GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?

GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?Bir neçə gün əvvəl Azərbaycan Qida Təhlükəsizlik Agentliyi tərəfindən 3 qənd məhsulunda kükürd dioksidin miqdarının normadan artıq olduğu müəyyən edilib. Eyni zamanda, İran İslam Respublikasından idxal edilən bəzi qida məhsullarıın da tərkibində genetik modifikasiya olunmuş orqanizmlər (GMO) aşkarlanıb. Həmin məhsullardan əksəriyyəti insanlar tərəfindən gündəlik istifadə edilən məhsullardır.
Bu qidalara nəzarət necə olmalıdır?
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Trend-ə danışan Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov bildirib ki, qəndlərin tərkibinə kükürd dioksid qarışdırılması məsələsi hələ bundan 4 il əvvəl qaldırılıb:
"Dörd il əvvəl Azad İstehlakçılar Birliyi AQTA qarşısında qəndlərin tərkibinə kükürd dioksid qarışdırılması barədə məsələ qaldırdı. Yəni biz 8 ilə yaxındır ki, bu məsələni aparırıq. Çox çətinlikdən sonra AQTA 12 qənd istehsal yerində monitorinqlər apardı və bunlar müəyyən olundu. Bunu bilmək üçün heç bir analiz lazım deyil. Kəllə qəndi istehsal etmək, daha doğrusu onu ağartmaq üçün iki üsul var.
Məlumdur ki, kəllə qənd şəkər tozundan hazırlanır. Şəkər tozunu qaynatdıqda o sarı rəngə çalır. Sarı rəngi oradan ayırmaq üçün iki yol var. Biri mərkəzdənqaçma yolu, texniki yol, bir də kimyəvi yol, kükürd dioksid qarışdırmaq yolu".
O bildirib ki, qənd məhsullarına kükürd dioksidin qatılıb-qatılmadığını müəssisələrə baş çəkərək bilmək olar.
"Müəssisələrə getmək lazımdır, hansında mərkəzdənqaçma aparatı yoxdursa, deməli, orada qəndlər kükürd dioksidlə ağardılır. Azad İstehlakçılar Birliyi neçə ildir ki, bu məsələdən narahatdır. Biz AQTA ilə bu sahədə əməkdaşlıq etdik və bir neçəsi ifşa olundu. Ondan sonra bunlar yenə də davam ediblər. Çox yaxşı haldır ki, bu məsələlərə yenidən nəzarət edilir. Azad İstehlakçılar Birliyi də çalışacaq ki, həmin partiya mallar satışdan çıxarılsın".
Qida məhsullarının tərkibində ziyanlı maddələrin olması insan sağlamlığına necə təsir edir?
Bu barədə Trend-ə danışan Kliniki Tibbi Mərkəzin həkim-terapevti Jalə İbrahimova bildirib ki, genetik modifikasiya olunmuş qidaların ilk növbədə orqanizmə üç əsas ziyanı var.
"Qidaların tərkibində ziyanlı əlavələrin olması immun sistemini zəiflədir, allergik reaksiyalar verə bilir və həzm sistemində metabolik pozğunluqlar törədə bilir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) apardığı araşdırmaların nəticələrinə əsasən, 1995-ci ildən bəri GMO qidalar daha çox istehsal olunub. Həmin vaxtdan bəri daha çox diabet, qlüten həssaslığı, xərçəng kimi xəstəliklərin statistik göstəriciləri artıb", - deyə həkim əlavə edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 807   Tarix: 19 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər şeyi sabaha saxlayanlar, bu xəbər sizlikdir – Psixoloq xəbərdarlıq edir

"Bəzi insanlar hər şeyi yubatmağa meyilli olurlar. Bunun isə müxtəlif səbəbləri olur". . xəbər verir ki, bu sözləri psixoloq Nabat Mirzəyeva -a açıqlamasında deyib. . O, həmin səbəblərdən danışıb:. "Sözsü

.

Əgər beyin sağlamlığınız vacibdirsə, qalstuk taxarkən iki dəfə düşünün

Ənənəvi iş həyatının ayrılmaz hissəsi olan qalstukun beyinə gedən qan axınını azalda biləcəyi aşkarlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, yeni tədqiqatlar bu vəziyyətin bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyinə diqqə

.

Qarpızı illərdir səhv yeyirmişik - Pendirlə yox

Yay mövsümünün ən sevilən meyvələrindən biri olan qarpızın təkcə sərinləşdirici dadı ilə deyil, sağlamlığa olan faydaları ilə də diqqət çəkir. Son elmi araşdırmalara əsasən, qarpız düzgün şəkildə istehlak edildikdə əzəl

.

14 qadından biri bu vərdişə görə döş xərçəngi olur

İki udum şərab, bir stəkan pivə, yaxud "qadın içkisi" adıyla təqdim edilən zərif çaxır. İç, kef elə, "zərəri nə ola bilər ki?" - deyə düşünür çoxları. Amma rəqəmlər, danılmaz faktlar elə də demir. Nyu-Yor

.

İsti havalarda yaranan yorğunluq bu xəstəliyin əlaməti ola bilər

İsti havalarda yorğunluq dağınıq sklerozun əlaməti ola bilər.  xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin həkimləri isti havalarda meydana çıxan yorğunluq və digər simptomların dağınıq skleroz xəstəliyini

.

İnsulin tənzimlənməsinin pozulmasına nə səbəb olur?

Müasir həyat tərzi və qidalanma vərdişlərindəki dəyişikliklər orqanizmdə insulin hormonunun tənzimlənməsində ciddi pozuntulara səbəb olur. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu hal şəkərli diabetin, ürək-dama

.

Ayaqqabılar sağlamlığınıza zərər verə bilər – Həkim xəbərdarlıq edir

Ayaqyalın gəzmək duruş və onurğa sağlamlığına müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, idman həkimi və reabilitasiya mütəxəssisi Valeri Vasilyevin sözlərinə görə, ayaqyalın gəzmək insanın duruşunu və onurğa sağlamlığını yaxşılaşdırmağ

.

Ağcaqanadlar ən çox bu qan qrupundan olan insanları "yeyir"

Yaponiyada aparılan araşdırma ağcaqanadların ən çox hansı insanlara hücum etdiyini üzə çıxarıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, Zərərvericilərlə Mübarizə İnstitutunun araşdırmasına görə ağcaqanadlar ən çox 0 qa

.

Gilası yeyəndən sonra atmayın - Saplağı çox faydalıdır

Yayın əsas meyvəsi sayılan gilas olduqca faydalıdır. . Ancaq yeyildikdən sonra atılan gilasın saplağı da faydalıdır. . xəbər verir ki, bu bitki B, C və D vitamini ilə zəngindir:. "Bu məhsuldan arıqlamaq istəyənlərd

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy makiyajlari yay geyimləri 2025 yay kolleksiyasi xatire islamin sekilleri orqazm bilinçik resepti vegetativ sinir sistemi baliq dolça bayraq xanım az hakiwda