Bu üç qida sizi daha ağıllı edəcək

Bu üç qida sizi daha ağıllı edəcək"Zehni performansı artırmağın qızıl üçlüyü balıq, qoz və yumurtadır"
Milli.Az xəbər verir ki, bunu Liv Hospital Ankara-nın terapevti Dr. Elif Başaran bildirib.
O, balanslı qəbul edildikdə neyro-qidaların yaddaşı gücləndirdiyini, diqqəti artırdığını və beyin sağlamlığını qoruduğunu söyləyib.
Liv Hospital Ankara-nın terapevti Dr. Elif Başaran izah edib ki, sinir sistemi sağlamlığını qoruyan və zehni funksiyaları dəstəkləyən bəzi qidalar "neyro-qidalar" adlanır. Onun sözlərinə görə, selen, sink, Omega-3 yağ turşuları və kofein bu qidaların başında gəlir. Bu maddələr diqqət, yaddaş və reaksiya sürətini artırır. Əksinə, neyro-qida çatışmazlığı yorğunluq, diqqət pozğunluğu, narahatlıq və depressiyaya səbəb ola bilər. Dr. Başaran xəbərdarlıq edib ki, bu qidaların həddindən artıq qəbulu da zərərlidir və balanslı şəkildə, həkim nəzarətində alınmalıdır.
Mütəxəssis selenin beynin oksidləşmə stresini azaltdığını və immunitet sistemini gücləndirdiyini bildirib. Aşağı səviyyəli selenin narahatlıq, depressiya və zehni geriləmə ilə əlaqəli olduğunu vurğulayıb. Sinkin də yaddaş və öyrənmə prosesində mühüm rol oynadığını qeyd edib. Sink azlığı diqqət pozğunluğu və Alzheimer riskini artıra bilər.
Kofeinin diqqəti topladığını və oyanıqlığı artırdığını bildirən Dr. Başaran əlavə edib ki, orta miqdarda qəhvə və yaşıl çay içmək demans riskini azalda bilər, lakin çox qəbul edildikdə yuxu pozuntuları və narahatlıq yarada bilər.
O, neyro-qidaların içində Omega-3 yağ turşularını ən güclü hesab edir. Balıq, qoz, kətan və çia toxumu, həmçinin Omega-3 ilə zənginləşdirilmiş yumurtalar bu maddənin əsas mənbəyidir. Həftədə bir neçə dəfə yumurta yeyənlərin Alzheimer riskinin daha aşağı olduğunu deyən Başaran, bu təsiri yumurta sarısındakı xolinin yaratdığını bildirib. O, həmçinin neyro-qidaların nə az, nə çox, balanslı qəbulunun zehni sağlamlığın açarı olduğunu vurğulayıb.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1013   Tarix: 02 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Bir qutu enerji içkisinin fəsadları

Enerji içkilərinin xüsusilə gənclər arasında geniş istifadə olunması həkimləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, cəmi bir qutu enerji içkisi belə orqanizmə ciddi təsirlər göstərə bilər.  xəbər verir ki, həkimləri

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qız 3 vacib əlaməti açıqladı - FOTO

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qadın üç əsas bağırsaq xərçəngi simptomunu açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-də yaşayan Peyc Zayfertə 24 yaşında bağırsaq xərçəngi diaqnozu qoyulub. Onun sözlərinə görə ilk simptomla

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Əzələ ağrısının səbəbi belə tərkibli dərmanlar imiş

Kolumbiya Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, xolesterini azaltmaq üçün geniş istifadə olunan statin dərmanları bəzi insanlarda əzələ ağrısına yol aça bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Clinical Investigation"

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

hamiləlik geyim şəkilləri geyim necə seçməli 2025 yaz yay kolleksiyasi 2025 ci ilin debi bilik haqqinda atalar sozu yuxuyozmalar kosmetika sevgi irem derici vetene aid bayatilar novruz bayramına aid hakışda gulmeli hakista