Əgər siz həddindən artıq yemisinizsə

Əgər siz həddindən artıq yemisinizsəBizim bayram süfrələrimiz adətən çox çeşidli, yağlı, qızarmış, şirin qidalarla olduqca zəngin olur.
Adi günlərlə müqayisədə bayram günlərində insanların əksəriyyəti daha çox yeyir, daha az hərəkət edirlər. Bütün bunlara görə bayram məclislərindən sonra bir çox insanlar mədədə köp və ağırlıq, ürəkbulanması, qəbizlik və s. bu kimi həzm sistemi pozulmalarından əziyyət çəkir. Yeni il bayramı yaxınlaşır və bu səbəbdən sadaladığımız problemlər hər birimizə toxuna bilər.
Bu vəziyyətdə həkimlər nə tövsiyə edir? İlk növbədə bayram süfrəsi üçün daha faydalı və sağlam yeməkləri seçin. Məsələn, "olivye", "mimoza" və s. bu kimi salatlar heç də faydalı deyil - onların tərkibinə olduqca çox inqredientlər daxildir (bu həzm sistemini yükləyir), salata ən ziyanlı souslardan biri olan mayonez əlavə olunur və s. Qəlyanaltı üçün bitki yağı əlavə olunmuş tərəvəzli salatlar, balıq kürüsü (qara, qırmızı, boz), pendir, bişmiş ət, balıq və s. ilə olan kiçik buterbrodlar (kanape) və s. daha yaxşı seçimdir. İsti xörəklərin arasında balığa üstünlük verin. Əti və ya toyuğu qızartmayın, buğda bişirin. Müxtəlif turşulardan da daha az istifadə edin. İçkilər arasında kompotlara üstünlük verin (qazlı içkilər ziyanlıdır). Qış mövsümündə quru meyvələrdən hazırlanmış kompotlar xüsusilə faydalıdır. İçkiləri soyuq şəkildə qəbul etməyin. Bu həzm proseslərinə mənfi təsir edir.
Spirtli içkilər iştahanı artırır və bu səbəbdən spirtli içkiləri qəbul edən insan lazım olandan daha çox yeyəcək. Bu isə, təbii ki, ziyanlıdır. Lakin ən əsası isə odur ki, bu kimi içkilər İslamda haram sayılır.
Bir çox ailələrdə bayram günlərində əsas qida qəbulu axşam saatlarına keçirilir. Bu heç də düzgün deyil. Gecə saatlarında orqanizmdə gedən proseslər (və o cümlədən həzm prosesi) ləngiyir. Bunun nəticəsində mədəyə düşən qida çətinliklə həzm olunur və bu müxtəlif pozulmalara (köp, ağırlıq və s.) səbəb olur.
Qida qəbulundan əvvəl 1 stəkan ilıq (soyuq yox) su qəbul edin. Bu sizə daha az qida qəbul etməyə kömək edəcək. Qidanın hər tikəsini yaxşı çeynəyin. Qida qəbulundan dərhal sonra çay süfrəsini açmayın, yarım saat -1 saat gözləyin. Fransızlarda çox gözəl adət var - qida qəbulundan dərhal sonra süfrəyə müxtəlif növ doğranmış pendir verilir. Fransızlar pendirin 1-2 tikəsini qəbul edirlər (çörəksiz!). Pendirin 1-2 tikəsi həzm proseslərini yaxşılaşdırır. Siz də bu gözəl adətdən faydalana bilərsiniz.
Bundan əlavə qida qəbulundan sonra 1-2 tikə ananas qəbul edin. Bu meyvə də həzm proseslərinə çox müsbət təsir edir.
Əgər heç nəyə baxmayaraq siz həddən artıq çox yemişsinizsə, çalışın oturmayın və uzanmayın - əksinə daha çox hərəkət edin (rəqs edin, havada bir qədər gəzin və s.). Bu həzm proseslərini sürətləndirir.
Yeməkdən sonra 5-10 dəqiqə ərzində (bundan artıq yox) nanəli saqqız çeynəyin. Bu mədə şirəsinin ifrazını artırır və həzmi yaxşılaşdırır.
Qida qəbulundan yarım saat sonra xırda qurtumlarla zəncəfilli-limonlu çay qəbul edin. Zəncəfil həzm proseslərini sürətləndirir, mədədə olan ağırlığı aradan qaldırır, köpün əmələ gəlməsinə mane olur, mübadilə proseslərini sürətləndirir.
Bu məqsədlə həmçinin yaşıl çaydan, nanə, zirə, cirə dəmləmələrindən istifadə etmək olar.
Əgər təbii vasitələr kömək etmirsə, Festal, Mezim, Pankreatin kimi dərman vasitələrindən istifadə edin. Bu preparatlar həzmi yaxşılaşdırır, xoşagəlməz simptomları aradan qaldırır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1220   Tarix: 23 oktyabr 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏR

