

Limonu belə saxlamayın – Sümüklərinizi əridə bilər

Limonu düzgün şəraitdə saxlamamaq, sağlamlığınıza, xüsusilə də sümüklərinizə ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, limonun uzun müddət nəmli və havasız mühitdə saxlanması nəticəsində onun tərkibindək

.

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər. . xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalına danışa

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az hamilelikde qidalanma yemek reseptleri sade makiyaj sekilleri hamiləlik testi əlibala hacızadə şirniyyatların hazırlanması makiyaj formalari vidyolar oglaq google burcler haqqinda mikayıl abdullayev