Günümüzün aktuallıqlarından biri: Dispepsiya

Günümüzün aktuallıqlarından biri: DispepsiyaHəzm pozğunluğu və ya dispepsiya moderin dövrümüzdə olduqca geniş yayılmış şikayətlərindəndir.
Müasir dünyamızda stress və qeyri düzgün qidalanma səbəbindən daha çox insan mədə-bağırsaq traktı problemləri ilə qarşılaşır. Həzm pozğunluğu əlamətləri bu və ya digər dərəcədə dünya əhalisinin təxminən dörddə birində müşahidə olunur. Beləki, qastroenteroloqa müraciət edən xəstələrin 20-40%-i dispepsiya simptomlarından şikayət edir. Müayinələr göstərir ki, müraciət edən xəstələrin 60-70%-də dispepsiya funksional xarakter daşıyır. Qalan hallarda həzm sistemi, digər orqan və sistemlərin xəstəliklərinin, bəzi dərmanların qəbulunun nəticəsi ola bilər.
Həzm pozğunluğunun əsas səbəbləri hansılardır? Çox yemək - bir dəfəyə çoxlu miqdarda qida qəbul etmək qarında ağırlıq hissi, ağrı və şişkinliyə səbəb ola bilər. Qida rasionunda az miqdarda bitki liflərinin olması, qida qəbulu zamanı tələsmək: az çeynənmiş qida ağız suyu ilə kifayət qədər isladılmır, iri qida parçaları mədəyə düşərək həzmi çətinləşdirir. Daxili orqan və sistemlərdə patoloji prosesləri başladan və immuniteti azaldan daimi stress və psixoemosional yüklənmə. Stress zamanı orqanizmdə həzm sistemi orqanlarında qan dövranını pozan və saya əzələlərin spazmına səbəb olan çoxlu miqdarda kortizol və adrenalin hormonları sintez olunur. Mədə-bağırsaq traktının xroniki xəstəliklərinin, xoraların olması: pankreatit, xolesistit, onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi, xüsusilə geniş yayılmış xəstəliklərdən biri olan xroniki qastrit. Bəzən həzm pozğunluqlarına iqlim dəyişikliyi kimi amillər də səbəb ola bilir. Ətrafdakı ani dəyişikliklər, yeni, öyrəşmədikləri qidaların qəbulu həzm pozğunluqlarının səbəbləri ola bilər. Sadalanan səbəblərdən asılı olmayaraq bütün xəstələrdə fermentativ dispepsiya inkişaf edir.
Fermentativ dispepsiya mədə-bağırsaq traktının müəyyən bir hissəsində ferment sintezinin çatışmazlığıdır. MBT orqanına müvafiq dispepsiyalar mövcuddur: qastrogen dispepsiya - mədədə fermentlərin çatışmazlığı, pankreatik dispepsiya - mədəaltı vəzin ekzogen funksiyasının çatışmazlığı, enterogen dispepsiya - bağırsaq fermentlərinin çatışmazlığı, hepatogen dispepsiya - qaraciyərdə öd produksiyasının çatışmazlığı, öd kisəsində durğunluq nəticəsində yaranır.
Həzm pozğunluğunun simptolmları: Diskomfort hissi, qarının yuxarı hissəsində ağrı, qıcqırma, yeməkdən sonra gəyirmə, mədənin dolması hissi, ürəkbulanma, iştahanın itməsi, qəbizlik və ya ishal.
Dispepsiyanın diaqnostikası: Həzm pozğunluğu olan pasiyentlər qasteroenteroloq və ya terapevtə müraciət etməlidirlər. Həkim tərəfindən aşağıdakı müayinə üsulları məsləhət görülə bilər: fibroqastroduodenoskopiya, mədə bağırsaq traktının USM, H. pylori testi, intraqastral pH-metriya, qan və sidiyin analizi, qastroduodenal motorikanın müayinəsi.
