Əsl zeytun yağını saxtasından necə ayırmaq olar?

Əsl zeytun yağını saxtasından necə ayırmaq olar?"Həqiqi zeytun yağının "təzə" qoxusu olur. Dadı isə neytral, acıtəhər və ya kəskin ola bilər".
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə İtaliyanın "Perugia" Universitetinin biokimyaçısı Mauritsio Servili məlumat verib.
Ekspertin sözlərinə görə, zeytun yağının saxtalaşdırılması bir neçə fərqli formada ola bilər, lakin ən çox iki növ saxtalaşdırma hallarına rast gəlinir.
"Vicdansız istehsalçılar aşağı keyfiyyətli zeytun yağını yüksək keyfiyyətli ilk sıxım məhsulu kimi markalayır, yaxud həcmi artırmaq üçün onu günəbaxan və ya raps yağı kimi ucuz neytral yağlarla qarışdırırlar. Zeytun yağının saxta olduğunu dəqiq bilməyin yeganə yolu laboratoriya analizidir. Lakin keyfiyyətsiz məhsulu ev şəraitində də tanımaq mümkündür. Bunun üçün təmiz stəkana bir az yağ töküb, məhsulun dili tam örtməsi üçün bir qurtum içmək lazımdır. Həqiqi ilk sıxım zeytun yağı meyvəli, şirin notlarla kəskin və acı olmalıdır, saxta məhsulun isə dadı və ətri zəif olacaq", - deyə mütəxssis izah edib.
Bununla belə, o, yağın dadsız olmasını həmişə saxtakarlıq əlaməti olmadığını vutğulayıb.
"Bəzi həqiqi ilk sıxım zeytun yağları dadsız ola bilər. Aldanmamaq üçün yağı yoxlanılmış yerlərdən almaq məsləhətdir. Saxtakarlıq hallarına ən az böyük supermarketlərdə rast gəlinir".
Biokimyaçı əlavə edib ki, yoxlanılmış yağların qablaşdırmalarında zeytun istehsalçısının adı, həmçinin məhsulun yığım yeri və tarixi göstərilir.
"Bir qayda olaraq, məhsulun mənşəyini izləmək üçün nə qədər çox imkan verilirsə, keyfiyyətin yüksək səviyyədə olma ehtimalı bir o qədər yüksəkdir", - deyə mütəxəssis sözlərini yekunlaşdırıb.
Milli.Az
 

Xəbərlər     Baxılıb: 1217   Tarix: 15 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alzheimerin müalicəsində yeni üsul kəşf olundu

Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində yeni üsul kəşf olunub. xəbər verir ki, Zürix Universiteti və Nyu-York Universitetinin alimləri beynin müxtəlif sahələrini eyni anda yüksək dəqiqliklə stimullaşdırmağa imkan verən yeni ultrasə

.

Şirniyyat yeyəndə bulanıq görürsünüzsə... - Həkimdən xəbərdarlıq

Bəzi insanlarda şirniyyat yedikdən sonra yaranan "bulanıq görüntü" göz yorğunluğu ilə deyil, qanda şəkərin səviyyəsinin sürətli dəyişməsi ilə əlaqədardır. xəbər verir ki, bunu oftalmoloq Xədicət Süleymanova açıqlamasınd

.

Elmi araşdırma: Pis yuxu beyni sürətlə qocaldır

Yeni aparılan araşdırmaya görə, yuxu keyfiyyəti aşağı olan insanların beyinləri yaşıdlarına nisbətən daha qocalmış görünür. Gec yatmaq və nizamsız yuxu rejimi, beyin qocalmasını əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndirir. İsveçi

.

Ağrıya, stressə və soyuqdəyməyə qarşı təbii VASİTƏ

Avstraliya mənşəli okalipt bitkisi yalnız koalalar üçün deyil, insanlar üçün də faydalıdır. Mütəxəssislərə görə, bu bitki quru dərini nəmləndirir, oynaq ağrılarını azaldır və rahatlaşdırıcı təsir göstərir. Okalipt ağacını

.

Xroniki ağrının "səsi" necə kəsilir? Alimlər bədəndə ağrını söndürən təbii mexanizm tapdılar

Yel Universitetinin alimləri insan bədənində ağrı siqnallarını nəzarətdə saxlayan və onların xroniki hal almasının qarşısını alan önəmli bir bioloji mexanizm aşkarlayıblar. xəbər verir ki, bu elmi kəşf nüfuzlu Nature Communication

.

Yuxusuzluğa səbəb olan qidalar açıqlandı

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bəzi qida və içkilər insanın yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və gecə rahat yatmağa mane olur. xəbər verir ki, gec saatlarda qəhvə, kola və enerji içkiləri kimi kofein tərkibli məhsulları

.

Qan şəkərini tarazlayan təbii qidalar - Şəkərə qarşı təsirli üsul

Diabet bu gün milyonlarla insanı təsir edən xroniki xəstəlikdir. Qan şəkərinin balanslı saxlanması sağlamlıq üçün vacibdir. xəbər verir ki, bəzi qidalar qan şəkərini stabilləşdirərək insulin müqavimətini azaldır və metabolizm

.

Səhər yeməyini bu saata saxlamaq ömrü uzadırmış: Tədqiqatlar təsdiqlədi

Yeni aparılmış tədqiqat göstərir ki, səhər erkən saatlarda yemək yalnız sağlam həyat tərzi üçün faydalı deyil, həm də ömrü uzada bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, günün ilk saatlarında yemək yeyən şəxslər, gec saatlarda yemə

.

Tahinə 1 qaşıq əlavə edin – damarları təmizləyir, xəstəliklərdən qoruyur, sümükləri möhkəmləndirir

Küncüt toxumlarından hazırlanmış tahin, tərkibi ilə sağlamlığa çoxsaylı faydalar verir. İçərisinə bir qaşıq limon suyu əlavə edildikdə isə təsiri daha da güclənir. Bu iki təbii məhsulun birləşməsi həm bədəni qoruyur, hə

turlar.az

geyim şəkilləri makiyaj etmek qaydalari toy makiyaji sekilleri sac düzümləri saç həkimi varikozun mualicesi öpüşmək qaydası kosmetika sağlamlıq novruza aid hakışta rəksanə həmidə paxlava