Donuz qripi haqqında bilmədikləriniz faktlar. Həkim-virusoloqun tövsiyələri

Donuz qripi haqqında bilmədikləriniz faktlar. Həkim-virusoloqun tövsiyələriSaglamolun.az xəbər verir ki, rusiyalı virusoloq, ali dərəcəli həkim Serqey Qarusov "Komsomolskaya pravda" qəzetinə donuz qripinin simptomları və fəsadları, donuz qripindən qorunma yolları və s. haqqında geniş müsahibə verib. Bu müsahibədən bəzi vacib məlumatları sizə təqdim edirik.
- "Donuz qripi" kimi tanıdığımız A (H1N1) qripp ştammı tibdə çoxdan tanınır. "Donuz qripi" adını bu virus 1976-cı ildə alıb.
1976-cı ildə ABŞ ordusunun hərbi hissəsi Meksikada donuz fermasının yaxınlığında yerləşirdi və əsgərlər bu xəstəliyə xəstə donuzlardan yoluxublar. Bu səbəbdən bu infeksiyanı "donuz qripi" adlandırmağa başladılar.
- Donuz-qripi hava-damcı yolu ilə çox asanlıqla bir insandan digərinə keçir. Bağlı yerlərdə (məsələn, dükan, konoteatr və s.) xəstə insan öskürdükdə və ya asqırdıqda virus 7-10 m məsafəyə qədər yayılır. Bu səbəbdən belə yerlərdə bu virusa yoluxmaq çox asandır. Açıq havada donuz qripinə yoluxmaq daha çətindir.
- Donuz qripi çox sürətlə inkişaf edir. Yoluxmuş insanda xəstəliyin ilk simptomları 12-15 saatdan sonra sürətlə inkişaf etməyə başlayır.
- Xəstəlik bu kimi simptomlardan başlayır:
- hərarətin 38-39 C kimi  qalxması,
- ishal, qarın ağrıları,
- güclü əzələ ağrıları,
- alın nahiyəsində ağrılar, ağırlıq hissi. Bu çox xarakterli simptomdur, adi soyuqdəymə zamanı bu simptom olmur.
- yaşlı insanlarda, xüsusilə ürək xəstəliklərindən, hipertoniyadan əziyyət çəkənlərdə, nəfəsalmanın çətinləşməsi, soyuq tər kimi simptomlar meydana çıxır. Donuz qripi ürək xəstəlikləri olan yaşlı insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Bu qrup insanlarda xəstəlik fonunda çox tez ürək çatışmamazlığı inkişaf edə bilər ki, nəticədə xəstə həlak ola bilər.
- Donuz qripinin ən təhlükəli fəsadı pnevmoniyadır. Donuz qripinin fonunda pnevmoniya çox tez inkişaf edir. Pnevmoniya xəstənin həlak olmasına səbəb ola bilər. Nəticədə  xəstə virusun özündən deyil, bu virusun ağırlaşmasından ölə bilər.
- Donuz qripi zamanı yataq rejimi tövsiyə edilmir. İnsan uzandıqda bronxlarda və ağciyərlərdə durğunluq prosesləri inkişaf etməyə başlayır ki, nəticədə bronxitin və pnevmoniyanın inkişafının riski artır.
- İmmun sistemini aktivləşdirmək üçün qidalanmanızda bu kimi məhsullar olmalıdır: təbii süd məhsulları (qatıq, kefir, yoqurt və s.), sitrus meyvələri (limon, laym, portağal, qreypfrut), zülallarla zəngin olan qidalar (yumurta, toyuq əti, balıq və s.). Bu məhsullar həmçinin ürək və nəfəsalma sistemi üçün faydalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 926   Tarix: 20 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Burun içində yara çıxmasına səbəb nədir?

Burnun içində yaranın çıxmasının bir neçə səbəbi ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, ən çox rast gəlinən səbəblər bunlardır:. Quru hava və ya iqlim dəyişiklikləri - Xüsusilə qış aylarında və ya kondisioner altınd

.

"Qadın Sağlamlıq İndeksi" açıqlandı: Ölkəmizin yeri…

Hologic "Qadın Sağlamlığı İndeksi"ni dərc edib. -a istinadən xəbər verir ki, reytinqdə ilk 3 yeri Tayvan, Küveyt və Avstriya tutub. 141 ölkənin əks olunduğu reytinqdə Azərbaycan 56 indekslə 54-cü yerdədir. Rusiy

.

K vitamini əskikliyi körpələrdə beyin qanamasına səbəb olur

Uşaq Sağlamlığı Mütəxəssisi Dos. Dr. Yakup Çağ, yeni doğulan körpələrə K vitamini tətbiqinin həyati əhəmiyyət daşıdığını vurğulayır. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu vitamin qan laxtalanmasını tənzimləyir və çatışmazlığ

.

Saqqızın tərkibində təhlükəli maddələr var - Ondan imtina etmək daha yaxşıdır

Saqqız, tərkibindəki bəzi hissəciklərə görə sağlamlıq riski yarada bilər. Saqqız uzun müddətdir nəfəsi təravətləndirmək və stressi azaltmaq üçün məşhur üsuldur. Bununla belə, hər kəs onun istifadəsinin mümkün zərərini düşünmür

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Şəkərdən imtina etmək olmaz - xəbərdarlıq

Şəkərdən söhbət gedəndə, bir çoxları hesab edir ki, bu, mütləq zərərli məhsuldur və orqanizmə heç bir faydası yoxdur. Bəs həqiqətdə də belədirmi?. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq Olqa Karişeva bu fikr

.

Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı

"İnsan yağlı və yüksəkkalorili bir şey yeyəndə beyin qana dofamin - həzz üçün cavabdeh olan neyromediator buraxır. Məhz dofamin həzz hissi yaradır və bizi bu hərəkəti təkrarlamağa motivasiya edir". -a istinadə

.

Bu 4 içki ölümə aparır - Kardioloq siyahını açıqladı: Arasında özünün sevimli içkisi də var

30 ildən çox təcrübəsi olan nyu-yorklu kardioloq Dr. Evan Levin ürəyə ən zərərli 10 içkidən danışıb və dörd əsas təhlükəli içkini vurğulayıb. nypost-a istinadla xəbər verir ki, Starbucks Frappuccino Levinin sevimli içkis

.

Sağlamlıq üçün ən faydalı 5 ŞORBA

İlk yeməklər (şorbalar) orqanizm üçün çox faydalıdır: onlar həm toxluq hissi yaradır, həm də tərkibindəki ət, sümük və tərəvəzlər sayəsində bir çox vitamin və qida maddələri ehtiva edir. Şorbalar bədəni qidalandırır, eyn

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari geymler 2025 reseptler şirniyyat reseptləri sekis sinir sistemi 2025 payiz qis kolleksiyasi qız bürcü buga burcu toy gecesi sevgi qurd ve quzu