Karies yəni diş çürüməsi dünyanın ən geniş yayılmış diş problemlərindən biri olaraq qalır. Hər nə qədər stomatoloq tərəfindən uğurla müalicə edilsə də, bəzi hallarda bu problem zamanla yenidən üzə çıxır. Bəs kariyesin təkrar-təkra

.

Ölümdən başqa hər dərdin dərmanı: Bir stəkan bəs edir

Min illərdir Yaxın Şərqdən Asiyaya qədər şəfa axtaranların sevimlisi olan bu təbii içki orqanizmi, həzmi tənzimləyir və immunitet sistemini gücləndirir. Üstəlik, yalnız bir stəkan öz təsirini göstərir. . -ın xarici mediay

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Ürəyin 1 nömrəli dərmanı bu meyvədir

Ürək sağlamlığını qorumaq üçün doğru qidalanma çox vacibdir. Uzun illər boyunca narın ürək üçün ən faydalı meyvələrdən biri olduğu düşünülürdü. -ın məlumatına görə, son elmi araşdırmalar göstərir ki, avokado ürək və dama

.

Bunları etsəniz toz evinizdən "qorxacaq"

Toz sanki hərtərəfli təmizliyə baxmayaraq qəfil peyda olur. Rafların üzərində toplanır, əlçatmaz yerlərdə gizlənir və televizor ekranında nazik bir təbəqə şəklində özünü xatırladır.  bununla bağlı bəzi üsulları təqdim edir

.

Xırıltı, öskürək, nəfəs darlığı: Bu simptomlara diqqət

Yaz aylarında polen səviyyəsinin artması astma xəstələri üçün ciddi çətinliklər yaradır. Nəfəs darlığı, xırıltı, döş qəfəsində sıxılma və öskürək astmanın əsas simptomları arasında yer alır. . xəbər verir ki, Dünya Astm

.

Bu eynəklər görmə probleminə səbəb olur - Mütəxəssislər xəbərdarlıq etdi

Günəşli havalarda gözləri qorumaq üçün istifadə olunan gün eynəkləri zərər əvəzinə fayda verməlidir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, keyfiyyətsiz və ucuz eynəklər göz sağlamlığınız üçün ciddi təhlükə yarada bilər

.

Yayda soyuqdəymə: İsti havada insanlar niyə xəstələnir?

Soyuqdəymə adətən qış fəslilə əlaqələndirilsə də, bir çox insan elə yayın qızmar günlərində bu xəstəliyə tutulur. Bəs isti havada virusla yoluxmaq necə mümkün olur? . xəbər verir ki, ukraynalı pediatr Darya Vlasenko bu sual

.

Ayağınızda bu izlər varsa, diqqət! - Beyinlə əlaqəsi üzə çıxdı

Varikozdan əziyyət çəkən insanlarda demans riskinin daha yüksək olduğu məlum olub. xəbər verir ki, yeni araşdırmada yarım milyon nəfərin sağlamlıq göstəriciləri öyrənilib və damar genişlənməsi (varikoz) olan şəxslərdə demensiy

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az adlarin menasi hamilelikde qidalanma qaşların formalari qadini ehtiraslandiran sozler vegetativ sinir sistemi sözlü şəkillər yaz geyimleri tərəzi bürcü kahfe falı zencefil janrlar namiq qaraçuxurlu