Bu qidalar qocalmanı SÜRƏTLƏNDİRİR
Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Sitnikova orqanizmin vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb olan iki məşhur məhsulun adını çəkib.
Milli.Az musavat.com-a istinadən bildirir ki, rusiyalı mütəxəssisin sözlərinə görə, həkimlərin pəhrizdən tamamilə xaric edilməsini tövsiyə edəcəyi heç bir məhsul yoxdur.
Eyni zamanda həkim qeyd edir ki, sağlamlığı, gözəlliyi və gəncliyi qorumaq üçün bir sıra tanış qidaların istehlakını azaltmaq tövsiyə olunur:
"Qırmızı ətin həddindən artıq istehlakı çox vaxt ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Bir sıra bağırsaq xəstəlikləri də qismən gündəlik pəhrizdə ət məhsullarının nisbətinin artması və bitki komponentlərinin (lif) azalması ilə əlaqələndirilir".
Onun sözlərinə görə, qırmızı ət bişirildikdə DNT-ni zədələyən və hüceyrələrin qocalmasına səbəb olan bəzi kanserogen maddələr ayrıla bilər.
Həkim pəhrizə balıq, quş əti, qoz-fındıq və paxlalılar kimi daha sağlam protein mənbələrini daxil etməyi tövsiyə edir:
"Qazlı içkilərlə diqqətli olmalısınız, çünki onların tərkibində həddindən artıq şəkər var. Həddindən artıq şəkər istehlakı artıq çəki, piylənmə və şəkərli diabet riskini artırır ki, bu da birlikdə orqanizmin qocalma prosesini sürətləndirir. ÜST tövsiyə edir ki, şəkər pəhrizin ümumi enerjisinin 10%-dən çoxunu təşkil etməməlidir. Bununla belə, bir şüşə sodanın tərkibində 40 qrama qədər şəkər ola bilər. Böyük miqdarda şəkərin istifadəsi şəkərli diabet və ürək-damar xəstəlikləri də daxil olmaqla ciddi problemlərə səbəb ola bilər".
Milli.Az