Hamilə qadınların qida rasionu necə olmalıdır?

Hamilə qadınların qida rasionu necə olmalıdır?Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) "AQTA maarifləndirir" rubrikası davam edir.
Milli.Az Trend-ə istinadən xəbər verir ki, rubrika çərçivəsində AQTA və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun (AQTİ) mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan maarifləndirici materiallar, sağlam qidalanma ilə bağlı tövsiyələr, ölkədə qida təhlükəsizliyinin təmin olunması ilə bağlı zəruri məlumatlar oxucuların diqqətinə çatdırılır. Budəfəki maarifləndirici mövzumuz isə "Hamilə qadınların qida rasionu" haqqındadır.
Hamiləlik zamanı qadınların immun sistemi zəifləyir. Məhz buna görə də infeksiyalara qarşı daha həssas olurlar. Xüsusilə hamiləliyin erkən mərhələlərində ürəkbulanmaya, əhvali-ruhiyyənin dəyişməsinə görə ananın kifayət qədər qidalanmaması xəstəliklərə tutulma riskini artırır. Dərman istifadəsi qadağan olunduğu üçün xəstəliklərin sağalma müddəti uzanır. Həmin dövrdə qan təzyiqinin artması da hamilə qadınlara rahatsızlıq verə bilər. Bütün bu hallar doğulacaq körpənin sağlamlığı üçün təhlükə faktorudur. Bir sözlə, hamiləliyin düzgün gedişi, gələcək ananın sağlamlığı və düzgün qidalanması doğulacaq uşağın sağlamlığının təminatıdır.
Hamiləlik dövründə orqanizmi zərərli təsirlərdən qorumaq üçün immun sistemini gücləndirmək vacib şərtdir. Qida rasionunda vitamin və minerallarla zəngin olan meyvə-tərəvəzə üstünlük verilməlidir. Sitrus meyvələrinin, narın, brokkoli, kələm və ispanaq kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin, soğan, sarımsaq, kətan toxumunun tələb olunan miqdarda qəbulu olduqca faydalıdır. Hamilə qadınların qida rasionunda yumurta, süd və qırmızı ətin olması şərtdir. Həftədə azı 2 dəfə balıq yemək məsləhət görülür. Lakin körpənin sinir sisteminə zərər verə biləcək ağır metallarla zəngin olan balıqlar (məsələn, tuna balığı) istehlak olunmamalıdır. Hamiləlik dövründə bağırsaqların normal fəaliyyəti üçün qatıq, ayran və pendir kimi süd məhsullarının qəbulunu artırmaq lazımdır. Sinklə zəngin süd məhsulları, noxud, mərci, lobya kimi paxlalı bitkilər, eləcə də qoz-fındıq orqanizmin müqavimət qabiliyyətinin artırılmasına mühüm təsir edir. Fol turşusu, kalsium və dəmirlə zəngin məhsullar hamilə qadınların qida rasionunun xeyli hissəsini təşkil etməlidir. Xatırladaq ki, normadan artıq qidalanma da təhlükəli hesab olunur. Hamilə qadın üçün keyfiyyətli və sağlam qidalanmadan əlavə, düzgün maye qəbul etmək də vacibdir. Gündə azı 2,5-3 litr su içmək tövsiyə olunur. Su həzm sisteminə yaxşı təsir edir. Yuxusuzluq orqanizmin immun sisteminə mənfi təsir göstərən amillərdən biridir. Hamilə qadınların yuxu rejiminə diqqət yetirməsi şərtdir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1188   Tarix: 21 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?

H3N2 ştammının yaratdığı yeni qrip dalğası artıq onlarla ölkəni bürüyüb. . -ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, yeddi mutasiyaya məruz qalan virus 30-dan çox ölkəyə yayılıb və bu da tibb işçiləri arasında narahatlı

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

turlar.az

qadın geyimi makiyaj instagram hamiləlik usaq sampunlari azərbaycan haqda bəxtiyar vahabzadə 2025 payiz qis kolleksiyasi kosmetika hakista sozler kondom nedir geyim toyuq salati gəncə