Bu ştrix kodu olan məhsulları almayın, süni və zərərlidir – Azərbaycanda da var

Bu ştrix kodu olan məhsulları almayın, süni və zərərlidir – Azərbaycanda da varƏrzaq məhsullarının üzərində bu ştrix kodlar varsa, ondan yan keçməyiniz məsləhətdir: 6-90 -dan 6-93-ə kimi.
Bu kod məhsulun Çində istehsal olunur. Amma hər məhsul da kodlu olmur. Xüsusən tərəvəzlər, çəki ilə satılanlarda kod tapa bilməyəcəksiz.
Hazırda Çin MDB ölkələrinə ən çox qida ixrac edən ölkədir. Ümumiyyətlə, 20 ildən sonra Çİn bütün dünya əhalisinin 20%-ni yedirəcək.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bu məhsulların hansı zərər verdiyini araşdırıb.
Birinci səbəb Çinin  hava, su çirklənməsi, ekologiyadır.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı bildirir ki, Çinin 70% ərazisində havanın çirklənməsi 5 dəfə artıqdır. Ölkənin 75% çayları, su hövzələri kirlənib. Torpaq sahəsi isə əkinçilik üçün çoxu yararlı deyil.
Buna baxmayaraq Çİn həm milyardlıq əhalisini doyurmaq, həm də qazanmaq üçün kənd təsərrüfatı məhsulları yetişdirib digər ölkələrə ixrac edir. Bu məhsulların ucuz olması isə Rusiya, MDB dövlətləri kimi ölkələr üçün cəlbedicidir.
Ən çox nə gətirilir:
1.Birinci yerdə balıqdır.
Süni göllərdə yetişdirilən treska, tıxsız balıq və tilapiya. Bu balıqlar cəmi 1 aya çox çirkli sularda hormon və antibiotiklərlə yetişdirilir. Analizlər göstərib ki, Çin tilapiyasında 80% çox fosfor var.
Bu balıqlar böyrək və qaraciyəri çökdürür, damarları tutur.
2.Alma şirəsi
Xüsusən uşaqlar üçün hazır alma şirələrini hətta ABŞ belə Çindən alır. Rusiya və digər ölkələrə Çİn alması etiketsiz gəlir, ona Rusiya, Qazaxıstan etiketi vurulur və başqa adla satılır. Məhz ucuz və pestisidli Çin almasından alma şirələri, alma püreləri hazırlanıb marketlərə paylanılır.
3.Sarımsaq
Yəqin ki, marketlərdə eyni ölçüdə, ağappaq və qoxulayanda kəskin sarımsaq qoxusu belə gəlməyən  ucuz sarımsaqları ilboyu, hətta soyuq qışda belə görürsüz. Hazırda Azərbaycanda 90% marketlərdə Çin sarımsağı satılır. Onların üzərini xüsusi məhlulla işləyirlər ki, uzun  müddət qalsın və çürüməsin.
Əslində təbii torpaqda yetişən əsl sarımsaq bir müddət sonra çürüyüb, quruyub, cücərməlidir.
Məlum olub ki, Çin sarımsağının suvarıldığı suda plastik zərrəcikləri və qrunt suları toksinləri var.
4.Duz
İndi Avropa bazarlarına da Çin duzu sızıb. Çinlilər qida yox, sənaye duzunu elə formada işləyib dəyişirlər ki, qida duzundan fərqlənmir. Onun tərkibi də plastiklə zəngindir.
2008-ci ildə Çinin özündə süd ilə bağlı böyük qalmaqal olmuşdu. Südün tərkibində melamin aşkarlanmışdı. Bu maddəyə görə 300 min uşaq zəhərlənmişdi, 7 uşaq isə ölmüşdü. Əgər Çin hökuməti öz vətəndaşlarına belə südü satıbsa, deməli, bu südü digər ölkələrə də satır.
Ona görə Çin istehsalı sarımsaq, duz, tilapiya balığı, eləcə də şübhəli xarici marka südlərindən, 6-90 kodlu qida məhsullarından uzaq durun.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1306   Tarix: 02 noyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alma qabıqlarını belə istifadə edin: Faydaları bitmir - FOTO

Alma ən məşhur meyvələrdən biridir. Bəziləri qabığı ilə, bəziləri isə qabıqsız yeməyə üstünlük verir. Almanı qabığı olmadan istehlak etmək istəyənlər, alma ilə şirniyyat hazırlayanlar qabığını adətən soyandan sonra atırlar

.

Yorğun olanda gözlərimizi ovuşdurmağın SƏBƏBLƏRİ

Alimlər çoxlu araşdırmalar aparıb və gözlərin ovuşdurulmasının bir neçə səbəbini tapıblar. .   -a istinadən bildirir ki, yeni doğulan körpələr gözlərini ovuşdurursa, bu yorğunluğun açıq əlaməti və yuxu vaxtının gəldiyin

.

Bu yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz - Siyahı

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

.

Həkim: "Estetik əməliyyat etdirənlər öncə psixiatra müraciət etməlidirlər

"Ruhi xəstələrin arasında kriminal hadisələri törətmək üzrə birinci yerdə baş beyində üzvi xəstəlik olan insanlar dayanırlar. Bunlar kimlərdir? Birinci növbədə nə vaxtsa kəllə-beyin zədələnməsi keçirmiş insanlar. İkinc

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti hamilelikde qidalanma makiyaj instagram baliq qulagi el isleri bayatilar qadın dünyası qidalandirici maskalar kosmetika birlik haqqinda layla saglam qidalanma pehriz vətənə aid bayatı