Demensiya riskini azaltmaq üçün bu qidalardan UZAQ DURUN
Sağlam qidalanma qan dövranını normallaşdırdığına görə demensiya riskini azaldır.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, yetkinlik dövründə demensiyanın inkişaf riskini azaltmaq üçün mütəxəssislər beyin fəaliyyətini (oxumaq, problemlər və ya tapmacalar həll etmək), gündəlik rejimə sadiq qalmağı və bol-bol sağlam qidalarla düzgün qidalanmağı tövsiyə edir.
Həkimlərin fikrincə, sağlam qidalanma demensiya riskini demək olar ki, yarıya qədər azalda bilər. Bitki qidalarının bolluğu və zərərli məhsulların qida rasionundan xaric edilməsi qan dövranını yaxşılaşdırmağa, qan damarlarını və ürək əzələlərini gücləndirməyə, demensiya inkişaf riskinin azalmasına kömək edir.
Mütəxəssislər yaşlı insanda demensiya riskini azaltmaq üçün əhəmiyyətli dərəcədə məhdudlaşdırılmalı olan qidaların siyahısını tərtib ediblər.
Qızardılmış və "fast food"kimi qidalar həftədə bir dəfədən çox yeyilməməlidir. Həmçinin həftədə 1-2 dəfədən çox olmamaqla, mütəxəssislər qırmızı ət, kəsmik yeməyi məsləhət görürlər. Xəmir yeməklər və desertlər həftədə üç dəfədən çox olmayaraq yeyilməlidir.
Milli.Az









Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır
Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb
Nadir xanımı və yeni doğulan nəvəsi ilə - Foto
Masterşef'in iştirakçısı qəza törətdi
Baş ağrısını tez aradan qaldırmaq üçün sadə ÜSUL
Bir qutu enerji içkisinin fəsadları
Ən faydalı ət
Kənan İmirzalıoğlu deputat olmaq istəyir - İDDİA
Meray Keri illərdir birinciliyini qoruyur
"Avroviziya 2026"da 35 ölkə çıxış edəcək
Hər daş atana fikir verməyin' - Mənsum İbrahimov
İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar