Ərik yeməyin faydaları
Həm meyvə, həm də qurudulmuş halda istehlak edilə bilən ərik sağlamlıq baxımından çoxlu faydalar təqdim edir. Ərik, qida dəyəri yüksək olan meyvədir.
Milli.Az baku.ws-ə istinadən əriyin faydalarını təqdim edir.
Ərik güclü antioksidant, o cümlədən beta karotin və A, C və E vitaminlərinin mənbəyidir. Bu şəkildə immuniteti gücləndirir, bədəni xəstəliklərdən və oksidləşdirici stressdən qoruyur. Ərik bağırsaqlara faydalı olmaqla yanaşı, dərini qidalandırır, göz sağlamlığını dəstəkləyir və təzyiqi tarazlaşdırır.
Gəlin, əriyin faydalarına nəzər salaq:
Tərkibində beta karotin olan güclü antioksidant mənbəyidir.
Ərik immunitetə kömək edir.
Oksidləşdirici stresdən qoruyur.
Ərik həm də bağırsaqlara faydalıdır.
Anemiya riskini azaldır.
Dərini qidalandırır və parlaqlıq verir.
Göz sağlamlığını dəstəkləyir.
Ərik qan təzyiqini tarazlaşdırır.
Qanın laxtalanmasına imkan verir.
Bədənin su ehtiyacına töhfə verir.
Aşağı kalorili qidadır.
Əzələləri qidalandıran kalsium və kalium ehtiva edir.
Güclü C vitamini xüsusiyyəti ilə seçilən ərik immunitet sistemini dəstəkləyir. Güclü immun sistemi üçün yayda ərik istehlak etmək çox vacibdir.
Ərikin antioksidantlarla zəngin qida olaraq bilinir. Antioksidantlar bədəndə oksidləşdirici stresə səbəb olan sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa kömək edir. Bu baxımdan ərik istehlak etməklə orqanizmi oksidləşdirici stressdən qorumuş olursunuz.
Yüksək lif tərkibi ilə seçilən ərik, bağırsaq mikrobiomuna faydası ilə bağırsaq dostu qidalar arasındadır. Bağırsaq sağlamlığı üçün faydaları qəbizliyi aradan qaldırmaqda da təsirlidir.
Ərik dəmirlə zəngin bir qida olduğundan, qan axını yaxşılaşdırmağa və anemiya riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bununla belə, ərikdə olan mis tərkibi dəmirin udulmasına kömək edir.
Ərik, C vitamininin təsiri ilə dərini qidalandıraraq, parlaqlaşdıraraq qoruyur.
Ərik göz sağlamlığını dəstəkləyir və tərkibindəki beta karoten səbəbiylə korluğa səbəb ola biləcək katarakt riskini azaldır.
Ərik, qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən, təzyiqi tarazlaşdıran və ürək-damar xəstəlikləri riskinə qarşı qoruyucu rol oynayan bir meyvədir.
Tərkibində yüksək miqdarda su olan ərik orqanizmin sulu qalmasına kömək edir, su ehtiyacını ödəyir və orqanizmi nəmləndirir.
Ərik qurusunun faydalarından danışaq:
Bir porsiya ərik qurusu ərik gündəlik A vitamini və dəmir ehtiyacınızın çoxunu ödəyir. Quru ərikdə güclü antioksidan xüsusiyyətlərə malik kalium da var. Ərik qurusu xolesterolu azaltmağa kömək edir və həmçinin həzmi dəstəkləyir. Digər tərəfdən, ərik qurusu yağsız və aşağı kalorili qidadır.
Ərik qurusunun faydaları aşağıdakılardır:
Bədənin A vitamini və dəmirə olan ehtiyacını ödəyir.
Antioksidantlarla zəngin bir meyvədir.
Xolesterolu azaltmağa kömək edir.
Göz sağlamlığını qoruyur.
Əzələləri və sümükləri qidalandırır.
Bağırsaq dostudur.
Həzm sistemini dəstəkləyir.
Dərinin zədələnməsinin qarşısını alır.
Probiyotiklərin mənbəyidir.
Allergik reaksiyaların qarşısını alır.
Yağsız və aşağı kalorilidir.
Milli.Az