Canan Karataydan XƏBƏRDARLIQ: Yayda xeyirli bilib yeyirik, amma…
Türkiyənin məşhur ürək və daxili xəstəliklər mütəxəssisi Canan Karatay yenə müzakirələrə səbəb olacaq açıqlama verib.
Professor yay meyvələrində insan sağlamlığı üçün təhlükənin qat-qat çox olduğunu bildirib.
Canan Karatay qaraciyər yağlanmasına səbəb olan meyvələrin adını açıqlayıb:
Sidik turşusunu ən çox artıran və şəkər balansını ən çox pozan meyvələr üzüm, əncir, qarpız və qovundur.
İnfarktın səbəbi sidik turşusunun yüksək olmasıdır.
Hazırkı qovun və qarpızların genetikası dəyişdirildiyi üçün sidik turşusunu artırır.
Tərkibindəki yüksək fruktoza sayəsində qaraciyəri piyləşdirir. Canan karatayın sözlərinə görə, infarkt və insultların səbəbi xolesterol deyil, sidik turşusunun yüksək olmasıdır. O bildirib ki, təkcə qovun və qarpız deyil, bəkməz, bal, qazlı içkilər və spirt də sidik turşusunu artırır.
Qovun və qarpız qaraciyəri kökəldir, sağlamlığının qeydinə qalmaq istəyən insanlar yedikləri miqdara xüsusi diqqət etməlidirlər.
"Niyə bulanıq görürəm?", "Başım niyə fırlanır?", "Niyə yuxudan qalxa bilmirəm?" deyənlər qovun və qarpızı az yeməlidirlər. Xüsusilə şəkər xəstələri qarpız və qovun yeməməlidir.
Trigliserid artdıqda, laxtalanma da artır. Şəkər yüksəldiyi üçün insulin hormonunun ani yüksəlməsi laxtalanmalara səbəb olur.
İnsulin yüksəldikdə qan hüceyrələrinin yapışqanlığı artır, damarlar kiçilir, infarkt və insult riski yaranır.
Həkim onu da əlavə edib ki, almalar əvvəlki kimi deyil, meyvələrin üzərində istifadə olunan pestisidlər sayəsində torpaqda heç bir mineral qalmır. Heç bir meyvədə mineral yoxdur.
1950-ci ildə bir almada 4 yarım milliqram dəmir var idisə, 1980-ci ildən bu yana 26 alma yesəniz, sadəcə dəmirin on səkkiz faizini ala bilərsiniz.
Bu pestisidlərin hesabına meyvələrdə fruktoza artıb və fruktoza qaraciyərin düşmənidir. Turş almalara etibar etməyin, onların da hormonları və dərmanları var. Qurdlu almaları yeyin.
Belə dərmanlar hormonların xüsusən də, cinsi hormonların balansını pozur, nizamsız menstruasiyaya səbəb olur.
Müasir pestisidlərin tətbiqindən sonra astma 4 min faiz, ürək xəstəlikləri 300 faiz, bronxit 400 faiz artıb.
Fruktoza artdıqda bu xəstəliklərin əsası qoyulur. Onun əsasını yağlı qaraciyər təşkil edir. Fruktoza qaraciyər üçün adi ağ şəkərdən yüz dəfə təhlükəlidir.
Türkiyədə qaraciyər yağlanmasının ən böyük səbəblərindən biri meyvə yeməkdir.
medicalmedia.az
Saglamolun.Az