Diş daşı
Diş daşı dedikdə dişin boynunda bərkimiş ərp nəzərdə tutulur. Diş daşı dişin səthində bərkimiş ərpdir. Diş daşının rəngi çox tünd olur, bu da onun tərkibindəki ölmüş bakteriyalar, dəmir, fosfor, kalsium duzları ilə izah olunur. Diş ətinin üzərində ərp ağ və ya sarımtıl rəngdə olur, konsistensiyası yumşaq olur, xüsusi alətlə asanlıqla qopardılır. Diş ətinin altında olan daş isə çox bərk olur, ancaq stomatoloq xüsusi alətlə onu qoparda bilər, qara rəngdə olur, dişin kökünə bərk yapışır
Səbəbləri
-dişlərin müntəzəm təmizlənməməsi
-keyfiyyətsiz diş pastasından istifadə etmək
-əsasən yumşaq qida qəbulu
-maddələr mübadiləsi, xüsusilə düz mübadiləsinin pozulması
Ağırlaşmaları:
Diş daşı təmizlənmədikdə gingivit, diş ətinin qanaxmasına səbəb olur.
Tüpürcək vəzlərinin ifraz etdiyi tüpürcək nəticəsində diş daşı böyüyür, bu yerdə çənə strukturunu itirir və parodontit inkişaf edir, müalicə olunmadıqda parodontit daha ağır formalara keçir.
Siz nə edə bilərsiniz:
Stomatoloqun köməyi olmadan siz ancaq ağardıcı pastalardan istifadə edə bilərsiniz. Dişlərinizi hər yeməkdən sonra dişpastası ilə yuyun, diş iplərindən istifadə edin.
Həkim nə edə bilər:
Hal-hazırda diş daşını təmizləmək üçün 2 metoddan istifadə olunur: lazer və ultrasəs vasitəsilə. Ultrasəs skaler vasitəsilə diş daşı asanlıqla təmizlənir və diş əti zədələnmir. Lazer metodu az populyardır, belə ki, lazer diş daşını kiçik parçalara bölür.
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR
Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq
Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri
Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?