Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu
Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər.
Milli.Az xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat UK Biobank layihəsinin məlumatları əsasında aparılıb. Araşdırmada 328 mindən çox insanın sağlamlıq göstəriciləri təxminən 12 il ərzində izlənilib. İştirakçıların nə qədər və hansı temperaturda çay və qəhvə içdiyi nəzərə alınıb.
Məlum olub ki, gündə 8-9 fincandan çox isti içki qəbul edən şəxslərdə mədə xərçəngi riski 54% daha yüksəkdir. Çox isti içkiləri mütəmadi içənlərdə bu risk 2 dəfədən çox artır.
Alimlər bildirir ki, nəticələr yaş, həyat tərzi və siqaret kimi faktorlar nəzərə alınandan sonra da dəyişməyib. Riskin əsas səbəbi mədə selikli qişasının uzun müddət isti içkilərlə zədələnməsi hesab olunur.
Tədqiqatçılar xərçəng riskini azaltmaq üçün çay və qəhvəni bir qədər soyuduqdan sonra içməyi tövsiyə edirlər.
İsmayıl
Milli.Az









Qadınları orqazma çatdıran 7 seks pozası
Əkiz uşaq doğmaq üçün MÜTLƏQ OXUYUN
Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı
Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır
Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları
Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?
İzzət Bağırov: "İnsanın dostu cibindəki puludur
Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri
Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları
Kişi qadını incidirsə, demək ki, qadın nəsə edib' - Nadirdən qalmaqallı açıqlama
Aşıq Namiq bu kanalda çalışacaq
Xəyanət bir seçimdir və sözlə deyil, əməllə ölçülür' - Minadan iddialı açıqlama