Dondurmanı belə yesək, boğazımız ağrımaz

Dondurmanı belə yesək, boğazımız ağrımazHavalar istiləşdikcə dondurma həm uşaqlar, həm də böyüklər üçün əsl ləzzətdir.  Lakin bu sərin ləzzətdən zövq alarkən sağlamlığa zərər verməmək üçün bəzi sadə, lakin vacib qaydalara əməl etmək lazımdır. 
Milli.Az bu mövzuda faydalı məsləhətlər təqdim edir.
Dondurmanı necə düzgün yemək lazımdır?
1. Tez yeməyin
Ən vacib qayda dondurmanı çox tez yeməməkdir. Həddindən artıq soyuq məhsulu tez bir zamanda qəbul etmək boğazı qıcıqlandıra və ya "soyuq baş ağrısı" (beyin spazmı) yarada bilər. Ona görə də böyük tikələri dişləyib dərhal udmaq əvəzinə, dondurmanı əvvəlcə ağızda bir qədər yumşaldın, sonra udun. Bu, onun orqanizm üçün daha az travmatik temperatura çatmasına imkan verəcək.
2. Dadını hiss etmək üçün bir qədər gözləyin
Dondurmanı dondurucudan çıxardıqdan dərhal sonra yemək düzgün deyil. Çünki çox soyuq olduqda dad reseptorları "donur" və dadı hiss etmək çətinləşir. Dondurmanı 5-10 dəqiqə otaq temperaturunda gözlədikdən sonra dadına baxmaq daha yaxşıdır - bu zaman onun vanil, şokolad, meyvə və ya qaymaq notları daha dolğun hiss olunur.
3. Günün ilk yarısında yeyin
Dondurma da daxil olmaqla, şirin qidaları günün birinci yarısında qəbul etmək tövsiyə olunur. Bu, bədənə daxil olan kalorilərin gün ərzində enerji kimi istifadə edilməsinə şərait yaradır.
4. Daha az yağlı növlərə üstünlük verin
Hava isti olduqda daha yüngül, yağsız dondurmaları seçmək tövsiyə olunur. Məsələn, meyvəli buzlar və sorbetlər daha az yağ ehtiva edir və eyni zamanda tərkibində maye və minerallar çox olduğuna görə susuzluğu da yaxşı aradan qaldırır.
5. Miqdarı az saxlayın və su için
Xüsusilə plombir kimi yağlı dondurmalar yüksək kalorilidir və çoxlu şəkər və yağ ehtiva edir. Həddindən artıq qəbul edildikdə ağırlıq hissi və daha çox susuzluq yarada bilər. Hətta az miqdarda dondurma yeyildikdə belə, ardından otaq temperaturunda azca qazsız su içmək məsləhətdir. Bu həm bədəndəki maye balansını bərpa edir, həm də ağızda qalan şəkəri yuyaraq dişlər üçün faydalı olur.
6. Düzgün dondurma seçin
Bəzi mütəxəssislər meyvəli buz əvəzinə südlü əsaslı dondurmaları (plombir və ya qaymaqlı növlər) seçməyi tövsiyə edir. Meyvəli buzlar daha aşağı temperaturda olduğu üçün boğaz üçün daha aqressiv ola bilər. Üstəlik, südlü dondurmalar daha yavaş əriyir və onları yeyərkən vaxt qazanırsınız. Lakin bu dondurmalar daha çox yağ ehtiva etdiyindən pəhriz saxlayanlar üçün meyvəli buz və ya sorbet daha uyğun ola bilər.
7. Əriyib yenidən donmuş dondurmanı yeməyin
Dietoloqlar bir məsələyə xüsusi diqqət çəkir: əriyib sonra yenidən dondurulmuş dondurmanı yemək qəti şəkildə olmaz. Çünki bu halda bakteriyalar yaranır və belə dondurma mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb ola bilər. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 730   Tarix: 25 avqust 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yeməyi bu formada bişirəndə kanserogen maddə yaranır - Diqqət

Sobanın içində yaranan qurumuş yağ qatı və his yalnız estetik problem deyil, həm də sağlamlıq üçün risk yaradır. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında Rusiya Texnoloji Universitetinin (RTU MIREA) biotexnologiya və sənaye farmasiyas

.

