GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?

GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?Bir neçə gün əvvəl Azərbaycan Qida Təhlükəsizlik Agentliyi tərəfindən 3 qənd məhsulunda kükürd dioksidin miqdarının normadan artıq olduğu müəyyən edilib. Eyni zamanda, İran İslam Respublikasından idxal edilən bəzi qida məhsullarıın da tərkibində genetik modifikasiya olunmuş orqanizmlər (GMO) aşkarlanıb. Həmin məhsullardan əksəriyyəti insanlar tərəfindən gündəlik istifadə edilən məhsullardır.
Bu qidalara nəzarət necə olmalıdır?
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Trend-ə danışan Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov bildirib ki, qəndlərin tərkibinə kükürd dioksid qarışdırılması məsələsi hələ bundan 4 il əvvəl qaldırılıb:
"Dörd il əvvəl Azad İstehlakçılar Birliyi AQTA qarşısında qəndlərin tərkibinə kükürd dioksid qarışdırılması barədə məsələ qaldırdı. Yəni biz 8 ilə yaxındır ki, bu məsələni aparırıq. Çox çətinlikdən sonra AQTA 12 qənd istehsal yerində monitorinqlər apardı və bunlar müəyyən olundu. Bunu bilmək üçün heç bir analiz lazım deyil. Kəllə qəndi istehsal etmək, daha doğrusu onu ağartmaq üçün iki üsul var.
Məlumdur ki, kəllə qənd şəkər tozundan hazırlanır. Şəkər tozunu qaynatdıqda o sarı rəngə çalır. Sarı rəngi oradan ayırmaq üçün iki yol var. Biri mərkəzdənqaçma yolu, texniki yol, bir də kimyəvi yol, kükürd dioksid qarışdırmaq yolu".
O bildirib ki, qənd məhsullarına kükürd dioksidin qatılıb-qatılmadığını müəssisələrə baş çəkərək bilmək olar.
"Müəssisələrə getmək lazımdır, hansında mərkəzdənqaçma aparatı yoxdursa, deməli, orada qəndlər kükürd dioksidlə ağardılır. Azad İstehlakçılar Birliyi neçə ildir ki, bu məsələdən narahatdır. Biz AQTA ilə bu sahədə əməkdaşlıq etdik və bir neçəsi ifşa olundu. Ondan sonra bunlar yenə də davam ediblər. Çox yaxşı haldır ki, bu məsələlərə yenidən nəzarət edilir. Azad İstehlakçılar Birliyi də çalışacaq ki, həmin partiya mallar satışdan çıxarılsın".
Qida məhsullarının tərkibində ziyanlı maddələrin olması insan sağlamlığına necə təsir edir?
Bu barədə Trend-ə danışan Kliniki Tibbi Mərkəzin həkim-terapevti Jalə İbrahimova bildirib ki, genetik modifikasiya olunmuş qidaların ilk növbədə orqanizmə üç əsas ziyanı var.
"Qidaların tərkibində ziyanlı əlavələrin olması immun sistemini zəiflədir, allergik reaksiyalar verə bilir və həzm sistemində metabolik pozğunluqlar törədə bilir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) apardığı araşdırmaların nəticələrinə əsasən, 1995-ci ildən bəri GMO qidalar daha çox istehsal olunub. Həmin vaxtdan bəri daha çox diabet, qlüten həssaslığı, xərçəng kimi xəstəliklərin statistik göstəriciləri artıb", - deyə həkim əlavə edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 850   Tarix: 19 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyəri təmizləyir, immuniteti gücləndirir

Qırmızı kələm bağırsaq sağlamlığını gücləndirir, qaraciyərin detoks prosesini dəstəkləyir və immun sisteminin fəaliyyətini artırır. xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı dietoloq, Çester Universitetinin mütəxəssisi Frankli

.

Bu məhsulların tərkibində yod var - Yeməyəndə əqli gerilik yaradır

"Qeyri-dəniz mənbələrindən də yod əldə etmək mümkündür". xəbər verir ki, Endokrinoloq Olqa Çernitskaya bildirib ki, yod orqanizm üçün vacib mikroelementdir və adətən insanlar onu dəniz məhsulları və balıqdan alırlar

.

Gündəlik neçə saat qulaqcıq istifadə edə bilərik?

Mütəxəssislər gündəlik qulaqlıq istifadəsi ilə bağlı vacib xəbərdarlıq ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, qulaqlıqlardan istifadə zamanı səsin çox yüksək səviyyəyə qaldırılması eşitmə qabiliyyətinə ciddi zərə

.

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

"Alkoqolun az miqdarı belə xərçəng yarada bilər"

Alkoqolun az miqdarı belə xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı toksikoloq Mixael Kutuşov bildirib. "Alkoqol orqanizm üçün toksik maddədir və hüceyrələrin DNT-sinə zərər verir. Bu da zamanla mutasiyalar

.

Qışda çayınıza dondurulmuş limon atın - faydasını görün

Limonun saysız-hesabsız faydalarından yararlanmaq üçün onu bir çox formada istifadə etmək olar. Dondurulmuş limonla isə daha sağlam qidalanmaq mümkündür. Belə limonları adətən təmiz tərkibli su ilə içmək daha təsirlidir

.

Körpə nə vaxt görməyə, eşitməyə başlayır?

Yeni doğulmuş körpələrin görmə və eşitmə qabiliyyəti doğulduğu andan inkişaf etməyə başlayır. xəbər verir ki, körpələr doğulanda əsasən işıq və kölgəni ayırd edə bilir, lakin ətrafdakı əşyaları aydın görə bilmir. Təxminə

.

Bu iki qidanı birlikdə yemək yaddaşınızı möhkəmləndirir

Mütəxəssislərin fikrincə, qaragilə və qoz birlikdə istehlak edildikdə "super beyin qəlyanaltısı"na çevrilir. xəbər verir ki, bu iki sadə qida, uzunmüddətli perspektivdə beynin qorunmasına və yaddaşın güclənməsin

turlar.az

qadin dunyasi aksessuarlar gelinlikler ləkələr baliq yaginin faydalari hakista xina yaxdi ciyer qovurma kosmetika novruz bayrami hakisda vetene aid bayatilar haxisda məsəllər brusell bakteriyası