Əncirin faydaları

Əncirin faydalarıFəsiləsi tut hündürlüyü 15 metrə çatan qolbudaqlı və ya ağac bitkisidir. Bütün hissələrində ağ rəngli südə bənzər şirə toplanır. Növbəli düzülmüş, iri, 3-5-7 dilimli , tünd-yaşıl rəngli , sərt, alt səthi tükcüklü yarpaqlara malikdir.
Tarixi məlumatlara görə əncir e. 5 min il əvvəl Aralıq dənizi sahili ölkələrində və Yəməndə becərilib , oradan Misirə , Yunanıstana və digər ölkələrə aparılıb. Hazirda əncirin 600 qədər növü məlumdur.
Yetişmiş meyvəsinin tərkibində çoxlu qida maddələri , 12-24 % qədər şəkərlər, B1,B2 və C vitaminləri , karotin , K, Ca, Mg, P, Fe və digər mineral maddələr , sellüloza ,1% qədər sərbəst turşular , pektin maddələri və s. vardir.
Əncir meyvələrində təzə dərilmiş, yəni natural şəkildə və qurudulmuş formada istifadə edirlər. Yeyinti sənayesində əncirin meyvəsindən cem, kompot,konfet, pastil və s. istehsal olunur.
Əncir meyvəsi ürək- damar sistemi xəstəliklər, venoz çatişmazlıq, tromboz, qan azlığı( anemiya) çox faydalıdır. Bu meyvə həzmyaxşılaşdırır , yüngül işlədici həmcinin və tərqovucu təsir göstərir. Əncir meyvəsini acqarnına yemək çox faydalıdır. O, tez həzm olunur , iştahanı artırır və digər qidalarında həzmini surətləndirir.
Əncir meyvəsini südlə bişirməklə alınan şərbət sinəni , mədəni və boğazı yumuşaldır, diş ətini möhkəmlədir, ağrıları sakitləşdirir. Əncir meyvəsi bədənin hərarətini aşağı salır,susuzluğu yatırır,tərlədici təsir göstərir və tər vasitəsilə orqanizmdəki zərəli və zəhərli maddələri çıxarır. Qurudulmuş meyvəsini qoz ləpəsilə qarışdırıb yedikdə bədənin müqaviməti artır,cinsi faliyyət güclənir,püstə və badam ləpəsi ilə qarışdırıb yedikdə isə hafizə güclənir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1311   Tarix: 23 iyul 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"

Həkim qaraciyər xəstələri üçün ideal səhər yeməyi və nahar menyusunu açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı dietoloq-hepatoloq Nuriya Dianova qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslərə düzgün qidalanma ilə bağlı tövsiyələ

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN

Ekspertlər bildirirlər ki, 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün D vitamini qəbul etmək sağlamlıq baxımından xüsusilə vacibdir. xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin sağlamlığını qorumaq, əzələ gücünü artırmaq və immun sistemin

turlar.az

reseptler maskalar geyim necə seçməli uzun saclarin yigilmasi dostluq haqqında atalar sözləri 2025 geyimi xatire islamin sekilleri kosmetika turpun nağlı mikayıl abdullayev birlik sekisler hakistalar