"Dönəri bir saat ərzində yeməsəniz..." - AQTA-dan XƏBƏRDARLIQ

Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən dönərxanalarda hazırlanan məhsulun istehlakı zamanı diqqət edilməli tələblərlə bağlı maarifləndirici videoçarx hazırlanıb.
Milli.Az xəbər verir ki, məlumata görə, hər bir istehlakçı dönərxanalarda ümumi, lakin hər kəsin bilməsi vacib olan məqamlara diqqət etməklə ilkin qiymətləndirmə apara bilər. Buraya ilk növbədə dönər satılan obyektdə sanitar-gigiyenik qaydalar, eləcə də dönər hazırlayan şəxslərin gigiyena qaydalarına əməl etməsi aiddir.
Diqqət edilməsi vacib olan digər məqam isə dönər hazırlamaq üçün istifadə olunan inqrediyentlərin saxlanma şəraiti, xüsusilə temperatur şəraiti və mal qonşuluğu prinsipinin qorunması ilə bağlıdır. Belə ki, çiy ətlə bişmiş ət, həmçinin digər qida məhsullarının yanaşı saxlanılması yolverilməzdir. Çarpaz çirklənmənin qarşısını almaq üçün çiy və bişmiş məhsullar üçün olan avadanlıqlar da (kəsici alətlər - bıçaq, istifadə olunan qablar) ayrılmalıdır. Ət və ya quş əti baytarlıq nəzarətindən keçmiş olmalıdır.
Dönər hazırlamaq üçün istifadə olunacaq çiy ət, eləcə də mayonez və ketçup mütləq tələb edilən temperatur şəraitində saxlanılmalıdır. Həmçinin, ətin, əsas inqrediyentlərdən olan dönər çörəyi və ya lavaşının təzə olub-olmaması, mayonez və ketçupun yararlılıq müddətlərinə də diqqət edilməlidir. İstifadə olunan tərəvəzlərin (pomidor, xiyar, göyərtilər) təmiz yuyulması da vacib şərtdir. Hazırlanmış dönər iki saat ərzində istehlak edilməlidir. İsti aylarda isə bu müddət bir saata kimi qısalır.
Agentlik vətəndaşları ictimai nəzarəti gücləndirməyə və istehlakçını hər hansı uyğunsuzluq və ya xoşagəlməz hallar olduqda "1003 - Çağrı Mərkəzi"nə bu barədə məlumat verməyə və dövlətə bu sahədə dəstək göstərməyə dəvət edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 777   Tarix: 22 may 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səhər yeməyini bu saata saxlamaq ömrü uzadırmış: Tədqiqatlar təsdiqlədi

Yeni aparılmış tədqiqat göstərir ki, səhər erkən saatlarda yemək yalnız sağlam həyat tərzi üçün faydalı deyil, həm də ömrü uzada bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, günün ilk saatlarında yemək yeyən şəxslər, gec saatlarda yemə

.

3 kq jelibon yedi, reanimasiyaya düşdü

Üç kiloqram marmelad yeyən kişi xəstəxanaya yatırılıb. xəbər verir ki, Böyük Britaniyada yaşayan Natan Riminqton üç gün ərzində təxminən üç kiloqram marmelad ayıcıq ( "Jelibom" ) yedikdən sonra təcili tibbi yardım

.

Tahinə 1 qaşıq əlavə edin – damarları təmizləyir, xəstəliklərdən qoruyur, sümükləri möhkəmləndirir

Küncüt toxumlarından hazırlanmış tahin, tərkibi ilə sağlamlığa çoxsaylı faydalar verir. İçərisinə bir qaşıq limon suyu əlavə edildikdə isə təsiri daha da güclənir. Bu iki təbii məhsulun birləşməsi həm bədəni qoruyur, hə

.

İnək südündən 10 dəfə daha faydalı: Sümükləri möhkəmləndirir

Balaca görünüşünə baxmayaraq, zəngin qida tərkibi ilə küncüt təbiətin ən dəyərli nemətlərindən biri hesab olunur. Həm mətbəxdə, həm də qədim müalicə üsullarında geniş istifadə olunan küncüt, sağlamlıq üçün təbii güc mənbəyidir

.

Sinə xərçəngi halları artır - Riski azalda bilən 6 qida

Döş xərçəngi qadınlar arasında ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən birinə çevrilib - təxminən hər 28 qadından biri bu riski daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün pəhriz seçimi bu riski azaltmağa kömə

.

Kartofu belə qızardın - sağlam, az kalorili

Dünyanın ən məşhur qəlyanaltılarından biri olan kartof qızartması yüksək kalorili və yağlı olduğu üçün sağlamlıq riski yarada bilər. Düzgün bişirmə üsulları ilə bu dadlı yeməyi daha sağlam etmək mümkündür.  xəbər verir ki

.

Yaşlanmaqdan qorxanların NƏZƏRİNƏ

Yaşlanma həyatın təbii bir mərhələsidir, lakin onun sürəti və necə hiss olunması insanın həyat tərzindən çox asılıdır. xəbər verir ki, bu prosesdə genetika müəyyən rol oynasa da, gündəlik vərdişlər və seçimlər uzun müddə

.

Sinə xərçənginin az bilinən əlamətləri - Açıqlama

Onkoloq qadınlarda döş xərçənginin qeyri-adi əlamətlərini açıqlayıb. xəbər verir ki, döş xərçənginin az bilinən, lakin vacib əlamətlərindən biri döşün qabıqlanması ola bilər. Bu barədə "gazeta"ya rusiyalı onkoloq Ann

.

Həkim açıqladı: Uçuğu başlamadan dayandırmq mümkündür

50 yaşdan kiçik hər üç insandan təxminən ikisi həyatında ən az bir dəfə uçuq problemi ilə qarşılaşıb. Lakin çoxu uçuqları ortaya çıxmazdan əvvəl necə önləyəcəklərini bilmir. Herpes simpleks virusu (HSV-1) səbəb olduğu uçuqla

turlar.az

reseptler geymler 2025 geyim dəbləri sudun terkibi ayaq dirnaqlara qulluq qadın testləri qirmizi uzun donlar kosmetika masturbasiya baldıza aid hakışta sanama qiz evi hakışta