Temudan aldığı məhsul qızı bu hala saldı - FOTO

Temudan aldığı kosmetik məhsul qıza baha başa gəlib. xəbər verir ki, Türkiyədə yaşayan seelmakc adı ilə tanınan influenser Temu dələduzluğunun qurbanı olub. Onlayn alış-veriş platformasından süni kirpik sifariş edən qızı

.

3 yaşlı uşağın boğazından 19 maqnit çıxarıldı - FOTO

Türkiyənin Elazığ bölgəsində 3 yaşlı uşaq əməliyyatla udduğu 19 maqnitdən xilas edilib. xəbər verir ki, hadisə Ərzurumda baş verib. Evdə oyun oynayan uşaq maqnitləri udub və vəziyyəti pisləşərək xəstəxanaya çatdırılıb. Endoskopi

.

Güclü maqnit qasırğaları gəlir - 6-8 oktyabr üçün XƏBƏRDARLIQ

Maqnit qasırğaları həm insanların səhhətinə, həm də texnologiyaların fəaliyyətinə təsir edə bilər. Alimlərin məlumatına görə, 6-8 oktyabr tarixlərində artan geomaqnit dalğalanmaları müşahidə olunacaq. "Nature"y

.

Bal və kişimş möcüzəsi: Quru öskürəyi kəsir, qıcıqlanmanı aradan qaldırır

Mövsüm dəyişiklikləri ilə birlikdə soyuqdəymə, qrip və xüsusilə quru öskürək gündəlik həyat keyfiyyətini ciddi şəkildə aşağı sala bilər. Xüsusilə gecələr yuxunu pozan və gündüz danışmağı belə çətinləşdirən quru öskürəkdə

.

Səhər yeməyini bu saata saxlamaq ömrü uzadırmış: Tədqiqatlar təsdiqlədi

Yeni aparılmış tədqiqat göstərir ki, səhər erkən saatlarda yemək yalnız sağlam həyat tərzi üçün faydalı deyil, həm də ömrü uzada bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, günün ilk saatlarında yemək yeyən şəxslər, gec saatlarda yemə

.

Sinə xərçənginin az bilinən əlamətləri - Açıqlama

Onkoloq qadınlarda döş xərçənginin qeyri-adi əlamətlərini açıqlayıb. xəbər verir ki, döş xərçənginin az bilinən, lakin vacib əlamətlərindən biri döşün qabıqlanması ola bilər. Bu barədə "gazeta"ya rusiyalı onkoloq Ann

.

İnək südündən 10 dəfə daha faydalı: Sümükləri möhkəmləndirir

Balaca görünüşünə baxmayaraq, zəngin qida tərkibi ilə küncüt təbiətin ən dəyərli nemətlərindən biri hesab olunur. Həm mətbəxdə, həm də qədim müalicə üsullarında geniş istifadə olunan küncüt, sağlamlıq üçün təbii güc mənbəyidir

.

Ağ, sarı, qırmızı yoxsa yaşıl: Hansı soğan ən faydalıdır?

Soğan yalnız yeməklərə dad qatmaqla deyil, həm də sağlamlığa faydaları ilə də vacib tərəvəzlər sırasındadır. xəbər verir ki, ağ, sarı, qırmızı, yaşıl soğan kimi müxtəlif növləri olan bu tərəvəz, hər növü ilə bədən üçün fərql

turlar.az

sac duzumleri geyim şəkilləri donlar 2025 cinsi heyat döş əmən kişilər ayaqların şişməsi erroziya nədir kosmetika qz eviyçun hakışta dieta irem derici ginekoloq xanim az