Çay hansı halda xərçəng xəstəliyi riskini artırır?

Çay hansı halda xərçəng xəstəliyi riskini artırır?Türkiyə alimləri çayın qaynar halda içilməsinin zərərləri barədə xəbərdarlıq edib.
Qastroenterologiya sahəsi üzrə mütəxəssis Vedat Geralın dediyinə görə, çayın müntəzəm olaraq 65 dərəcə tempraturdan yuxarı qəbul edilməsi yemək borusu xərçənginə tutulma riskini artırır.
Alimlər Türkiyədən, Çindən, Qazaxıstandan, Tacikistandan və Özbəkistandan olan 50 min nəfər üzərində illər boyu apardığı müşahidələr zamanı belə nəticəyə gəlib.
Alimlər, bundan əlavə qeyd ediblər ki, qaynar çayı soyuq su ilə içmək, qida borusunda xora xəstəliyinin əmələ gəlməsinə və kəskin qastritin yaranmasına səbəb ola bilər, bu isə xərçəngin inkişafına yol açır.
Həkim əsasən genetik meylin xərçənginin inkişafına səbəb olduğunu, lakin qaynar çayın xəstəliyin aktiv mərhələyə keçməsi üçün bir təkan ola biləcəyini vurğulayıb. Siqaret çəkmək və içki içmək təkan verici amillərə daxildir.
Daha əvvəl qərb alimləri, yaşıl çayın xərçəkg əleyhinə olan "p53" zülal səviyyəsini artırdığını aşkar edib. Bu zülal DNT-nin bərpası üçün hüceyrələrin böyüməsini dayandırmaq daxil olmaqla, bir neçə şiş əleyhinə funksiyaya malikdir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1007   Tarix: 14 iyun 2022
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Təhlükəli virusun yeni ştammının yayılması ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının nümayəndələri insanlar üçün böyük təhlükə yaradan H5N1 "quş qripi"nin yeni ştammının yayılması ilə bağlı həyəcan təbili çalır.   -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar bildirirlə

.

Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI

Bir çoxlarının sevimli səhər yeməyinin sağlamlığa zərərli olduğu ortaya çıxıb. .   -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı qastroenteroloq Dilarə Lebedeva danışıb. . Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyi xroniki yorğunluqdan

.

İnternetlə depressiya arasında hansı əlaqə var?

Avstraliya, Böyük Britaniya və Malayziyadan olan beynəlxalq alimlər qrupu tərəfindən aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, kompüterlər, noutbuklar və smartfonlar yeniyetmələr arasında yuxululuğa və depressiya əlamətlərin

.

Göz ətrafı qaralma, diş əti qanaması... – Hansı vitamin çatışmazlığının əlamətləridir?

Dietoloq Rıdvan Arslan K vitamini çatışmazlığından danışıb. -a istinadən xəbər verir ki, həkim bunun qanın laxtalanmasına ciddi təsir göstərə biləcəyini söyləyib. Həkim sağlam qalmaq üçün düzgün qidalanma qaydasını AÇIQLADI

.

Ayaqlarınız tərləyir, göbələk sizə əzab verir? - Cəmi 15 qəpiklik çarə

Ayaqlarınız tərləyir, pis qoxu, göbələk sizə əzab verir?. e- -a istinadən xəbər verir ki, çarəsi var.  sizə 15 qəpiklik çarə təqdim edir:. 1 litr isti su, 6 damcı yod və 4 xörək qaşığı duz götürün. Bütün inqridyentleri qarışdırı

.

Niyə hər gün darçın istehlak edilməlidir?

Darçının tərkibində sümük toxumasının saxlanmasında mühüm rol oynayan kalium, kalsium, vitamin A və K kimi faydalı elementlər var. Darçın təkcə əhvalınızı yüksəltmir, həm də sağlamlığınıza faydalı təsir göstərir.   -a istinadən xəbə

.

Bu insanlara tatu olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Tatu bəzi insanlar üçün qəti şəkildə zərərlidir. . Milli. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dermatoloq-kosmetoloq Svetlana Jaboeva müsahibəsi zamanı deyib. Həkimin sözlərinə görə, tarixdə dəri xərçəngi, melanoma, skuamö

.

Bu yağlarla qızartma etməyin - ZƏRƏRLİDİR

Kərə yağı ən sağlam yağ hesab olunur.   -a istinadən xəbər verir ki, dietoloq İrina Pisarevanın sözlərinə görə, məhsulun tərkibində D, B, A, E və PP vitaminləri var ki, bunun sayəsində ürək-damar sisteminin fəaliyyətinə faydal

.

Niyə hər gün avokado yemək lazımdır? - Mütəxəssislər AÇIQLADI

Alimlər hər gün avokado yeməyin orqanizmə təsirlərini açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, avokado yemək həzmi yaxşılaşdırır. Alimlər avokadonun abdominal piylənmədən əziyyət çəkən insanlarda sağlamlığ

turlar.az

sonxeber.az reseptler gözəllik məhsulları gelinlikler haqista geyim 2024 sellulit kosmetika xanim.az veten seirleri sac duzumleri azerb clpaq qadinlari insan