Həzm pozğunluğun qarşısını almaq üçün nə etməli? Sağlam qidalanma rejiminə riayət etmək lazımdır. Gün ərzində 3-4 dəfə qidalanmaq, son qida qəbulu axşam yatmazdan ən azı 4 saat əvvəl olmalıdır, qida qəbulundan dərhal sonra maye - su, çay içməməli, sərt və quru qidalardan imtina etməli, gün ərzində ən az 1 dəfə duru qida gəbul olunmalı, un məmulatlarının qəbulu azaldılmalı, zülal, yağ və karbohidrat baxımından balanslaşdırılmış qidalardan istifadə olunmalı, lazımi miqdarda meyvə və tərəvəz yeyilməlidir (çiy halda və ya sobada bişmiş daha məsləhətdir), fastfud qidalardan imtina olunmalı, qazlı suların içilməsi məhdudlaşdırılmalıdır. Zərərli vərdişlərdən (tez-tez alkoqol istifadəsi, quru yeməklər, gecə qidalanma, səhər qidalanmama) imtina etmək. Stresə adekvat reaksiya verilməli, özünətəlqin vasitəsilə psixo-emosional vəziyyəti bərpa etməli, ehtiyac duyularsa mütəxəssisə müraciət olunmalıdır (həzm pozğunluğu tez-tez mənfi emosiyalar, sinir gərginliyi ilə əlaqələndirilir).
Dispepsiyanın müalicəsi: Həzm pozğunluğu olan xəstələrdə dispepsiyanın növündən asılı olaraq xəstəyə individual pəhriz qidalanma rejimi tövsiyə edilir. Qida rasionu korreksiya edilir, xəstəliyin kəskinləşmə mərhələsində 1-2 gün ac qalmaq, sonra müalicə pəhrizinə riayət olunmalıdır. Qida rasionundan bəzi qidalar çıxardılır və ya azaldılır. Vacib aspektlərdən biri siqaret və alkoqol qəbulunu dayandırmaqdır, bunu edə bilməyən pasientlərə isə zərərli vərdişlərini minimuma endirmələri vacibdir. Mədə bağırsaq traktının motorikasını yaxşılaşdırmaq üçün müalicə gimnastikası, qarının massajı tövsiyyə olunur.
Dispepsiya zamanı ferment çatışmazlığı və xəstənin şikayətlərini aradan qaldırmaq üçün müvafiq dərmanlar təyin edilir:
Mədə-bağırsaq traktının motor funksiyasını normallaşdırmaq üçün - Prokinetiklər;
H. Pylori-nin eradikasiya terapiyası zamanı - Antibiotiklər;
Mədə turşuluğunu normallaşdırmaq üçün - Antasidlər və Proton Pompa İnhibitorları;
Ferment çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün - Həzm fermentləri.
Qeyd etmək lazımdır ki, həzm fermentlərinin çatışmazlığı bərpa edilməzsə, dispepsiya və digər şikayətlər tam aradan qalxmayacaqdır. Bu səbəbdən müalicə həkiminiz sizə lazım olan, tərkibi ferment baxımından sizə uyğun olan, ferment defisitini aradan qaldıran preparat təyin edəcəkdir.
Oxuduğunuz məqalənin əsas mövzusu olan xəstəliklərlə yanaşı müxtəlif xəstəliklərə qarşı effektiv və təsirli bir mübarizə üçün yüksək keyfiyyətli dərmanlar, təbii dərmanlar, kosmetik və gigiyena məhsulları, uşaq qidaları və tibbi ləvazimatlar üçün *7700 ilə əlaqə saxlayaraq axtardığınız dərmanları pulsuz çatdırılma ilə əldə edə bilərsiniz.
Sifariş üçün:
+99455 251 77 00 (WhatsApp) nömrəsinə yaza, və ya * 7700 ilə əlaqə saxlaya bilərsiniz.
Mobil tətbiq aptekonline.az.
Mobil tətbiqi buradan yükləyin:
aptekonline.az/qr /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1161   Tarix: 03 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

geyim seçimi geymler 2025 qadın geyimi xarici ulduzlar qadin saytlari maskalar kişilərə təsir etmək kosmetika sağlamlığın sirleri gözəllik damla rus dilini öyrənək pomidor