Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş
Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır.
Milli.Az xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr. Saurabh Sethi, qaraciyəri "səssizcə" zədələyən və geniş yayılan üç qidanı açıqlayıb.
Bu məhsulların orqanizmdə yağlanma, insulin müqaviməti və iltihab riski yaratdığı bildirilib.
Fruktozası yüksək qidalar
Qazlı içkilər, konfetlər, bişmiş məmulatlar və paketlənmiş qəlyanaltılar fruktoza ilə zəngindir. Bu maddə qaraciyərdə yağa çevrilərək alkoqolsuz qaraciyər yağlanmasına səbəb olur. Zamanla iltihab, çapıq toxuması və hətta qaraciyər çatışmazlığına yol aça bilər.
Sənaye yağları (Toxum yağları)
Soya, qarğıdalı, kanola və günəbaxan yağı kimi sənaye yağları omeqa-6 ilə zəngindir və balanssız qəbul olunduqda xroniki iltihab yaradır. Dəfələrlə qızdırıldıqda zərərli maddələr əmələ gətirərək qaraciyər hüceyrələrinə ziyan vurur.
Meyvə şirəsi
Təbii hesab edilən meyvə şirəsi əslində lifsiz şəkər bombasıdır. Fruktoza ilə yüklü bu içkilər qaraciyəri yorur və yağ yığılmasını sürətləndirir. Qan şəkərini sürətlə qaldıraraq insulin müqaviməti və qaraciyər yağlanması riskini artırır.
Meyvəni bütöv halda yemək, sənaye yağlarından uzaq durmaq və qablaşdırılmış, şəkərli içkiləri minimuma endirmək qaraciyər sağlamlığını qorumağın əsas yollarındandır.
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
8 mart – Beynəlxalq Qadınlar günü münasibətilə təbrik
Kişiləri ehtiraslandıran sözlər
Yuxuda sevdiyin insanı görmək
Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI
Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu
Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?
Qoncanın yeni layihəsi bəlli oldu
Həyat yoldaşımın ilk evlilikdən olan oğulları ilə dostam
Kamilə Nəbiyeva oğul anası oldu