Çerri pomidoru haqqında bilmədikləriniz
Pomidorun bu növü son illər dünyada çox məşhurlaşıb. Çerri pomidoru ən çox Aralıq dənizi sahillərində yetişdiyinə görə oranın mətbəxinin bütün yeməklərində pomidorun bu növündən istifadə edilir.
Çerri pomidoru bostanda yetişən pomidorlardandır, onu digər pomidor növlərindən fərqləndirən isə meyvələrinin 10-30 qram ağırlığında olmasıdır. Bu pomidordan müxtəlif salatların hazırlanmasında, qəlyanaltılarda, yeməklərdə təzə və ya konservləşmiş halda istifadə edilir. Çerri pomidorunun başqa bir növü də vardır ki, onu qurudurlar. Qurumuş pomidoru onun albalıya bənzər növündən əldə edirlər. Çerri pomidorunun bu növü albalıya bənəziyi üçün onu belə adlandırmışlar. Bu pomidorun dadı böyük ölçüdə olan növlərinin dadı ilə eynidir. Meyvəsinin ölçüsünün kiçik olmasına baxmayaraq çerri pomidorunun budaqları bir-neçə metrə qədər uzanıb qalxa bilir. Bir metr budaqda isə 20-ə yaxın pomidor yetişir.
Çerri pomidorunun da müxtəlif formaları vardır. Onlar uzunsov, dairəvi və armud şəklində ola bilir. Meyvələr də növündən asılı olaraq qırmızı, sarı, çəhrayı, narıncı olur. Təzə pomidor yemək həvəsində olanlar çerri pomidorunu nəinki bostanlarında, hətta pəncərə qabağında dibçəkdə də yetişdirirlər.
Pomidorun bu növünü yetişdirənlər ona mütləq lazım olan qayğını göstərməlidirlər. Belə ki, bitkinin boyu hündürə qalxdıqca ona dayaq vermək lazım gəlir. Pomidorlar yetişən zaman isə onları vaxtında dərmək lazımdır. Əgər pomidor vaxtından əvvəl dərilərsə onun dadı turş olur, yetişib vaxtında dərilməyəndə isə pomidorlar yerə tökülür. Pomidorlar tam yetişdikdə daha dadlı və sulu olduğuna dörə onun vaxtında dərilməsinə diqqət yetirilməlidir. Bu cür toplanmış pomidordan hazırlanan tomat çox dadlı olur.
Dərilmiş pomidoru donduraraq və ya konservləşdirərək saxlamaq mümkündür.
Çerri pomidorunın Tərkibi
100 qram pomidorun kalori dəyəri:
- Zülallar - 0,8 qram
- Yağlar - 0,1 qram
- Karbohidratlar - 2,8 qram
- Su - 18,0 qram
- Kalori dəyəri - 22,4 kKal.
Çerri pomidorunun tərkibi kalsium, fosfor, dəmir, C , E, B qrup vitaminlər, antioksidant, orqanik turşular və likopenlə zəngindir.
Çerri pomidorunın Xeyri
Bu kiçik pomidor tərkibindəkilərə görə ideal qış yeməyi sayılır. Onun tərkibindəkilər sərəst radikallara qarşı mübarizə aparmaq qabiliyyətinə malikdir. Qeyd eləmək lazımdır ki, kiçik pomidorun tərkibində olan faydalı maddələr böyük ölçüdə olan pomidorun tərkibindəkilərdən qat-qat artıqdır. Pomidorun tərkibində olanlar ürək-damar xəstəlikləri, anemiya zamanı çox faydalıdır. Pomidor şirəsi orqanizmdən artıq maddələrin xaric olunmasına səbəb olur. Onun tərkibində olan kalsiumun miqdarı isə sümüklərin möhkəmlənməsi üçün yetərli hesab edilir. Çerri pomidorunun tərkibində olan ən qiymətli maddə likopender. Bu pomidora rəng verən likopendir. Likopen ən güclü antioksidant hesab edilir. Likopen mədə xərçəngi, qida borusu xərçəngi, bağırsaq və ağ ciyərlərdə xərçəngin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Likopen ürək-damar sisteminin möhkəmlənəsinə səbəb olan bir maddə hesab edilir. Çerri pomidorunun tərkibində olan xrom aclıq hissinin aradan qalxmasına səbəb olur. Buna görə də dieta saxlayanlara çerri pomudoru yemək məsləhət görülür. Çerri pomidorundan ən çox ispan, italyan, fransız mətbəxində geniş istifadə edilir.
Çerri pomidorunın Ziyanı
Çerri pomidorundan mədə və onikibarmaq bağırsaq yarasından əziyyət çəkənlərin istifafə etməsi məsləhət deyil.
Milli.Az / news.milli.az









Gəlinimin xınasında öz musiqiçilərim məndən pul aldı' - Nazilədən etiraf
Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid
Su qabı alanda altına baxın - 304 və ya 316 rəqəmi yoxdursa
89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey
Pekkanda xərçəng aşkarlandı
Mənə pis rəy yazdıranlar elə öz həmkarlarımdır' - Əməkdar artist
İsrail istehsalı 'Bad Boy' filmi ikinci mövsümünü çəkəcək
Hülya Avşar ekranlara qayıdır
Azadlığa çıxan Rəqsanədən ilk AÇIQLAMA - 'Çox sevincliyəm
Durovu bu görüntüyə görə ələ saldılar - FOTO
"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq
Eurovision' iştirakçıları olan əkiz bacılar evdə ölü tapıldı - FOTO
Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin