Göbələklə qidalanmaq soyuqdəymə və qripdən qoruyur

Göbələklə qidalanmaq soyuqdəymə və qripdən qoruyurPayızda yağış yağması göbələyin mövsümü hesab olunur. Göbələkdən adətən sup, salatlar və qızartma yeməklərdə istifadə edilir. Göbələk xərçəng xəstəliyinin qarşısını alır və qan damarlarına elastiklik bəxş edir. Tərkibində 80-90 faiz su var, ona görə də kalorisi çox azdır. Artıq çəkidən xilas olmaq istəyənlər üçün münasib qidadır.
Dünyada 38 mindən artıq, Azərbaycanda isə 500 növdə göbələk var. Əsasən yaz və payız aylarında bitən bu göbələklərdən 40 növü xüsusilə zəhərli sayılır.
Milli.Az bildirir ki, Bakı şəhər Kliniki Tibbi Mərkəzin yoluxucu xəstəliklər şöbəsinin müdiri Gülnarə Babayeva AZƏRTAC-a deyib: "Yol kənarından göbələk yığılması, xarab və köhnə göbələklərdən bişirilən yeməklərin yeyilməsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Zəhərlənmə zamanı 2 saatdan sonra baş ağrısı, başgicəllənmə, nəbzin sürətinin artması, ürəkbulanma, qusma, ishal kimi simptomlar müşahidə olunur. Təzə göbələk soyuducuda 3 gün, qablaşmış şəkildə olanda isə bir həftə saxlanıla bilər".
Göbələk hüceyrələri qoruyan antioksidantla zəngin selen mənbəyidir. Mövsümündə onu qida rasionuna daxil etməklə soyuqdəymə və qripdən qorunmaq olar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 987   Tarix: 29 noyabr 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Yuxuda heyva görmək hansı mənaya gəlir?

Yuxuda heyva görmək yuxu görən şəxsin əgər xəstədirsə sağlamlıq və şəfaya qovuşacağına yozulur. Yuxuda heyva görmək, insanın müjdə alacağına, şad və hüzurlu olacağına işarədir. Yuxuda heyva və ya heyva mürəbbəsi görmək xeyirl

.

Dərini gənc saxlayır, qocalmanı gecikdirir

Balqabaq tumunun tərkibi lif, E vitamini, fosfor, sink, dəmir, kalsium, maqnezium və natrium kimi minerallarla zəngindir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, balqabaq tumu tərkibindəki sink mineralı sayəsində immunite

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

.

Hər gün tünd şokolad yeməyin fəsadları

Hər gün tünd şokolad yemək bəzi hallarda sağlamlıq üçün faydalı ola bilər, amma miqdar və digər şərtlər önəmlidir. tünd şokoladın faydaları və mümkün risklərini sizə təqdim edir:. Faydaları:. Antioksidantlar: Tünd şokola

.

Belə havalarda niyə bəzi insanların əhvalı yaxşı olmur?

Tutqun və buludlu havalar bəzi insanlarda əhval-ruhiyyəni pisləşdirə bilər, çünki günəş işığının azalması beyindəki serotonin səviyyəsinin düşməsinə səbəb ola bilər. Serotonin, əhval-ruhiyyə, yuxu və iştahanı tənzimləyə

.

Təbii diş ağardıcı məhsul

Harvard Stomatologiya Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, brokoli, kivi və badamın birləşməsi güclü ağardıcı effekt yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Journal of Dental Research"

.

ÜST: "Səs-küy insan sağlamlığı üçün gizli təhlükədir

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, 85 dB (desibel)-dən yuxarı səkkiz saatlıq fon səs-küyü ürək-damar və həzm sistemlərinin patologiyalarını təhrik edə, həmçinin beyin və eşitmə orqanlar

.

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə

turlar.az

sonxeber.az makiyaj instagram gelinlikler yay kolleksiyasi moda lüğəti gavalinin faydasi biserli uzun donlar xərçəng bürcü veten seirleri novruz bayramina aid hakisdalar dolca hakiwda atalar sozleri