GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?

GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?Bir neçə gün əvvəl Azərbaycan Qida Təhlükəsizlik Agentliyi tərəfindən 3 qənd məhsulunda kükürd dioksidin miqdarının normadan artıq olduğu müəyyən edilib. Eyni zamanda, İran İslam Respublikasından idxal edilən bəzi qida məhsullarıın da tərkibində genetik modifikasiya olunmuş orqanizmlər (GMO) aşkarlanıb. Həmin məhsullardan əksəriyyəti insanlar tərəfindən gündəlik istifadə edilən məhsullardır.
Bu qidalara nəzarət necə olmalıdır?
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Trend-ə danışan Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov bildirib ki, qəndlərin tərkibinə kükürd dioksid qarışdırılması məsələsi hələ bundan 4 il əvvəl qaldırılıb:
"Dörd il əvvəl Azad İstehlakçılar Birliyi AQTA qarşısında qəndlərin tərkibinə kükürd dioksid qarışdırılması barədə məsələ qaldırdı. Yəni biz 8 ilə yaxındır ki, bu məsələni aparırıq. Çox çətinlikdən sonra AQTA 12 qənd istehsal yerində monitorinqlər apardı və bunlar müəyyən olundu. Bunu bilmək üçün heç bir analiz lazım deyil. Kəllə qəndi istehsal etmək, daha doğrusu onu ağartmaq üçün iki üsul var.
Məlumdur ki, kəllə qənd şəkər tozundan hazırlanır. Şəkər tozunu qaynatdıqda o sarı rəngə çalır. Sarı rəngi oradan ayırmaq üçün iki yol var. Biri mərkəzdənqaçma yolu, texniki yol, bir də kimyəvi yol, kükürd dioksid qarışdırmaq yolu".
O bildirib ki, qənd məhsullarına kükürd dioksidin qatılıb-qatılmadığını müəssisələrə baş çəkərək bilmək olar.
"Müəssisələrə getmək lazımdır, hansında mərkəzdənqaçma aparatı yoxdursa, deməli, orada qəndlər kükürd dioksidlə ağardılır. Azad İstehlakçılar Birliyi neçə ildir ki, bu məsələdən narahatdır. Biz AQTA ilə bu sahədə əməkdaşlıq etdik və bir neçəsi ifşa olundu. Ondan sonra bunlar yenə də davam ediblər. Çox yaxşı haldır ki, bu məsələlərə yenidən nəzarət edilir. Azad İstehlakçılar Birliyi də çalışacaq ki, həmin partiya mallar satışdan çıxarılsın".
Qida məhsullarının tərkibində ziyanlı maddələrin olması insan sağlamlığına necə təsir edir?
Bu barədə Trend-ə danışan Kliniki Tibbi Mərkəzin həkim-terapevti Jalə İbrahimova bildirib ki, genetik modifikasiya olunmuş qidaların ilk növbədə orqanizmə üç əsas ziyanı var.
"Qidaların tərkibində ziyanlı əlavələrin olması immun sistemini zəiflədir, allergik reaksiyalar verə bilir və həzm sistemində metabolik pozğunluqlar törədə bilir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) apardığı araşdırmaların nəticələrinə əsasən, 1995-ci ildən bəri GMO qidalar daha çox istehsal olunub. Həmin vaxtdan bəri daha çox diabet, qlüten həssaslığı, xərçəng kimi xəstəliklərin statistik göstəriciləri artıb", - deyə həkim əlavə edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 765   Tarix: 19 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şəkərli diabetdə yenilik: göz vasitəsilə…

Avstraliyanın WEHI İnstitutu alimləri süni intellektin (Sİ) köməyi ilə göz dibini araşdıraraq xəstəliklərin erkən diaqnostikasına yeni imkanlar açıb. 50 mindən çox göz təsvirinin təhlili nəticəsində şəkərli diabetin, demensiyanı

.

Yumurta, makaron, təzə balıq ucuzlaşıb - RƏSMİ

2025-ci ilin yanvar ayında istehlak qiymətləri indeksi 2024-cü ilin yanvar ayına nisbətən 105,4 faiz, o cümlədən qida məhsulları, içkilər və tütün məmulatları üzrə 105,0 faiz, qeyri-qida məhsulları üzrə 102,6 faiz, əhaliy

.

İnfarktın qarşısını alan QİDA - Hər gün mütləq yeyin

Avokado ürək sağlamlığını qorumağa kömək edən güclü bir qidadır. xəbər verir ki, gündə bir dəfə avokado istehlakı, infarktların qarşısını alaraq qan təzyiqini tarazlaşdırır və ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Avokadonu

.

Beynimizdə qaşıq boyda mikroplastik var imiş

Nature Medicine jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beynindəki mikroplastiklərin miqdarı 2016-cı ildən bəri 50% artıb. xəbər verir ki, beyin toxumasında mikroplastiklərin səviyyəsi qaraciyər və böyrək kimi orqanlardak

.

Bal qışda niyə FAYDALIDIR?

Bal mikroblarla mübarizə aparan xüsusiyyətlərinə və digər faydalarına görə qışda çox faydalıdır. Soyuq qış aylarında bədəninizin və dərinizin sağlamlığının qayğısına qalmaq vacibdir. Təbii bir vasitə kimi bal bir çox qı

.

Onlayn satılan konservləşdirilmiş qidalar təhlükəlidir?

Sosial şəbəkələr həm də satış platformasına çevrilib. Bir çox məhsulların satışı "Instagram", "TikTok" və digər sosial şəbəkələr üzərindən həyata keçirilir. Satış prosesinə birbaşa nəzarət olmadığından

.

Gündə 1 limon yeməyin bədəndəki 5 müsbət təsiri

Limon turş dadı və sağlamlıq faydaları ilə məşhur olan bir meyvədir. Həm salatlara, həm də içkilərə əlavə edilə bilən limon orqanizmə bir çox müsbət təsir göstərir. . gündəlik pəhrizinizə limon əlavə etməyin bədəninizdə yaratdığ

.

İtburnunun tərkibində xərçəng əleyhinə maddələr aşkar edildi

Rusiyanın alimləri itburnunun (gülbeyaz meyvəsi) tərkibində xərçəng əleyhinə təsir göstərən maddələr aşkar ediblər. Bu kəşf xərçənglə mübarizədə təbii vasitələrin inkişafı sahəsində mühüm bir addım olaraq qiymətləndirilir

.

Yuxu dərmanı istifadə edənlərin NƏZƏRİNƏ

Son illərdə yuxu dərmanlarının istifadəsi artıb, amma bu dərmanların sağlamlıq üzərindəki mənfi təsirləri barədə narahatlıqlar da gündəmdədir. Yuxusuzluq problemi ilə üzləşən bir çox insan bu dərmanlara müraciət edərək rahatlı

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari sade makiyaj sekilleri toy gecesi cennet almasi valideynlərə məsləhət günay musayeva qarabasaq kotleti həmidə aysel oglaq oxatan vetene aid bayati